Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mariusz30 napisał:

Witam mam pytanie czy do Malawi można użyć jako podłoża żwirku dolomitowego 1-2mm?

Przede wszystkim frakcja 1-2mm to frakcja psamitowa, czyli jeszcze piasek, a nie żwirek ;) To tak gwoli ścisłości.

Odradzam Ci użycie takiego piasku w akwarium malawijskim. Woda w Jeziorze jest miękka. Oczywiście z praktyki ekspertów wynika, że pyszczaki są bardzo wytrzymałymi i tolerancyjnymi rybami, dzięki czemu mogą żyć w wodzie kilkukrotnie bardziej zasolonej. Ale nie oznacza to, że należy do takiej dążyć - przeciwnie, jeśli to niepotrzebne, to po co narażać się na zwiększanie twardości wody? Im woda będzie bardziej miękka, tym warunki będą bardziej zbliżone do naturalnych. A piasek dolomitowy właśnie na mineralizację wody będzie wpływał. Dlatego lepiej wybrać coś neutralnego.

Opublikowano

Witaj!

Z mojej strony polecam Tobie zakupić piach z żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych 0.8-1.2mm... Nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8mm...

Ja np mam taki piach z żwirowni DSC_0265.thumb.JPG.a8a46a0d4612c38428791957af1f6366.JPGDSC_0268.thumb.JPG.42aad354c6d377c1289617fbcfe80b13.JPG

Opublikowano
11 godzin temu, Mariusz30 napisał:

Jutro już się umówiłem po odbiór ładnego zwirku w kopalni piasku.

Mariusz odwrotnie :D

Masz umówić się na odbiór piasku  ze żwirowni.

Ile Andrzej będzie ci jeszcze pokazywał piasek granulacji ok 0,8 - 1,2mm z kilku procentową domieszką najdrobniejszych frakcji różno-kolorowych żwirków.

Andrzej proszę jeszcze raz wkleić koledze twoją łapkę:D chyba nie widział fotki.:D

Opublikowano

Niby tak, nie wiem czy to kwestia zdjęcia czy samego piachu ale składy jakie u siebie odwiedziłem jakoś mnie nie przekonywały.