Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, deccorativo napisał:

Beznadzieja mogło to 0,2ppm NH4 zostać

chodziło o to byś zmierzył po wlaniu WA ostateczny poziom NH4 a nie jutro.

Jutro będzie futro.

By zorientować się czy po dawce testowej WA biologia jest czy jej nie ma trzeba od razu po wlaniu zmierzyć NH4 i NO2 oraz NO3 jako wartości startowe  a nie na drugi dzień .

Bo jeśłi biologia jest to już po 12h  powinien być wyrażny wzrost NO2 od tego poziomu jaki był po wlaniu WA .

Od razu po 12-24h powinien znikać NH4 , NO2 bardzo mocno wzrosnąć a jednocześnie od razu powinien wzrastać także NO3.

coż mam powiedzieć:(

Ups..., niestety tyle mogę odpowiedzieć i prosić o wskazówki jak dalej postępować. Czy robić biologię od początku według szablonu?

Ale pojawił mi się inny problem. Tetra, która ma odpowiadać za biologię przecieka i będę zmuszony ją rozkręcić i wymienić uszczelki. Czy na ten czas nic w baniaku nie robić w sprawie wyhodowania biologii? Czy może przełożyć złoże ceramiczne tymczasowo do mechanika jbl i hodować biologię według szablonu, a po naprawieniu Tetry wrzucić do niej złoże? Czy może jakoś inaczej to rozwiązać?

Opublikowano

Następna doba ci ucieka a ty nadal nie zmierzyłeś tego o co prosiłem - zmierzch już więc i dziś nie zrobisz.

Zmierz jutro rano czy po południu i podaj wyniki NH4, NO2, NO3 nic więcej nie mierz.

Jak tetra nie chodzi to przełóż ceramikę z kubła do tego AqC - woda przez złoże może stać kilka godzin - jak wymienisz w tym czasie uszczelki to nic nie ruszaj. Natomiast jak to kilkudniowa operacja a w tym czasie kubeł będzie stał to przekładaj do AqC

Start biologi zrobisz jak się okaże że ta w starym złożu padła - na razie od dwu dni nic od ciebie się nie mogę dowiedzieć na ten temat.:cry:

• Dziękuję 1
Opublikowano
4 minuty temu, deccorativo napisał:

Następna doba ci ucieka a ty nadal nie zmierzyłeś tego o co prosiłem - zmierzch już więc i dziś nie zrobisz.

Maestro, obiecuję poprawę - rzeczywiście zmierzch nadchodzi nieubłaganie.:)

7 minut temu, deccorativo napisał:

Zmierz jutro rano czy po południu i podaj wyniki NH4, NO2, NO3 nic więcej nie mierz.

Jutro będą zrobione.

9 minut temu, deccorativo napisał:

Jak tetra nie chodzi to przełóż ceramikę z kubła do tego AqC - woda przez złoże może stać kilka godzin - jak wymienisz w tym czasie uszczelki to nic nie ruszaj. Natomiast jak to kilkudniowa operacja a w tym czasie kubeł będzie stał to przekładaj do AqC

Pewnie będzie to 2-3 dniowa operacja, więc przełożę ceramikę do drugiego kubełka.

Przepraszam, pod skrótem AqC masz na myśli ten drugi filtr kubełkowy czy akwarium?

Dzięki Bardzo, Pozdrawiam.

Opublikowano

14 godzin temu, deccorativo napisał:

Hej, jestem po testach:

NH4 : 0,3 - 0,4

NO2: 0,1

NO3: 10 - 15 (bliżej 10), na szablonie z kolorami jbl mierzyłem według górnej skali.

Opublikowano
Dnia 13.03.2017 o 21:47, sambor napisał:

Dawka testowa WA w ilości 0,5ml zapodana wczoraj. Przed chwilą wykonałem pierwsze testy :

ph - 7,6

NH4 - 0,05

NO2 - 0,025-0,05

NO3 - 0,5-1,0

plus do tego wlane 3x po 0,5ml WA i nie zmierzone ile jest NH4  - :cry: zadziwiająca indolencja.

to po 2-3 dniach wyniki

7 minut temu, sambor napisał:

Hej, jestem po testach:

NH4 : 0,3 - 0,4

NO2: 0,1

NO3: 10 - 15 (bliżej 10), na szablonie z kolorami jbl mierzyłem według górnej skali.

świadczą że :

- zdrowo wlałeś ponad 0,4ppm tej WA

- częściowo oba etapy nitryfikacji przetrwały w tym suchym złożu nie wiem ile czasu tak to było ale może się kiedyś dowiemy i wyrażnie widać że nitryfikacja jest od razu na obu etapach . - rośnie NO2 i także od razu i NO3.

Sambor zapamiętać - test JBL NO3 w słodkiej wodzie odczytujesz z tej środkowej skali czyli te niższe wartości.

Ten wyżej o większych wartościach jest dla morskich. Mam nadzieję że w obu przypadkach podałeś wyniki z tej samej skali.

Co teraz - a no nic poza tym że możesz dla przyśpieszenia wlać do wyboru jedne z nich -  bakterii nitryfikacyjnych bez pożywki

1-2 ampułki Prodibio Biodigest

albo

Seachem Stability

i wybierać szybko obsadę :D

Opublikowano

Hej Deccorativo, dzięki za natychmiastowe reakcje i wskazówki oczywiście.

12 godzin temu, deccorativo napisał:

plus do tego wlane 3x po 0,5ml WA i nie zmierzone ile jest NH4  - :cry: zadziwiająca indolencja.

sprostuję tylko, że w sumie do tej pory wlałem 3x 0,5 ml WA.

częściowo oba etapy nitryfikacji przetrwały w tym suchym złożu nie wiem ile czasu tak to było ale może się kiedyś dowiemy i wyrażnie widać że nitryfikacja jest od razu na obu etapach . - rośnie NO2 i także od razu i NO3.

Przyznam się, byłem przekonany że żadnego życia w tej ceramice nie wskrzeszę. TO CUD.

Sambor zapamiętać - test JBL NO3 w słodkiej wodzie odczytujesz z tej środkowej skali czyli te niższe wartości.

Ten wyżej o większych wartościach jest dla morskich. Mam nadzieję że w obu przypadkach podałeś wyniki z tej samej skali.

Więc dzisiaj rano według środkowej skali NO3 było 5 - 10. Natomiast wcześniejsze wyniki miały wartości mniejsze, a te na szczęście na skali się pokrywają.

Co teraz - a no nic poza tym że możesz dla przyśpieszenia wlać do wyboru jedne z nich -  bakterii nitryfikacyjnych bez pożywki

1-2 ampułki Prodibio Biodigest

albo

Seachem Stability

i wybierać szybko obsadę :D

Mam Prodibio Biodigest, zapodam 2 ampułki.

Tetra już naprawiona, uszczelki wymienione jak na razie nic nie cieknie. Wszystkiemu była winna pęknięta malutka uszczelka, która jest w środku przy zaworach. Teraz wkładam CUDOWNE złoże do kubełka i niech kwitnie.

A jeszcze pytanko - czy w tej biologicznej Tetrze gąbki w górnym koszu są niezbędne, czy mogę je wywalić aby polepszyć przepływ? Mam przecież przed nią prefiltr z korpusu narurowego.

Obsada - z przyjemnością zacznę casting.

Opublikowano
32 minuty temu, sambor napisał:

A jeszcze pytanko - czy w tej biologicznej Tetrze gąbki w górnym koszu są niezbędne, czy mogę je wywalić aby polepszyć przepływ? Mam przecież przed nią prefiltr z korpusu narurowego.

Jeśli masz prefiltr to możesz śmiało je wyjąć...

Opublikowano

gąbki też były stare i zasiedlone nitryfikacją więc absolutnie bym do czasu stabilizacji nic w filtracji nie kombinował.

zostaw to wszystko po wlaniu tych bakterii i czekaj aż ci NO2 spadnie do 0,025ppm - wtedy wpuszczaj ryby.

Jak odstawisz łapy od baniaka to będzie ten moment szybko a jak zaczniesz wyjmować , przekładać to możesz przerwać ten proces stabilizacji.

To przetrwanie biologii nie jest cudem - w przyrodzie trwa miliardy lat i mimo róznych ekstremalnych zjawisk jakość bakterie zawsze przetrwają.

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

gąbki też były stare i zasiedlone nitryfikacją więc absolutnie bym do czasu stabilizacji nic w filtracji nie kombinował.

zostaw to wszystko po wlaniu tych bakterii i czekaj aż ci NO2 spadnie do 0,025ppm - wtedy wpuszczaj ryby.

Jak odstawisz łapy od baniaka to będzie ten moment szybko a jak zaczniesz wyjmować , przekładać to możesz przerwać ten proces stabilizacji.

To przetrwanie biologii nie jest cudem - w przyrodzie trwa miliardy lat i mimo róznych ekstremalnych zjawisk jakość bakterie zawsze przetrwają.

Gąbki zostały, czekam na 0,025 ppm NO2. Zastanawiam się nad obsadą, ale to już w innym dziale poproszę o porady.

Jeśli chodzi o CUD biologiczny, to informuję że jestem z Torunia a tutaj coraz częściej do głosu dochodzą zwolennicy kreacjonizmu. Ale poczekajcie, wasi wnukowie za kilka lat w myśl nowej reformy oświaty o ewolucji raczej nie usłyszą.

Opublikowano
Dnia 17.03.2017 o 22:19, sambor napisał:

Mam przecież przed nią prefiltr z korpusu narurowego.

Czy prefiltr narurowy ma wielki wpływ na przepływ filtra? Czy stosując taki prefiltr bardzo spada wydajność kubełka czy nie ma wielkiej różnicy?