Skocz do zawartości

Lista zakupów - Filtracja do akwarium

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tak może trochę za szybko napisałem o tym zasypaniu. Myślałem zgodnie z kilkukrotnymi radami w innych tematach aby właśnie tak ok. 1 litr np. kulek JBLa. HW ma 4 kosze więc 3 pozostawić puste aby mieć na zapas.

Uparłem się na watę ponieważ też niektórzy pisali, że dopiero po zastosowaniu waty zobaczyli jak woda się krystalizuje.

PS. Sorki, że tak męczę ale już wielokrotnie było pisane, że najpierw pytamy a później kupujemy. Wiem, że jeszcze przed chwilą sam pisałem o prefiltrze chińskim ale czy nie widzicie nic innego tzn. filtra, który by podołał?

Pytanie pewnie też dla wielu głupie ale czy np. dwa kubły e901 jako biolog a e1501 mechanik bez narurowców i dławienia przepływu będzie przerostem formy? W 901 pozostawić tylko jeden koszyk kulek a 1500 wypełnić gąbkami? Wyloty obok siebie ale jeden równo z tylną szybą a drugi pod kątem na przód? Nie bijcie tylko głośno myślę. Zakup na lata więc trzeba to przemyśleć.

16 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Pytanie pewnie też dla wielu głupie ale czy np. dwa kubły e901 jako biolog a e1501 mechanik bez narurowców i dławienia przepływu będzie przerostem formy? W 901 pozostawić tylko jeden koszyk kulek a 1500 wypełnić gąbkami?

Jeśli pieniążki nie wchodzą w grę to czemu nie ;) 

Niektórzy koledzy stosują taką opcję i sprawdza się u nich...

Co do wkładów w kubełkach to dokładnie tak jak piszesz.Ewentualnie do mechanika z gąbkami możesz dorzucić trochę waty,ale same gąbki też dadzą radę...

28 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Pytanie pewnie też dla wielu głupie ale czy np. dwa kubły e901 jako biolog a e1501 mechanik bez narurowców i dławienia przepływu będzie przerostem formy?

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi... ;) 

Mam dwa JBL e1501, jeden jako mechanik (zasypany pociętymi gąbkami), drugi jako biolog (grys koralowy i biopolimer - TMBT). Do tego falownik RW-4. Zbiornik 300 litrów. Zrobiłem tak właśnie tylko dlatego, żeby nie mieć w środku żadnego filtra mechanicznego, ani prefilra pod akwarium. Dużo to wszystko prądu żre, ale filtracja spełnia swoją rolę, miejsca w środku prawie nie zabiera więc przerostem formy nad treścią bym tego nie nazwał... ;)

Wyloty obok siebie ale jeden równo z tylną szybą a drugi pod kątem na przód?

Rozwiązałem to u siebie za pomocą peszeli (ograniczając nieco przepływ kubłów) tak, jak stan w swoim akwarium, co jest przez niego pokazane tutaj :

Nie bijcie tylko głośno myślę. Zakup na lata więc trzeba to przemyśleć.

Po to jest forum żeby pytać. Masz rozsądne podejście i lepiej odpowiadać na tym etapie niż potem ratować bo coś ktoś zrobił nie pytając.

Edytowane przez MatiK

Pytanie pewnie też dla wielu głupie ale czy np. dwa kubły e901 jako biolog a e1501 mechanik bez narurowców i dławienia przepływu będzie przerostem formy? W 901 pozostawić tylko jeden koszyk kulek a 1500 wypełnić gąbkami? Wyloty obok siebie ale jeden równo z tylną szybą a drugi pod kątem na przód? Nie bijcie tylko głośno myślę. Zakup na lata więc trzeba to przemyśleć.

Do kubełka z bilolgią potrzebny jest prefiltr (choćby zwykła gąbka założona na rurę wlotową), żeby nie wciągało śmieci do środka. Ja osobiście jestem bardzo zadowolona z JBL , wyższa cena zakupu rekompensowana jest niewielkim zużyciem energii. Zanim kupisz jakikolwiek kubełek zmierz dobrze szafkę, niektóre filtry mają monstrualne rozmiary i mogą się nie zmieścić.

37 minut temu, Jerry_jerry napisał:

dwa kubły e901 jako biolog

Myślę, że wystarczy jeden.

Nie wiem jak u MatiKa to wygląda, ale przy takim rozwiązaniu będziesz musiał często otwierać kubeł w celu czyszczenia. Może to osłabić wytrzymałość i żywotność uszczelek, a i obsługa jest bardziej kłopotliwa, niż przy korpusie narurowym.

1 minutę temu, pozner napisał:

45 minut temu, Jerry_jerry napisał:

dwa kubły e901 jako biolog

Myślę, że chodziło o takie rozwiązanie jak mam u siebie tylko zabrakło przecinków i wyszło niezrozumiale... ;) 

1 minutę temu, pozner napisał:

ale przy takim rozwiązaniu będziesz musiał często otwierać kubeł w celu czyszczenia. Może to osłabić wytrzymałość i żywotność uszczelek, a i obsługa jest bardziej kłopotliwa, niż przy korpusie narurowym.

Otwieram nie częściej niż i tak trzeba by otwierać filtry kubełkowe, tj. 2-3 razy na rok. Czy to kłopotliwe? Odłączam filtr od prądu (w tym czasie drugi cały czas chodzi), idę z nim do wanny i płuczę dokładnie środek, a wkłady biologiczne w wodzie z akwa (wkłady mechaniczne, czyt. gąbkę płuczę dokładnie pod kranem). Trwa to nie więcej niż pół godziny. Myślę, że zabawa przy korpusach jest podobnie "pochłaniająca".

Powiem jeszcze tak. Czytam bacznie tematy odnośnie filtracji w zbiornikach. Jedni wybierają narurowce, inni kaseciaki, jeszcze inni kubły + cyrkulatory z gąbkami jako mechaniki a na zewnątrz biologa wywalają. Wszystko ma swoje zalety a także wady. Narurowce w zasadzie mają bardzo prostą budowę ale zaraz zaczyna się temat jaką pompę, takie kolanka, bypassy a tutaj dać kurek aby robić bez przeszkód podmiany. Wychodzi tak, że kupujemy, składamy ale tutaj coś nie gra itp. Więc niby prosto ale nie do końca. Kaseciaki też fajne ale miejsce w akwarium zabrane. Później temat, że przegroda takiej wielkości bo jak będzie za mała to źle, pompa za mocna też nie dobrze bo za szybko wypompuje pompę. Sklejanie, cięcie itp. cyrkulator też jednak jest widoczny no chyba, że damy kamień większy to ukryjemy. Kubły przekonują mnie tym, że są sprawdzone (wiadomo, że firma popełnia błędy jak kiedyś było w przypadku cieknących tetr lub źle spasowanych uszczelek do jblów) jednak nad tym wszystkim czuwają ludzie, którzy no powiedzmy znają się lepiej na tym niż ja. Wiadomo, że cena jest wyższa, żre to prądu co niemiara ale wszystko stoi w szafce gdzie nic nie widzę. Celem mojego wywodu nie było obrażanie nikogo bo tak jak wspomniałem rozwiązań filtracji jest od groma. Piszę jedynie co według mnie sprawdzi się w moim baniaku i na co się nastawiam.

Przed biologiem myślałem o zastosowaniu prefiltra eheim i gąbkę do środka.

2 minuty temu, pozner napisał:

Przed e901 zabrakło dwóch kropek tj. chodziło mi czy gdyby dać dwa kubły: pierwszy e901 jako biolog a e1501 jako mechanik czyli mamy razem dwa kubły.

No dobrze. W zasadzie poznałem Wasze typy i sugestie.

Jeszcze raz podsumowują wybierając jednak opcję z dwoma kubłami to czy coś takiego ma rację bytu.

1. 1 sztuka JBL e901 biolog - (od góry) gąbka Combi ---> pusty kosz ----> kulki JBLa -----> pusty kosz - na rurce zasysającej prefiltr eheim wypełniony gąbką lub watą;

2. 1 sztuka JBL e1501 mechanik - (od góry) gąbka Combi -----> kosz z Unibloc ----> kosz z Unibloc ---> połowa kosza waty i połowa dociętych gąbek;

3. 1 sztuka grzałki przepływowej 300W zamontowana na powrocie e1501

4. 1 sztuka falownika Jebao RW-4 żeby całą wodą jeszcze lepiej kręcić.

Edytowane przez Gość

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Po co Ci aż 4 komory w sumpie? 3 w zupełności wystarczą, 1 - gąbki, 2 - ceramika, K1 etc... 3 - pompa. Gąbki w pierwszej komorze wstaw odwrotnie niż na rysunku czyli od dołu 10ppi na nią 20ppi i na wierzch włóknina, 30ppi wylatuje bo będzie Ci się to szybko zapychać. W takiej konfiguracji jak napisałem filtracja mechaniczna odbywa się na włókninie i ją wymieniasz raz lub dwa razy w tygodniu. Gąbek nie musisz wtedy długo ruszać i gdy zbierze się w nich szlam będziesz miał dodatkowe medium biologiczne. Włóknina tylko poliestrowa, inne pylą https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499 Możesz oczywiście użyć JBL Symec (kto bogatemu zabroni) czy innych wat akwarystycznych, ale te tapicerskie wychodzą o niebo taniej i co najważniejsze sprawdzają się. Pod gąbki i media w 2 komorze koniecznie daj kratki rastrowe, są dostępne z dystansami lub bez, wtedy możesz do niej przymocować trytytkami kawałki rurek PVC. Chodzi o to żeby pod mediami zostawić przestrzeń dla swobodnego przepływu. Jak słusznie zauważył @darianus gąbka z przegrody wylatuje. I żadnych łączonych narurowców i dwóch pomp w sumpie, znudziła Ci się sucha podłoga w mieszkaniu? Teraz odnośnie budowy rurki przelewowej, nic nie wspomniałeś co to ma być, mam tylko nadzieję, że to będzie działać na zasadzie syfonu (jest tego sporo na necie). Niezależnie jaki rodzaj wybierzesz to i tak sugeruję zbudować komin. U mnie to działa, skleiłem ze spienionego PCV "pudełko" otwarte od góry z grzebieniem na dwóch krawędziach i umocowałem w rogu akwarium. Rura przelewowa ssie wodę z tego pudełka/komina i w przypadku braku prądu, do sumpa zrzuci Ci tylko to co ponad krawędzią grzebienia plus pojemność komina. Komina nie musisz robić do samego dna akwarium. Przelew zbudowałem taki jak na poniższym filmie. Zmieniłem tylko wymiary rur, dostosowując je do własnych potrzeb. Z tego co pamiętam to rura ssąca i dalej ta co wpada do sumpa to 25mm, a ta najszersza to 75mm. Wszystko bez problemu do kupienia na Allegro. Takie zwiększenie wymiarów dało mi dużo większy przepływ niż pokazany na filmie. Dokładnie jaki, nie wiem nie mierzyłem. W każdym razie pompa Jebao DCP-6500 pracuje na 70% to chyba nieźle. Działa to u mnie już 3 lata, bez przerwy i nie raz zdarzały się wyłączenia prądu. Mogę potwierdzić, że jest to bezpieczne tylko trzeba wszystko dobrze policzyć i wykonać z głową. Poniżej do obejrzenia mój film z testów. Wykorzystałem tam pompę DCP - 2500 bo akurat taką miałem pod ręką. Powodzenia  (film ma 1.3 GB i może się dość długo ładować, ale cierpliwość cnotą akwarysty☝️🤣) 20220814_184535.mp4    
    • No właśnie dlatego to wszystko tak nakreśliłem, choć i tak jest trochę po łebkach, żeby wyeliminować wszystkie błędy. Niekoniecznie musi to być 45. Trochę się kierowałem tym, żeby ta gąbka zbierała przed pompa ostatnie syfki. Ale może jej tam nie być albo jakaś większą gradacja. Nie pomyślałem, że kubełki działają pod sporym ciśnieniem to przepchać wodę przez 45 nie problem. Tu jest inaczej
    • Nie znam się na sumpach ale zaciekawiła mnie ta gąbka ppi 45 włożona pionowo między przegrody. Nie obawiasz się zbyt dużych oporów przepływu?
    • Mam tylko test6 6 in 1 niestety Kh 120 mg/L pH 7.8 Twardość 500 mg/L Chlor 0 - 0,5 NO3 - poniżej 25 NO2 - 0   
    • Zrób test wody i podaj tu go do tematu 
    • Witam, Mam akwarium (240L) z 10 młodymi Saulosi od około miesiąca. Od 2 dni zauważyłem większą aktywność ryb. Pływają ławicą wzdłuż frontowej ściany akwarium lub w górę i dół obok grzałki (znajduje się na bocznej ściance).  Dwa dni temu nic nie robiłem specjalnego z akwarium, pokarm też bez zmian (jedzą normalnie i są wiecznie głodne). Rybki są młode, dopiero dwa samce się przebarwiają.  Czy powinienem się martwić ? czego to może być oznaka ? 
    • Witam. Jestem nowy na forum i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Przeglądałem sieć i natrafiłem na ten temat, a że jest u mnie bardzo świeży i w niedalekiej przyszłości szykują się u mnie zmiany, postanowiłem tutaj poszukać pomocy. Aktualnie mam zbiornik 300L brutto (klasyk 120x50x50) w wersji ogólnej. Czyli roślinki, skalary i kilka drobniejszych gatunków. Ale tak jak napisałem powyżej, szykują się u mnie zmiany i w wersji słodkowodnej poważnie rozważam opcje Malawi i w nieco większym rozmiarze 450L. Wtedy akwarium już będzie z kominem, ale w chwili obecnej nie ma i niżej wyjaśniam jaki jest plan co do aktualnego zbiornika. Chciałbym przerobić filtrację. Teraz mam dwa kubełki: Ultramax2000 z dwoma prefiltrami narurowymi i Ultra 900 z prefiltrem HW-603. Sprawdzają się super, ale biorąc pod uwagę plany, chciałbym pójść w stronę sumpa. Zdobyłem dodatkowy zbiornik 160L brutto, który włożę do szafki pod akwarium (mam stelaż z zabudową, więc jest wolna przestrzeń przez całą długość akwarium). Rozmiary 100x40x40. Pomyślałem, że zbiornik jest wystarczająco duży, że mogę sobie wydzielić ze 40L na "akwarium" a resztę poprzedzielać przegrodami na sumpa. Jeśli to zrobię to zostanie mi na sumpa mniej więcej 75x40x40 czyli jakies 120L brutto. Najchętniej bym zostawił moje narurowce, ale nie spotkałem się z hybrydą narurowca z sumpem, więc pójdą pewnie do likwidacji. Będzie to konieczne z jeszcze jednego powodu. Akwarium nie ma komina ani zewnętrznego ani wewnętrznego. Będę budował rurkę przelewową i tak wyprowadzę wodę z akwarium. Przy zostawionych narurowcach musiałbym zastosować dwie pompy w sumpie: na wlocie żeby pociągnąć wodę czy to przez narurowca, czy bez niego i na wylocie. Ale czy to się sprawdzi? Można na rurce wlotowej w akwarium na odpowiednim poziomie zrobić otwory, które zapowietrzą układ gdyby pompa na wylocie się wyłączyła lub obie. Ale czy układ dwóch pomp się sprawdzi? Są ze sterownikami i można ustawić na wlocie i na wylocie osobne przepływy. W budowie sumpa chciałbym się wzorować na poprawionym na niebiesko projekcie z postu #23. Tylko nie robiłbym osobnej wąskiej przegrody na wlot, tylko łącznie 4 komory po około 16cm oddzielone podwójnymi przegrodami dwoma 2cm i jedną ostatnią 3cm z gąbką(przepływ najpierw dół, potem góra). Sporo informacji, mam nadzieję w miarę wyczerpujących, ale czy wszystko co ważne zapisałem - nie wiem.  Bardzo Was proszę o pomoc i  pchnięcie w odpowiednim kierunku. Wiem, że sporo kombinacji i być może złego myślenia, ale gdzie mam szukać pomocy jak nie tutaj... pozdrawiam  
    • Hej Demasoni bym sobie odpuścił, ponieważ to nie jest łatwy gatunek. Ja bym Ci zaproponował Metriaclime ....... MC przysłowiowe "ciapki" Gdzie samiec jest niepowtarzalny a samiczki akceptowalne  
    • Po kilku latach chyba 5 czy 6 przeżedziła mi się obsada i z 8-10 sztuk każdego gatunku z jakim startowałem zostało: 1+0 msobo, 1+2 acei + 3x mlodzież, 0+1 yellow, 0+2 chizumulae chizumulu, potem doszły jeszcze saulosi, których teraz jest 1+1 + 3x mlodzież. Czy dużym hardcorem byłoby dołożenie jakiegoś niebieskiego gatunku, np. demasoni? Akwa 160x40x50. Nie wiem ile dokladnie żyją pyszczaki, ale msobo, yellow i chizumulu będą u mnie pływały do końca, natomiast nie zamierzam uzupełniać już tych gatunków. Docelowo na kolejne lata miałyby być: acei, saulosi i właśnie coś nowego niebieskiego? 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.