norbitek Opublikowano 29 Grudnia 2007 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Własnie miałem ładować keramzyt do akwa i wreszcie je zalać. Kupiłem w ogrodniczym keramzyt, ale na opakowanie nie spojrzałem. Dziś patrzę a tam jest napisane, ze to jest argan - granulat podłożowy. W necie jedyna informacja jaką znalazłem to taka że "Argan-kruszywo wypalane z glinek frytowych. Posiada właściwości takie jak keramzyt." Zalałem wodą w wiadrze i nie tonie. Na opakowaniu jest napisane że posiada własności szybkiej absorbcji wody (do 20%). Czy ktoś wie jak przygotować keramzyt do filtra. Czytałem gdzieś, że trzeba go moczyć kilka godzin aby zatonął, a anawet gotować. Czy ktoś wie coś na temat tego arganu. Można stosować zamiennie w akwa?
Jakub Opublikowano 29 Grudnia 2007 #3 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Wsyp do filtra i heya. Nic nie trzeba robić
norbitek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Autor #5 Opublikowano 29 Grudnia 2007 A płukałeś go przed wrzuceniem do filtra?
makok Opublikowano 29 Grudnia 2007 #6 Opublikowano 29 Grudnia 2007 oczywiście wielokrotnie... ale po tym będzie "chlorowany"... licz się z tym
norbitek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Autor #7 Opublikowano 29 Grudnia 2007 A wygotowywałeś jak niektórzy radzą?
makok Opublikowano 29 Grudnia 2007 #8 Opublikowano 29 Grudnia 2007 nie no bez przesady... nawet nie gotowałem piasku z plaży - skończyło się na intensywnym płukaniu
norbitek Opublikowano 30 Grudnia 2007 Autor #9 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Po całonocnym moczeniu nic nie zatoneło. Czytałem, że taki keramzyt co nie tonie do filtrów się nie nadaje. Ale ty mówisz, że takiego używasz i działa. To chyba go wrzucę.
makok Opublikowano 30 Grudnia 2007 #10 Opublikowano 30 Grudnia 2007 pewnie lepszy by był tonący, bo na pewno jest praktyczniejszy... jakie są inne różnice między tonącym a nietonącym nie wiem... ale mi działa... tylko moja sytuacja jest nietypowa pamiętaj (wątek o hydroponice)
Rekomendowane odpowiedzi