Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
swoją drogą to ciekawe czy glony nie "wgryzają się w taką farbę"? bo może woda jej nie rozpuszczać, ale... :P

jest gdzieś jakieś miejsce w necie, gdzie można kupić fausta wysyłkowo? trochę mam daleko do praktikera a jechać żeby zobaczyć że wycofali mi się nie chcę :wink:

wysyłkowo szukałem i w sumie nie bardzo, może na allegro. Co do Praktikera to jeszcze jest, nie nap, że nagle zniknie z półek, ale przynajmniej we Wrocławiu świeżych dostaw nie ma co się spodziewać. Ostatnio kiedy szukałem były jeszcze wszystkie kolory oprócz czerni matowej, ale z połyskiem były 2 czy 3 puszki.

Romku, Jagodo, wątek przejrzałem już wcześniej, trzeba będzie wypróbować tą Śnieżke, noo, ale to chyba przy następnym tle, bo do tego wykorzystałem pigmenty z zmixowane z brązowym faustem :0 Pozdrawiam

Opublikowano

Po przeczytaniu dziesiatkow postow na forum na temat farb domalowania tla postanowilem sprawdzic jakie sa fakty.

1 Farba Faust to Marka wlasna sieci Praktiker i tylko tam jest (jeszcze) dostepna. Ale siec Praktiker zerwala wspolprace z jej dystrybutorem niemiecka firma Ostendorf. I teraz farba jest tam tansza (puszka 11 PLN brak niestety kolorow) bo ja wyprzedaja. I tu moja uwaga mowimy tu o farbie Emalia Akrylowa Wodorozcienczalna a nie o Emali Ftalowej (blizniacze puszki bardzo podobne) ftalowka bardzo toksyczna!!!

2 Na szczescie (co wykazalo moje sledztwo ) firma Ostendorf jest tylko dystrybutorem i dostarczala w Polsce farby do 2 sieci Niemieckich Markeow budowlanych czyli Praktiker i OBI. Z OBI juz nie wspolpracuja od 2004r.

3 Po kilku telefonach znalazlem nowego dystrybutora oraz producenta farb sprzedawanych pod Marka Faust w Polsce. Nowym dystrybutorem w polsce jest Niemiecka firma Dufa

a producentem tez Niemiecka firma Meffer AG – Farbwerke

4 Farba ta jest dostepna w Polsce tylko w OBI jako ich marka wlasna CLASSIC Emalia barwna AKRYLOWA puszki wyglad identyczne jak Faust (pojemnosc itd nie szatagraficzna)

cena 19.99 puszka 375ml.

5 Toksycznosc tej farby. Po konsultacji z przedstawicielem producenta dowiedzialem sie ze farba ta nie ma co prawda aestow na kontakt z woda pitna ale jest ona praktycznie nieszkodliwa. Nie zawiera metali ciezkich i po wyschnieciu nie jest szkodliwa tylko jaskrawe kolory (ze wzgledu na pigmenty moga wydzielac nieszkodliwe fluocostam). Nie posiada atestow dlatego ze blaknie w wodzie. Ma za to wszyskie atesty na nietoksycznosc TUV PZH i innych organizacji. Jak sie dowiedzialem nie wszystkie farby akrylowe wodorozcienczalne sa rownie nieszkodliwe, szczegolnie te tanie zawieraja toksyczne pigmenty.

No to tyle mam nadzieje ze nie zanudzilem i wszystko wyjasnilem 

Jesli ktos chce posiadam fotki (ukradlem etykiete od farby z OBI ), adresy i telefony do dystrybutora i producentow. No to tyle. Uff i znalazlem tez alternatywe dla CR 65.

Opublikowano

Witam, tak malowałem farbą dekoral koloru niebieskiego, wczoraj kupiłem czarną bo będę robił nowe tło z ceresitu i będę malował śmiało bez obaw. Za 1 razem testowałem ja malując kawałek styropianu i włożyłem go do 60L z paroma rybkami typu gupik itp. Wynik tego tak jak pisałem wcześniej używam go od paru lat i niema problemu. Jedynie co, to ja czekam około 3,4 dni na wyschniecie niby na puszcze pisze bodajże 24h, ale ja wole poczekać

Opublikowano

wrzuć foty na jakiś serwer i opublikuj tutaj... co będziecie sobie wysyłać :P

co z tą alternatywą dla CRa? też się chętnie dowiem....

pochwała - dawać koledze pochwałę... świetna robota... :D

Opublikowano

a ja mam pytanie - co z malowaniem gotowego (kupnego) tła?

testowaliscie cos takiego? przymierzam sie do tla z pianki MD, struktura mi odpowiada ale kolor nie bardzo. mam zamiar je przemalowac.. no i kwestia tego czy farba na pianke (lub opcjonalnie plastki) nie spowoduje wydzielenia jakichs "ciekawych" szkodliwych substancji?

Opublikowano

Corten nic sie nie wydzieli co najwyzej farba sie nie bedezie trzymac a co za tym idzie sie zluszczy i zmarnujesz tlo (lub bedziesz mial robote z jego czyszczeniem).

Pozdrawiam!

Opublikowano

Pytanie może głupie, ale wolę się spytać niż później zrobić coś głupiego :

czy po dodaniu do białego Fausta pigmentu mix czarnego faust nadal będzie bezpieczny ?