Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie

Prace nad akwarium posuwają się powoli ale do przodu.

Jako, że nie mam doświadczenia w układaniu kamieni potrzebuje ponownie waszej pomocy:

Jak przymocować łupek aby stał w takiej pozycji o ile z małymi łupkami nie ma problemu tak z łupkami o wysokości 35-45cm jest już o wiele gorzej.

1. Podłożenie kamienia nie zdaje egzaminu bo i tak się przeważa i jest mało stabilnie

2. Przykleić silikonem akwarystycznym spód do pcv?

3. Przewiercić łupek włożyć pręt z nierdzewki - przydusić pręt kamieniami

4.  Zalać podstawę kamienia cr65 na wysokość z 1.5cm

Może macie jakieś inne patenty jak ułożyć bezpiecznie łupki na sztorc?

58afe2e9dfcd1_20170224_0651191.thumb.jpg.b58bf10cefd663c70e448ceb77c505e2.jpg

Edytowane przez Chriis
Opublikowano

Sylikon akwarystyczny nie trzyma się zbyt dobrze PCV więc to może nie pomóc, jak już to próbuj Soudal FIX Turbo. Gorzej tylko jak kiedyś puści i rybka będzie akurat pod spodem.

Opublikowano

Moim zdaniem trudno z łupków stworzyć coś co by wyglądało naturalnie i samo stało na sztorc i było wysoko.

Ja z łupków kleiłem takie wieże - jeden płaski na dno a na nim stawiałem piramidę z 2-3 innych i kleiłem od środka Soudal All Fix by kleju nie było widać.

Zaletą jest możliwość takiego sklejenia że wewnątrz powstaje kryjówka i nie wygląda to jak garaże.

Chciejstwo by pod spodem nic nie było uważam za złe chciejstwo :(- i tak ten płaski łupek-podstawka zniknie w piasku a sztywność konstrukcji zapewniona - i tak trzeba to kleić na sucho a do wody w baniaku wkładać po kilku dniach jak ekstra wyschnie klej. Mnie nigdy takie klejenie nie puściło , a wyjmowałem i wkładałem taki "kamień" wielokrotnie.

Opublikowano

Postanowiłem skleić cx5 (jakbym wiedział że to takie mocne to dałbym o wiele mniej zaprawy)

Poniżej wstępna kompozycja

cx5 wykończę żywicą epoksydową obsypaną białym piaskiem

Jak uważacie dołożyć jeszcze kamienia czy starczy?58b57099ae110_20170228_0610351.thumb.jpg.2882a05b38a4a8e61610634cf0fe8bb1.jpg

20170228_061101.thumb.jpg.c0781782571a913f54a31357b02b0147.jpg

Opublikowano

Po za kwestią gustu, wydaje mi się że obecnie dość mocno zachwiejesz cyrkulację takim układem kamieni. Niekorzystnie dostawiasz kamienie do szyb, daj tym rybo miejsce do pływania :) 

Mam jeszcze pytanie, czy wiesz, że te białe łupki będą całe jaśniej lub cieniej brązowe z prześwitami białego ? Mogą wyglądać na dość zaniedbane a całe akwarium może sprawiać wrażenie brudnego.

Opublikowano (edytowane)

Nawet przez myśl mi nie przeszło że mogą brązowiec Teraz dałeś mi do myślenia czy nie pójść w coś ciemniejsze.

Edytowane przez Chriis
Opublikowano

A później zzielenieją w zależności od ilości światła. U mnie np. okrzemki w ogóle się nie pojawiły a od razu zielenice

Opublikowano (edytowane)

Mam dolomity, które były prawie białe z ciemnym rysunkiem i ładnie pokryły się glonem. Tak że nie muszą te łupki brzydko wyglądać. Poniżej różnica, jak było i jest.20170228_182710.thumb.jpg.40d311d02e189508d44e7ec16db822cc.jpg

Edytowane przez pozner