Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, crav napisał:

ale muszę przyznać, że piękny...

....ładny. Ryba, która prowadzi czysto nocny tryb życie, więc ciężko by było jej stworzyć odpowiednie schronienie na dzień. Dla mnie trzymanie tej ryby w akwarium to fanaberia. Chyba że to jest x tysięcy litrów. Podobne odczucia mam w stosunku do Arowany. Nie ma możliwości stworzenia jej odpowiednich warunków w domowym akwarium.

Opublikowano

aktualnie posiadam 6 synodontis njassae, większość koło 20 cm i jeden z 25cm, mam 2 kominy w tym jeden większy i z mojej obserwacji maja się nieźle...

myślę, że odpowiednie stworzenie kilku ciemnych grot pomaga nie tylko sumowcą...

Dostępne są Bagrus meridionalis 10 - 12 cm myśle, że na kilka lat będę mogł na nie popatrzeć...

fanaberia? cóż może...myślę, że minimalne zaplecze doświadczenia mam i ogromną ciekawość do tej ryby...wiem też kiedy się poddać 

Dla mnie fanaberia jest kupienie 240 oraz kupowanie ryb w zoologu jak leci i pytanie na forum co to jest...

• Dziękuję 1
Opublikowano
8 minut temu, crav napisał:

Dla mnie fanaberia jest kupienie 240 oraz kupowanie ryb w zoologu jak leci i pytanie na forum co to jest...

To jest nieświadomość. 

8 minut temu, crav napisał:

aktualnie posiadam 6 synodontis njassae, większość koło 20 cm i jeden z 25cm, mam 2 kominy w tym jeden większy i z mojej obserwacji maja się nieźle...

20-25cm. to nie 70cm.

9 minut temu, crav napisał:

Dostępne są Bagrus meridionalis 10 - 12 cm myśle, że na kilka lat będę mogł na nie popatrzeć...

A co potem? Co z nimi zrobisz? Pozostaje patelnia :) Będę czekał. Jako wieloletni akwarysta, jestem cierpliwy :)...O ile mnie zaprosisz ;)

Opublikowano

Już mi ślinka cieknie :wink: Abstrachując, ciekawe jak by wyszła opłcalność hodowli takich ryb pod kontem gastronomicznym? Samica jednorazowo ma ogromną ilość młodych.

Opublikowano

to co planuje mi wystarczy...może nie dla 150cm bagrusa, a i tak już użyłem wszystkich argumentów ;]

ps 

kupowanie akwarium i ryb bez zdobycia wcześniej wiedzy na ten temat to nieświadomość ?

ew mamy inne zdanie w tym temacie...

Opublikowano
28 minut temu, crav napisał:

kupowanie akwarium i ryb bez zdobycia wcześniej wiedzy na ten temat to nieświadomość ?

ew mamy inne zdanie w tym temacie...

W sumie masz rację. Nikt nie broni przed uzyskaniem tej świadomości. Z tą świadomością to hobby zyskuje na atrakcyjności. 

Małe OT. Od dawna chodzi za mną stworzenie aqua-paludarium. Żelaznym gatunkiem w tym akwarium będzie Smukleń pryskacz (Copella arnoldi). Jemu jestem w stanie stworzyć odpowiednie warunki, ale tym wielkim pielęgnicom...i generalnie wielkim rybom, ciężko jest zapewnić odpowiednie warunki. Tu świadomość powinna przeszkadzać.