Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narysowalem 2 wyloty z eheim a nie wyjasnilem. Pokazalem tak bo probowalem te dwa ustawienia i bez poprawy. Narazie jest opcja jak na zdjeciu czyli wylot na dlugosc akwarium, ale to wlasnie nie bedzie dobrze bo dwa wyloty się jak to powiedziales "zwalczaja". Chyba wyjme aquaela i ale nie mam jak ustawic wylot eheim na tylna szybe zeby woda krazyla w kolko. Aly wydaje mi się ze nadal nie bedzie ruchu wody przy dnie i kupy beda tam zalegac ... 

Opublikowano

No to daj w drugą stronę- Eheim na przód a JBL  na tylna szybę po długości. Woda powinna wtedy krążyć zgodnie ruchami zegara. Na dole ruch moim zdaniem będzie jak tak ustawisz

Opublikowano (edytowane)

A jak mieszasz łyżeczką herbatę tylko u góry to cukier z dna też się kręci czy nie?:)

Pomyśl też o wywaleniu tej łopaty z wylewki JBL i zastąpieniu jej okrągłym zwykłym wylotem

Edytowane przez jaras
Opublikowano

Aż dziw bierze, że przy takiej filtracji masz problem z zalegającymi odchodami.

Pytanie nr 1 - czy odchody się gromadzą w jednym miejscu, czy zalegają na dnie w różnych miejscach, a jeśli tak w których ?

Pytanie nr 2 - który kubeł mocniej dmucha ?

Pytanie nr 3 - czy zauważyłeś, żeby na podłożu co jakiś czas pojawiał się "wirujący" piasek ?

Opublikowano (edytowane)

No tak filtry mocne ale co z tego , chyba jakieś złe ustawienie.., 

1. Odchody widze w kilku różnych miejscach 

2. Teoretycznie to JBL ma być silniejszy ... i chciałbym aby on był jako takim mechanikiem . Przy Eheim mam prefiltr wiec mógłby tez wyłapywać odchody na nim i dzięki temu bym rzadziej otwierał filtr (a czyścił tylko prefiltr przy podmianie). 

3. Nie zauważyłem wirującego piasku .

Właśnie zakupiłem kolanko aby je wmontować zamiast "łopatki " wylotowej przy  JBL.

Edytowane przez michalzyl
Opublikowano

Wiec pozmieniałem troszkę : wylot JBL na tylna ścianę po długości i tak samo Aquael ale dość mocno skręcony ... Eheim teraz bez końcówek po lekkim skosie na przednia szybę czyli jakby kręcenie w kółko ... co się stało masakra syfu się uniosło z podłoża ale po jakiś 20 minutach gdzieś to się rozeszło albo do zasysow albo w inne miejsce na podłożu :) ale wydaje mi się ze jest poprawa... teraz widzę po glonach na kamieniach ruch wody , a cześć kup leży na podłożu , ruszają się ale chyba się przyczepily glonów na żwirze bo mam tam jakieś sinice itp zielone chwasty... będę obserwował co się z tym dzieje 

aha widzę ze kupy tez zalegają pod prefiltrem eheima tam jest chyba za mały ciąg ...

Opublikowano

No co Ty gadasz.:) to jednak się kręci na dole:). Proponuje zebrać resztę syfu ręcznie. i dalej obserwować parę dni. Ja bym spróbował też bez Aquaela bo szkoda miejsca w baniaku. Jak będzie źle to wsadzisz go z powrotem

Opublikowano (edytowane)

Ja dokupiłem falownik, skierowałem jak stan na filmiku, aquael mech. dmucha na środek akwarium, zero kup i problemów. Dodatkowo falownik natlenia porządnie wodę. Nawet zastanawiam się nad zlikwidowaniem aquaela, tylko w co wirujące kupy będą zbierane ?:)

btw. falownik jvp 101, ten najtańszy na allegro za 35 zł, bardzo ciche i sprytne urządzenie.

Co do postów Michała, ja na Twoim miejscu zakupiłbym falownik, zlikwidował wewnętrzny, zasysy z kubełków pod falownik, i z jednego kubła zrobiłbym mechaniczny, będzie estetyka :D

I wg mnie masz za mocne światło co może być przyczyną inwazji sinic, też miałem problem z tym cholerstwem, sprawe załatwiła zmiana światła na ledy i sterownik od Romka. Światło daje mi fajny półmrok, zero glonów nawet na szybach.

Edytowane przez eublefar