Skocz do zawartości

Lista zakupów - Filtracja do akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, MatiK napisał:

Ok, doczytałem, że ten super prefiltr ma własną pompkę, na początku myślałem, że chcesz to ciągnąć na JBLu. Niestety 400 l/h to jest bardzo niewystarczający przepływ na filtr mechaniczny, który ma służyć w akwarium z biotopem Malawi.

Pewnie pomyliłeś z wersją "b", która faktycznie ma własną pompkę. Ja cały czas myślę i piszę o "a" czyli samym pojemniku ze złączkami i wypełnieniem. Tak więc dobrze doczytałeś, że chce to oprzeć tylko na pompie z kubła.

Opublikowano

A no widzisz... Cholera, skasowałem cały swój wywód :P 

18 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Tylko prefiltr miał służyć za mechanika a jbl za biologa.

Nie musisz mi w takim razie tego tłumaczyć bo wiem o co Ci chodziło. Pomysł jest kiepski bo JBL się zdławi i o ile biologia będzie miała się świetnie to filtracja mechaniczna praktycznie nie będzie istniała. Ale to tylko moje zdanie, pewnie czytałeś gdzieś o takim rozwiązaniu i wiele osób twierdziło, że to ma się świetnie ;) 

W każdym razie filtracja mechaniczna w zbiorniku z biotopem Malawi powinna mieć dość silny przepływ sekcji mechanicznej, ponieważ ryby są spore i trochę brudzą.

Wg mnie się nie sprawdzi i lepszym pomysłem będzie już zastosowanie rady deccorativo z filtrem Hw i prefiltrem z korpusu narurowego. Co do falownika zgadzam się z kolei z Pleziorro, JVP to badziew, RW-4 będzie dużo lepsze.

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

,a potem w razie zalegających odchodów

Ja mimo zastosowania HW z prefiltrem narurowym, falownik kupiłbym od razu. Sam kubeł nie pociągnie biologii i mechaniki zarazem.

Opublikowano

Ja jeszcze w sprawach finansowych, baniak 300l 120x50x50 kosztuje 350zł

http://myciok-sklep.pl/index.php?route=product/product&path=60_61&product_id=85

I chyba na Allegro Myciok daje darmową przesyłkę (kiedyś dawał)

Do tego pokrywę robisz sam ze spienionego PCV, łatwo, niedrogo i masz tak jak będziesz chciał a nie tak jak producent wymyślił a wymyślił tak, ze i tak musisz poprawiać, choćby stosując uszczelki :).

Do tego w pokrywie własnej produkcji robisz od razu oświetlenie ledowe, dostosowane do Twoich potrzeb a nie tak jak wydumał producent.

Koszt wykonania pokrywy z ledami, zasilaczami, przewodami nie powinien przekroczyć 400zł.

Szafkę dokupisz albo na Alledrogo, albo sam sobie możesz z płyty meblowej skręcić. Prosta otwarta z przodu z pełnymi plecami nie powinna wyjść drożej niż 300zł (z płyty 25mm a nie 18 jak kupna).

Oczywiście trzeba do tego troszkę serca włożyć, ale będzie praktyczniejsze niż kupne i jednak tańsze, bo to 300l a nie 200 jak w Gloosy 100.

Ale do niczego nie namawiam, przedstawiam po prostu opcje :).

Powodzenia i śledzę postępy.

Opublikowano
11 minut temu, MatiK napisał:

Ja mimo zastosowania HW z prefiltrem narurowym, falownik kupiłbym od razu. Sam kubeł nie pociągnie biologii i mechaniki zarazem.

Słuszna uwaga ;) ,ale może kolega na początek spróbować bez falownika,oczywiście mając młodą obsadę bo przy dorosłych rybach będzie tak jak piszesz.

Opublikowano
3 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

Założenie było takie: szafka, akwarium oraz pokrywa muszą pasować do ogólnej koncepcji jaka panuje w salonie - wymóg żony.

Rafał (Pleziorro), Twoje propozycje są super, ale nie trafione.

Też uważam, że to co proponuje deccorativo jest optymalne w Twojej sytuacji. Przepływ musisz mieć na tyle mocny, żeby oczyścić skutecznie akwarium z zanieczyszczeń. Twój pomysł tego nie zrealizuje.

Opublikowano

No dobrze czyli podsumowując wszystkie powyższe uwagi powinienem zdecydować się na:

1. Korpus narurowy 10" plus wata owinięta sznurkiem

2. Filtr zewnętrzny HW 304a zasypany ceramiką

3. Na powrocie grzałka przepływowa

4. Falownik do prawidłowiej cyrkulacji i wymiatana nieczystości.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

No dobrze czyli podsumowując wszystkie powyższe uwagi powinienem zdecydować się na:

2. Filtr zewnętrzny HW 304a zasypany ceramiką

Wystarczy 0,5-1l ceramiki żeby obsłużyć biologię w tym zbiorniku...

Szkoda zapychać na fuul kubełka tym samym zwalniać jeszcze bardziej jego przepływ...

1,3,4 ok ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano
4 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

. Filtr zewnętrzny HW 304a zasypany ceramiką

Zasypał bym jeden kosz i to nie na full aby filtr pracował pełną mocą. 1 litr ceramiki w zupełności Ci wystarczy. 

Reszta jak dla mnie OK.

Pisałem równo z Egonem ale jak widać mamy takie samo zdanie.