Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kubeq - poczekaj

kaseciak to taka cegła w baniaku - tu ją schowałem ale ona jest

Kolega eljot Darek ciągle mi przypominał że to jednak cegła w akwarium - no trudno się z nim nie zgodzić.

Jak temat wypali to wreszcie nie będzie cegły w baniaku i argument Darka odpadnie.

Więcej odpadnie argument że kaseciak zajmuje miejsce w akwarium i to dopiero będzie zdziwienie

Połowa sklejona  - jutro dokończę no i próby wodne i się wszystko wyjaśni czy sukces czy klapa.

Wieczorem nie kleję bom ślepy:(.

Opublikowano

Też jestem ciekaw nowej koncepcji :) Ja już na papierze wyprowadziłem pompę z kaseciaka i schowałem pod kamieniem co by i ciszej było. Ale nadal pół cegły zostaje w baniaku. póki co czasu braknie na realizację..

Opublikowano

Bardzo fajnie to wyglada. Idę w to.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

A ja wolę tą ciągły od rurek i grzalek i nie daj Boże machanika w środku.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Kubeq - poczekaj

Spoko, cierpliwie poczekam. Czas mam, nigdzie mi się nie spieszy w sumie.

Opublikowano
Dnia 6.03.2017 o 18:43, Kubeq napisał:

Spoko, cierpliwie poczekam. Czas mam, nigdzie mi się nie spieszy w sumie.

No i Nobel:D

Od 2 dni pracowała w wannie nowa filtracja i oceniam wstępnie ją na doskonałą dla nas w Malawi.

Podstawowe cechy ?

1/ Dareczku - nie ma cegły !!!!! i nie zajmuje miejsca w akwarium wcale:lol:

2/  no i woda nie opuszcza szkiełka  ale nie jest to kaseciak ani inna filtracja grawitacyjna.

2/ Jest ciszej niż na pompach w kaseciakach - może Seba by teraz usnął w pokoju z taka filtracją, ale ma narurowca więc zapewne pozostanie.

3/  Filtracja ma wszystko co ja uważam że powinna mieć kompletna filtracja w Malawi, czyli jednocześnie robi biologię  na 1l ceramiki, mechanikę na 2 rodzajach gąbki + wata + mata węglowa , cyrkulację 4000l/h , klaruje chemicznie wodę na węglu aktywnym ,  usuwa biologicznie NO3 oraz PO4  na IRBiopellet XL 250ml , usuwa glut z biopolimerów - 4 szt świderków w złożu , usuwa mgiełkę w wodzie jaką daje biopolimer a najważniejsze że daje sik ok 4000l/h z mocy 12,5W  i jak dla mnie jest bezgłośne .

4/  Co dziwne  całość kosztuje mniej niż HW304a a na prawdę wali w realu te 4000l/h .

Temat pomału opisuję i oczywiście ujawnię -:) tytuł ?

"Kamień filtracyjny Decco"

Opublikowano (edytowane)

ooooo to coś dla mnie... zamiast HW304a. Bede czekał z niecierpliwością.

Na 300 litrów będzie?

Edytowane przez Zygi
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.03.2017 o 17:51, deccorativo napisał:

Temat pomału opisuję i oczywiście ujawnię -:) tytuł ?

"Kamień filtracyjny Decco"

No to czekamy :)

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano

Aktualizacja - 14.03.2017

Akwarium zamówione w eRybce razem ze stelażem, rozmiar taki jak planowałem, czyli160x60x60.

Teraz 4 tygodnie czekania i obmyślania spraw technicznych, choć po cichu liczę że się trochę szybciej uwiną :)

Chyba się jednak zdecyduje na turbo-kaseciaka, liczę na waszą pomoc przy planowaniu tego przedsięwzięcia :D

Opublikowano

Najlepiej zabuduj go w tle tak jak ja mam oraz kolega Rafał. Na moje to nie ma prostszej w obsłudze filtracji. W razie co służę pomocą

Opublikowano
9 godzin temu, jaras napisał:

Najlepiej zabuduj go w tle tak jak ja mam oraz kolega Rafał. Na moje to nie ma prostszej w obsłudze filtracji. W razie co służę pomocą

W planach właśnie jest zabudowanie go w tle.