Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam następujące pokarmy firmy TROPICAL:

3-ALGAE granulat,

MALAWI chips,

KRILL GRAN,

SPIRULINA SUPER FORTE granulat,

SOFT LINE AFRICA CARNIVORE,

SOFT LINE AFRICA HERBIVORE.

Część z tych pokarmów pomału się kończy i w związku z tym mam pytanie.

Czy jest sens stosowania tych wszystkich pokarmów; czy lepiej z czegoś zrezygnować i ewentualnie dołożyć coś innego?

Obsada w akwarium to:

Labidochromis Caeruleus,

Pseudotropheus Cyaneorhabdos,

Metriaclima Callainos OB.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Robson79 napisał:

Część z tych pokarmów pomału się kończy i w związku z tym mam pytanie.

Które pokarmy się kończą?

Edytowane przez egon44
Opublikowano
7 godzin temu, Robson79 napisał:

4 ostatnie ponieważ są najchętniej zjadane ?

Wiesz żeby nie marnować pierwszych dwóch pokarmów z Twojej listy to bym je do końca wykorzystał...

Ja bym  3-Algae Granulat wymieszał z Spirulina Super Forte Granulat i taką mieszanką bym karmił ryby aż je zużyjesz...

Jeśli już to dokupił bym tylko Soft line Africa Carnivore aż nie wykorzystasz tych co aktualnie posiadasz  a potem myślał o dokupieniu innych...

Podałem tylko swój punkt widzenia,bo zapewne każdy poda inne propozycje :) 

Zrobisz co uważasz za stosowne ;) 

6 godzin temu, Mortis napisał:

Z krill Gran mam złe doświadczenia. Tym pokarmem trzeba umieć karmić. Ja chyba przedawkowałem i trzy ryby mi padły. 

Również dawno temu miałem to samo po własnych błędach w podawaniu go rybom(głównie były to maluszki).

Karmiłem nim narybek dwa razy w tygodniu(reszta dni pokarmy roślinne) i ryby zaczęły padać nie wiadomo od czego...Po ograniczeniu dawek pokarmu wszystko wróciło do normy(brak zgonów)...

Obecnie dalej karmię ryby(maluszki) tym pokarmem,ale nauczony doświadczeniem podaję go tylko raz w tygodniu(zawsze rano) jako dodatek do podstawowej diety ryb...

Także tak jak wspomniałeś Karolu trzeba bardzo uważać z tym pokarmem żeby nie przeholować w dawkowaniu...

Opublikowano
8 godzin temu, Mortis napisał:

Z krill Gran mam złe doświadczenia. Tym pokarmem trzeba umieć karmić. Ja chyba przedawkowałem i trzy ryby mi padły. 

Ja karmię tym od roku i nic się nie dzieje, z tym że dostają go raz w tygodniu...  Choć rybom smakuje chyba najbardziej ;)

Opublikowano

Heh ? ja też raz w tygodniu karmił em, ale chyba dawka jednorazowa była za duża. Zresztą ja nie jestem jedynym przypadkiem, u mnie padły trzy młode Hary. 

Opublikowano
56 minut temu, marcin73m napisał:

U mnie to jedyny pokarm, po którego zastosowaniu pojawiły się u ryb jakieś ciągnące odchody. Dlatego ostrożność w jego dawkowaniu faktycznie wskazana.

Po tym pokarmie moje ryby mają odchody krótkie, zwarte i czerwone ;)