Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kompletuje sprzęt do akwarium 120x50x50 jako biolog będzie tetra ex 1200 i zastanawiam się nad filtracją mechaniczną czy w/w FZN-3 będzie odpowiedni?

Opublikowano

A nie myślałeś nad budową filtra kasetowego? W cenie kubełka zrobisz go spokojnie, na dobrej pompie i być może coś jeszcze zaoszczędzisz. Akwarium masz niemałe więc nie rzucałby się w oczy bo jego obecnie zalecany wymiar to ok 26x22cm

Ja obecnie mam kubełek i mechanik, ale wkrótce przystępuję do budowy wychwalonego kaseciaka.

Opublikowano

Ten filtr mógłby być, ale nie wiem czy ta rurka nie będzie za krótka. Chodzi o to żeby była dość blisko dna. No i konieczny może być cyrkulator. 

Opublikowano

W komplecie są o ile dobrze pamiętam 2 rurki, po połączeniu powinny w 50 cm akwa dać zasys stosunkowo nisko, tutaj bym większego problemu nie widział. Gorzej z cyrkulacją. Do akwa 80 cm bym taki filtr polecił. Do 120 cm już może być słabo i jak napisał Kolega pozner, falownik mógłby okazać się niezbędny. Ale wówczas pojawia się pytanie o opłacalność takiego rozwiązania. Czy nie lepiej dać standardowo coś wewnętrznego o przepływie ok. 2000l/h i mieć sprawę filtracji mechanicznej z głowy?

• eljot zmienił(a) tytuł na Filtr VThe The Expanse
Opublikowano

Myślałem też nad Atman At 203 z gąbką 4 ale nie wiem jak będzie z wyjmowaniem gąbki do czyszczenia  czy syf nie będzie zostawał w akwarium 

Opublikowano
Teraz, deve66 napisał:

Myślałem też nad Atman At 203 z gąbką 4 ale nie wiem jak będzie z wyjmowaniem gąbki do czyszczenia  czy syf nie będzie zostawał w akwarium 

...najczęściej robisz to przy podmiankach. Wtedy nie jest problemem ściągnięcie brudów po prostu wężem i po kłopocie.

Opublikowano

...jak podmieniasz wodę to ściągasz ją z akwa jakimś wężem? Wtedy jednocześnie tym samym wężem ściągasz brudy z za kamieni itp. Czyli to co Ci spadnie podczas wyciągania gąbki ściągniesz to wężem podczas podmiany.