Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój exo miał pod 20, a pereza był większy... 

Zamiast yellow to lepiej north blue albo chipokae...

Exo, lichno, hertae...fajna delikatniejsza obsada... Dołożył bym coś jeszcze delikatne... Może woodi? 

Opublikowano

Warto poszukać porządnego frejka (mają w aquatreff odmianę geograficzną liuli) i dodać do tej ekipy mniejszych predatorków. 

Opublikowano
2 godziny temu, crav napisał:

Mój exo miał pod 20, a pereza był większy... 

To w takim razie w tej chwili Exo wskakuje na listę gatunków do mojego baniaka :) Chociaż boję się nieco bo w TM mają małe ryby 4-5 cm, a Lichnochromis acuticeps i Mylochromis spec. Mchuse 8 - 10 cm. Czy nie dojdzie do zjedzenia.

2 godziny temu, crav napisał:

Zamiast yellow to lepiej north blue albo chipokae...

Ładne ryby, szczególnie ten Pseudotropheus williamsi north blue, ale co z ich roślinną dietą ?

12 minut temu, stan napisał:

Warto poszukać porządnego frejka (mają w aquatreff odmianę geograficzną liuli) i dodać do tej ekipy mniejszych predatorków. 

a jak ściągnąć ryby z aquatreff do polski. Na razie jestem w kontakcie TM i Discusem.

Opublikowano (edytowane)

Wydaję mi się że Malawian  z Trzebini zaopatruje się min też w Aquatreff, może u nich podpytaj.

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano
40 minut temu, iquitos68 napisał:

Pseudotropheus williamsi north blue

Nie o ten gatunek chodziło Zbyszkowi, a o ten - melanochromis kaskazini northern blue ;-) to sa rybojady tak samo jak chipokae. 

41 minut temu, iquitos68 napisał:

a jak ściągnąć ryby z aquatreff do polski

Gadaj z Malawianem o zakupach w aquatreff.

42 minuty temu, iquitos68 napisał:

Chociaż boję się nieco bo w TM mają małe ryby 4-5 cm, a Lichnochromis acuticeps i Mylochromis spec. Mchuse 8 - 10 cm

IMHO nie jest to powalająca różnica pomiędzy nimi plus mchuse to fekalius więc nie groźny , a i lichno przy tej wielkości nie będzie należał do pływających zabójców 5cm ryb;-). Przy aristochromisie mogło by dojść do konsumpcji nie tanich exo ;-)

Opublikowano

Przemyśleń ciąg dalszy. Jest jeszcze jeden gatunek który mi się bardzo podoba. Taeniochromis holotaenia. Czy pasowałby on do powyższej obsady? Ryby które mógłbym mieć to 10-12 cm.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś udało mi się pozyskać 4 x Taeniochromis holotaenia oraz jednego frejka (samca) z Tanganika Konin.  Mimo, że w nazwie jest Tanganika to chyba większość hodowli stanowi Malawi. Oprócz bogatej oferty na miejscu, mogą też ściągnąć ryby z Aquatreff (Niemcy).

Na tą chwilę mam 17 małych ryb i więcej już nie będzie.

Opublikowano

.... Dodam tylko, że małe Taeniochromisy mocno dokazują w akwarium. Pewnie związane jest to ze stresem, gdyż we wszystkich opisach jakie spotkałem ryby te powinny być spokojne.

Opublikowano

No , nie do końca... Mam młodego taeniochomisa samca ok. 12cm.  (kupiłem ok. 10cm) i od chwili wpuszczenia go do akwarium potrafił pogonić wszystko łącznie z prawie 2x większym strigatusem.

Opublikowano

Taeniochromis holotaenia. Ryby mają ok 7-9 cm. Dwie są większe i barwy raczej czarnej, a jedna barwy jasnej. Nie mam pewności czy są one z jednego tarła, ale na pewno F1. Pytanie: Czy da się rozróżnić samca i samicę?

ryby.JPG

ryba2.JPG