Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś ktoś wspominał o Klej lateksowy ASOA, że świetnie chwyta piasek na makietach i PCV.

Jednak nie wiem jakie ma związki chemiczne i czy nie zabiłbyś ryb.

Lub może to się sprawdzi :

Seachem Reef Glue, skoro można nim kleić skały i koralowce może i piasek przyklei :)

Edytowane przez Merlot
Opublikowano

Ale tu @Merlot nie rozchodzi się o to, że któryś z powyższych nie łapie kleju, bo zarówno świeża farba jak i silikon przyklejają piasek, problemem jest przebijanie się kleju i niezbyt dokładne krycie go piaskiem a na to nic się nie poradzi, ewentualnie jakaś bardzo rzadka żywica bezbarwna, z której można by zrobić papkę piaskową i pokryć nią pcv i poczekać aż zaschnie tworząc piaskową skorupę, ale to już chyba nie warto, u mnie ryby aż tak nie odsłaniają podkładki.

Opublikowano

Tez próbowałem kiedyś kleić piasek na silikon do podłoża- w efekcie po przemieszaniu piachu w wodzie pływały mi płaty silikonu, który odrywał się od spienionego PCV, także rozwiązania nie polecam. Następnym razem spróbuję przy okazji budowy tła rozciągnąć cienką warstwę zaprawy również na dnie i posypać piachem zanim wyschnie, bo widzę, że skutecznej metody jeszcze nie wynaleziono :)