Skocz do zawartości

Akwarium Narożne - czy jest sens?

eazeo83

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Dopiero co postawiłem zbiornik 172x47x60-h a już mi chodzi po głowie coś większego a przede wszystkim o zmianę lokalizacji akwarium gdyż teraz stoi w hallu.

Żona sama zaczęła ten temat bo ryby podrosły, wybarwiły się i powoli należało by myśleć o redukcji  a jej szkoda :) więc pomyślałem że należy kuć żelazo póki gorące.

Mamy ścianę TV w salonie długą na 305cm ale musiałbym pozostawić miejsce na kolumny od kina domowego po 30cm z każdej strony, więc myślałem o 255cm x 65cm x 55cm-h pod TV.

Niestety rodzina to dość mocno zahipnotyzowane telemaniaki, którym nie spodobał się pomysł aby TV podnieść do góry żeby akwarium się pod nim zmieściło (teraz TV mam na wysokości około 90cm od podłogi - więc musiał bym go podnieć na minimum wysokość minimum 140cm). Przyzwyczailiśmy się do tej wysokości, bo oglądając TV z narożnika środek ekranu mamy na wysokości oczu co ponoć jest najwygodniejsze.

Mógłbym postawić zbiornik na wysokości np. 15cm od podlogi, ponieważ za ścianą TV mam klatkę schodową a pod nią spiżarnie, w której to z łatwością mógłbym zainstalować narurowca. Ale obawiam się o ryzyko stłuczenia zbiornika i tego że nasze pieski maltańczyki będą skrobać po szkle.

W związku z powyższym ze względu na możliwość wykorzystania narożnika salonu analizuję temat akwarium narożnego o długości pleców 150cm x 150cm, szerokości 65cm i wysokości np. 70cm bo i tak szyba 12mm musiała by być.

Mam pytanie, z czym najbardziej uciążliwym musiał bym się zderzyć w takim zbiorniku? Narurowiec pewno by ogarnął filtrację. Zasys umieścił bym w narożniku, w jednym boku dal bym wylew a w drugim falownik. Oświetlenie na ledach.

Czy ma to sens? Ma ktoś doświadczenie z tego typu setupem?

Edytowane przez eazeo83

2 godziny temu, iquitos68 napisał:

Na youtube widziałem podobne akwarium. Kolega Michał M. Wiem, że gdzieś na forach się pojawiał. Może z nim warto pogadać.

Z tym że to nie jest 1 akwarium tylko 2 stojące obok siebie ;)