Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie masz tam zadnej regulacji wirnika, mozesz jedynie zmienic ustawienia co do wylotu wody z filtra, regulacja na gorze wyplywu, to wszystko, a czy jest glosny? mam tez taki i wcale taki nie jest, kwestia przyzwyczajenia:-)

Opublikowano

Jeden z kolegów na forum sprawdzał podobne urządzenie i nie działało. A mianowicie przy zmniejszaniu obrotów wirnik terkoczał jak cholera

Opublikowano
11 godzin temu, Dafnia napisał:

Mam filtr Aquael Turbo 2000  jest on zbyt mocny (i głośny) moim zdaniem do mojego zbiornika (450l).

Chciałbym móc regulować prędkość obrotów wirnika żeby wpłynąć na przepływ ale i na głośność filtra, czy to urządzenie mi to umożliwi ?:

Kolego wdepnąłeś z roślinniaka w Malawi , a to zupełnie inne przepływy i inne ryby oraz ich potrzeby.

Jeszcze nigdy nawet beż tego turbo AqC2000 nie była za silna w 450l baniaku, ale mówimy o Malawi i naszych rybach.

Tak więc nawet jak zapewne masz przyssawki z amortyzatorami bo one są  od kilku lat do tych AqC to masz cztery opcje:

- polubić ten słaby przepływ AqCT2000 :D( zobacz co robi RW8 na max biegu)  i hurgot pompy 2000l/h

- przykręcić zawór na wylocie by było jak w roślinnym ale wtedy d.. z mechanika i zbierania g.. z podłogi

-  kupić stopery do uszu;)

- kupić ten regulator bo to tylko 50zł by się przekonać że reguluje tak tylko z 5% a potem pompa wpada w taniec św wita oraz ostatnie konwulsje umarlaka i wtedy jest dopiero głośny , ale będziesz miał ten regulator jak znalazł latem do regulacji obrotów wiatraków do chłodzenia baniaka bo to dopiero hałasuje..

Opublikowano
12 godzin temu, Dafnia napisał:

Witam !

Mam filtr Aquael Turbo 2000  jest on zbyt mocny (i głośny) moim zdaniem do mojego zbiornika (450l).

Chciałbym móc regulować prędkość obrotów wirnika żeby wpłynąć na przepływ ale i na głośność filtra, czy to urządzenie mi to umożliwi ?:

http://allegro.pl/kontroler-wentylatora-regulator-obrotow-mocy-fv-i6667684088.html  

Możesz sobie dać spokój z takim kontrolerem. Może do wiatraków podłogowych będzie w miarę znośny ale do mechaników w akwarium już nie. Bez odpowiedniego dobrania współczynnika wypełnienia, i napięcia do zmienionej częstotliwości, moment w tej pompie będzie na tak słabym poziomie, że zacznie się krztusić i wpadać w wibracje.