Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W swojej komodzie pierwsze co to polecialy nóżki, potem jednolite plecy ze sklejki 6, kątowniki w każdym rogu. Płyty wszystkie 16, 4 pionowe poprzeczki + 2 poziome jako Polki wzmocnione. Stoi 240 L. Tak to wygląda po rozłożeniu i złożeniu, oczywiście w środku kątowniki budowlane :-)

IMAG1050.jpg

IMAG1051.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎01‎-‎27 o 11:59, eazeo83 napisał:

A i najważniejsze walcz o te 180cm. Każdy cm się liczy :) Jak postawisz nowe szkło będziesz żałował że nie wykorzystałeś dostępnej przestrzeni.

Mam niemą zgodę małżonki na zajęcie całej komody (180 cm) ;-). Ale jest jedno ALE. Nie ma zgody aby nowy blat wystawał poza obrys komody z przodu. Nie chce mieć akwarium 40 cm głębokiego dlatego trzeba powalczyć o głębokość. Mam pewien pomysł.

1. Odsuwam komodę od tylnej ściany, tak żeby licowała się z kawałkiem ściany po lewej stronie (patrząc na wprost).

2. Poza wzmocnieniami opisanymi powyżej planuję jedną modyfikację: Blat który pójdzie na górę musi wystawać jedynie z jednej strony, tj. z tyłu. Czy dobrym pomysłem będzie na tył zastosowanie takich nóg http://allegro.pl/nogi-do-stolu-chrom-710mm-fi60mm-4szt-komplet-hit-i6629265145.html jako podpory dla wystającej poza obrys komody części blatu? Wtedy mógł bym zbliżyć się z głębokością do 60 cm. A to było by już coś;-).

Jeśli to dobry pomysł to pojawia się pewna wątpliwość

3. Co z poziomowaniem całości? Zakładam że pod ciężarem komoda lekko zapracuje, czego raczej nie zrobią te nogi. W związku z powyższym może się okazać, że część blatu leżąca na komodzie może być ciut niżej niż ta na nogach? Macie na to jakiś patent? A może to sztuczny problem, które zwykłem sobie sam wymyślać?

Jak widzicie tylko nad tym jednym tematem zastanawiam się już drugi miesiąc. Ale cierpliwość popłaca. Jest szansa na wymiar 180/60/60 (648 l).

Proszę o sugestie lub inne możliwości spełnienia wymagań mojej ukochanej małżonki.

Opublikowano

Te nogi spokojnie mogą być. Jednak za te same pieniądze poszerzył bym dno szafki też do 60cm płytą 18mm i miedzy dno a blat wstawił plecy całe albo tylko kilka pasów płyty powiedzmy po 20cm. ewentualnie kantówki, łaty etc. Nie będzie wtedy problemu z wypoziomowaniem całości. Jeżeli nie chcesz ruszać tego dna to można przykręcić do istniejącego ten dodatkowy.