Jump to content

Kryptokoryny > co zrobic zeby rosły

Recommended Posts

Posted

witam kupilem juz wczesniej 4 sztuk pieknych wielkich kryptokoryn tych standardowych takich noo >> wiecie

problem tkwi w tym ze rosliny na lisciach marnieja w oczach , dziury sie robia koncówki sie zaginaja do srodka w rulonik

:cry: nie chca rosnac , a juz nie wspomne ze wszystkie płode pendy sa zjadane

chemii nie chem lac nie znam sie na tym

teraz pytanie

czy skoro kryptokoryny rosna marnie i sa zjadane to czy aniubias bedzie dal rade jakos przetrwac ? nie wiem czy jest sens wydac 100 zł na troszke pendów :?:

oswietlenie to 2x narva oceanic blue i 2x narva coulor 36w 120 cm dlugosci w zbiorniku 200 cm wiec na srodku na dlugosci 40 cm jest jakby 4x 36 W

Posted

Rośliny też potrzebują pożywienia tak samo jak ryby :) bez makro i mikroelemnetów będą obumierać to dość oczywiste. Każdy nadmiar lub niedobór skutkuje porażką :) Podstawa to NO3 - 10-30 ppm, PO4 - 1 ppm, K - 3-10 ppm i mikroelementy. Ustalenie odpowiednich dawek mikroelementów jest doświadczalne gdyż występują w małych i dla akwarysty niemierzalnych ilościach.

Posted

malawke bez roslinek byała ponad 2 lata w 200l zbiorniku

teraz przyszedl czas na troszeczke zieleni , ale niewychodzi mi to zbytnio , chyba kupie pare sztuk aniubiaskow

Posted

Szkoda mi anubiasów, które są w akwariach malawi i tanganika. Zwykle poprostu wolno gniją zarośnięte glonem :(

Bardzo lubię roślinki wodne ich pielęgnacja jest fascynująca ale nie w takich akwariach. Nie lepiej zrobić sobie małe akwarium holenderskie np. jak moje?

18fee976f6e4865e.jpg

be578868f158567c.jpg

97693dfdc03bf297.jpg

9ebb86f59891f7ac.jpg

88a6071d3ed75aa9.jpg

A tak wyglądają roślinki prowadzące prawidłowo fotosyntezę. W innych warunkach to katorga rośliny czasem rosną ale co to za wzrost :(

435537886e7ec093.jpg