Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

jestem w trakcie zakladania 300 l baniaczka, zrobilem dzisiaj pokrywe ze spienionego pcv mam kilka pytan:

-macie jakies fajne rozwiazania odnosnie otwierania pokrywy jakies silowniki lub zawiasy ktore nie beda rdzewieć?

-mam oswietlenie zrobione na power led 34szt i chcialem je przymocowac do pokrywy czy niebedzie się nic dzialo pod wplywem temp jakie wytwarzaja power ledy temp belki aluminiowej oscyluje w granicach 50`-60`C

IMG_20170305_131958_HDR.thumb.jpg.25706e80b4a76dc732c2b7d78a6d441d.jpgIMG_20170305_131822_HDR.thumb.jpg.7cd2ab0af2b272a219d4ab1ce5a5d665.jpgIMG_20170124_203732_HDR.thumb.jpg.5af4be2fc6cfd5bcae6e151b4a998d4d.jpg

Edytowane przez Fr3d
Opublikowano

W moim baniaku 200 cm długości wieko mam podzielone na 3 części. Na środku mam otwór do karmienia 10x5cm zamaskowany zaslepką 11x6 z uchwytem u góry. Wieko spoczywa luźno na koronie. Moim zdaniem nie warto robić na zawiasach, bo woda po otwarciu będzie sciekała po wieku na koronę i będzie problem z jej odprowadzeniem. Koniecznie między pokrywę a szkło daj uszczelkę do okien. Co do oswietlenia to zrób regulowane. Ja mam paski pcv wklejone po bokach pokrywy w połowie jej wysokości takie o długości 30 cm. Na tym mam położony profil alu z oświetleniem.

Opublikowano

A jeśli chodzi o oświetlenie to jaki sciemniacz będzie współpracował z power ledami?Nieznam się zabardzo na elektronice ?  Kupiłem taki http://allegro.pl/sciemniacz-kontroler-radiowy-do-tasm-led-mini-144w-i5631281052.html?snapshot=MjAxNy0wMi0yOFQwNTozNzoxNy43NDJaO2J1eWVyOzM1N2NmOTE2ZWEwMWM1YjA3ZDA0ZWUxNzBhOGYzODE1NGQxNjE2ODUwOTU4YzI4ZThhYjA4NmExZWQwMzFiNjQ%3D

niestety nie działa. 

Opublikowano

Moim zdaniem robisz tak wszystko bez zastanowienia.

Jeśli belka już ma 60 C to nad wodą 26C i doskonale izolującym cieplnie pcv będzie tak ok 100C  - diody się spalą bardzo szybko.

Jeszcze szybciej spalą się jednak od wilgoci i wody - bo nie widzę żadnej przemyślanej hermetyzacji tej belki.

Ale najszybciej diody padną od chlapnięcia ogonem ryby. A nasze potrafią nieżle chlusnąć - moje jak karmię to mi okulary potrafią umyć.

Oświetlenie ma swój dział więc dalej nie ciągnę tematu.

Opublikowano

Zdjęcie belki które dodałem jest z początkowej fazy pracy,  teraz belka oświetla 140l akwarium do profilu jest przykrecona pleksa i nie ma możliwość żeby dostała się tam woda. Zapytanie o sciemniacz przeniosę do innego działu.