Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybaczcie, że zakładam kolejny temat o kaseciaku, ale chciałbym zadać pewne pytania.

Wszystkie kaseciaki które widziałem maja na bocznych ściankach otwory. I tutaj moje pytanie, czy można by zrobić otwory ale od spodu kasety ?

Chcę zamontować kasetę na środku baniaka, otwory w kasecie na podstawie, następnie gąbka, złoże ze starego akwarium i pompa.

Czy coś takiego zda egzamin ?

Opublikowano

Potwierdzam. Ja również testowałem taki i działało. Trzeba tylko rozsądnie dobrać wielkość szczeliny do mocy pompy. Można też zrobić taki z regulacją jej wielkości poprzez suwaną dodatkową płytkę z formatki.

• Dziękuję 1
Opublikowano
51 minut temu, lukas1987 napisał:

Merlot zerknij na post 48 może taka budowa kaseciaka będzie dla ciebie odpowiednia 

Tylko widzisz, tutaj jest projekt z "góry"

Ja właśnie chce zrobić projekt podobny do tego ale widok z "góry" zamienić na widok na "wprost" :)

Opublikowano (edytowane)

Zdaje mi się, że będziesz musiał wyciągać wszystkie bebechy żeby wyczyścić gąbkę. 

Dlaczego musisz mieć wlot od spodu kaseciaka? 

Edytowane przez lukas1987
Opublikowano (edytowane)

Nie musze mieć :)

Ale chcę zrobić kaseciaka na środku akwarium, a zależy mi na tym aby szerokość kasety była jak najmniejsza,  bo jednak 20cm to 1/3 szerokości szkła.

A tak robiąc "blok" zajmie on szerokości 11-12cm

Coś tego typu

16466720_1344178862272342_731528881_o.jpg

Edytowane przez Merlot
Dopisek
Opublikowano

Trochę bez sensu bo tak jak pisali wszystko wywalić aby wyczyścić gąbkę :o w dodatku wszystkie klamoty będą naciskały na gąbkę, przez co nie będzie spełniała swojej roli. Do jakiego to ma być baniaka bo jak do małego to może wersja turbo  z samą gąbką 5cm, a za gąbkę pompa hydor pico 1200 czy jakoś tak. Ja w swoim 500l mam taką wersję turbo bez ceramiki i jest super tylko na pompie atman 306

Opublikowano (edytowane)

Znacznie zmniejszysz powierzchnię gąbki więc szybciej będzie się zapychała. Lustro wody w kaseciaku będzie się szybko obniżało a do tego masz wysoko umieszczoną pompę czyli czyszczenie co 3 dni bo inaczej będzie siorbać.... To tak na oko i czysto teoretycznie wg mnie :P

Edytowane przez lukas1987