Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mariusz30 napisał:

Witam mam pytanie czy do Malawi można użyć jako podłoża żwirku dolomitowego 1-2mm?

Przede wszystkim frakcja 1-2mm to frakcja psamitowa, czyli jeszcze piasek, a nie żwirek ;) To tak gwoli ścisłości.

Odradzam Ci użycie takiego piasku w akwarium malawijskim. Woda w Jeziorze jest miękka. Oczywiście z praktyki ekspertów wynika, że pyszczaki są bardzo wytrzymałymi i tolerancyjnymi rybami, dzięki czemu mogą żyć w wodzie kilkukrotnie bardziej zasolonej. Ale nie oznacza to, że należy do takiej dążyć - przeciwnie, jeśli to niepotrzebne, to po co narażać się na zwiększanie twardości wody? Im woda będzie bardziej miękka, tym warunki będą bardziej zbliżone do naturalnych. A piasek dolomitowy właśnie na mineralizację wody będzie wpływał. Dlatego lepiej wybrać coś neutralnego.

Opublikowano

Witaj!

Z mojej strony polecam Tobie zakupić piach z żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych 0.8-1.2mm... Nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8mm...

Ja np mam taki piach z żwirowni DSC_0265.thumb.JPG.a8a46a0d4612c38428791957af1f6366.JPGDSC_0268.thumb.JPG.42aad354c6d377c1289617fbcfe80b13.JPG

Opublikowano

Dzisiaj byłem na zwirowni ale mieli kiepskiej jakości. Jutro już się umówiłem po odbiór ładnego zwirku w kopalni piasku.

Opublikowano
11 godzin temu, Mariusz30 napisał:

 Jutro już się umówiłem po odbiór ładnego zwirku w kopalni piasku.

Mariusz odwrotnie :D

Masz umówić się na odbiór piasku  ze żwirowni.

Ile Andrzej będzie ci jeszcze pokazywał piasek granulacji ok 0,8 - 1,2mm z kilku procentową domieszką najdrobniejszych frakcji różno-kolorowych żwirków.

Andrzej proszę jeszcze raz wkleić koledze twoją łapkę:D chyba nie widział fotki.:D

Opublikowano

Niby tak, nie wiem czy to kwestia zdjęcia czy samego piachu ale składy jakie u siebie odwiedziłem jakoś mnie nie przekonywały.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.