Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Co sądzicie o stosowaniu wód głębinowych w akwarium, woda taka nie zawiera praktycznie azotanów i azotynów, jest także wolna od siarczanów. Niestety zawiera spore ilości magnezu, żelaza i krzemionki. W zasadzie ciężko się do niej przyczepić i jest określana jako woda konsumpcyjna dobrej jakości. Pytam bo woda w mojej dzielnicy jest nie najlepszej jakości, planuję sukcesywnie dokonać kilku podmian na "Oligocen" początkowo może to być kłopotliwe, jednak przy działającym Purolite A520E podmiany można ograniczyć do 10-15% na miesiąc, obecnie Purolite nie działa w mojej wodzie. Poniżej wklejam wyniki analizy znalezione w necie (brak daty), niestety nie mam jeszcze aktualnych, pocieszam się, że wody głębinowe mają raczej stabilne parametry.

UJĘCIE WARSZAWA - URSYNÓW, SGGW. Głębokość ujęcia - 265 m* 

Mętność 2,0  mg / dm3

Twardość ogólna 5  mVal/dm3

Twardość magnezowa 1,4 mVal/dm3

Zawartość wapnia 40  mg / dm3

Zawartość żelaza 0,25 mg / dm3

Zawartość magnezu 17,1 mg / dm3

Zawartość manganu 0,05 mg / dm3

Zawartość glinu 0,00 mg / dm3

Zawartość fluoru 0,62 mg / dm3

Zawartość chlorków 103 - 250  mg / dm3

Zawartość amoniaku 0,02 mg / dm3

Zawartość azotynów 0,01 mg / dm3

Zawartość azotanów 1,0  mg / dm3

Zawartość siarkowodoru 0,0  mg / dm3

Zawartość siarczanów 0.0  mg / dm3

Zawartość fosforanów 0,1  mg / dm3

Zawartość dwutlenku węgla 11,0  mg / dm3

Zawartość tlenu rozpuszczonego 3,6  mg / dm3

Zawartość krzemionki 40,0  mg / dm3

Sucha pozostałość 545,0  mg / dm3

Macie jakieś doświadczenia w stosowaniu wód głębinowych ? zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

Opublikowano

Tak wiem, niemniej nalewanie do baniaków pod ciśnieniem, chyba zniweluje problem, poza tym tak jak piszę nie mam w zamiarach podmian 100%, tylko cotygodniowe podmiany po 10-15% a po kilku z nich i zaobserwowaniu startu Purolite zmniejszenie podmian do comiesięcznych.

Opublikowano

dzięki Andrzeju:D

co mogę to robię sam.

Woda oligoceńska jak każda ze studni głębinowej wymaga rozprężenia do ciśnienia atmosferycznego i  natlenienia bo tam głęboko brak tlenu a dużo dwutlenku węgla - i to wszystko co Plezi powinien zrobić zanim ją wleje do baniaka. Wystarczy więc ją odstać 24h i sama osiągnie parametry właściwe.  W wodociągach proces natleniania i tym samym odżelaziania w piasku to pierwsze co robią z wodą pobraną z głębinowego ujęcia.

Ta z SGGW jest doskonała. 

Polecałem ją i Michałowi i Rafałowi by sprawdzić czy im po zmieszaniu ich Ursynowskiej kranówy z tą oligoceńską Purolite ruszy bo ta oligoceńska ma siarczany =0 ppm a te siarczany są podejrzewane o blokowanie pracy Purolite.

Czekam na zastosowanie i wnioski koledzy.

Opublikowano

Na razie plany są odsunięte w czasie - brak czasu :) 

Tym razem zrobiłem podmiany tradycyjnie przez ustrojstwo, ale kiedyś dojrzeję do tematu Oligocenki i wtedy opiszę co i jak. 

ps. rozpocząłem test bez biologii, cała wyjęta i czeka w wiadrze, po 24h No2 na poziomie 0,05 więc stabilnie. 

Ale to już założę nowy temat.