Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..ja bym jednak zrobił to silikonem akwarystycznym. Kiedyś miałem tło z PCV  przyklejone do szyby punktowo i trzymało. Tyle,że zanim je włożyłem do zbiornika i zalałem wodą to naprawdę wyschło mi bardzo dobrze. Musisz wtedy kilka dni poświęcić na schnięcie silikonu. Jak dobrze nie wyschnie i zalejesz to faktycznie szybko zacznie puszczać. ja bym te PCV na dnie wysmarował silikonem akwarystycznym,posypał piaskiem a jakby wyschło to bym w kilku miejscach ten silikon do PCV przytwierdził dla pewności żyłką wędkarką na wypadek gdyby się odkleiło to żyłka by je trzymała. Ponadto cały spód będzie dociążony kamieniami i piaskiem. Myślę ,że to dałoby radę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ale silikon z piaskiem raczej nie będzie pływał, zresztą większa część powierzchni będzie przysypana, więc raczej bym się nie martwił czy się odklei...

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Silikonu akwa też mam tubkę ale faktycznie przewinęło mi się kilka razy w innych wątkach że nie łapie. Ale to może być też kwestia schnięcia, myślę że min 5 dni.
Teraz tak myślę że całej formatki nie będę posypywał bo min 1/2 będzie pod kamieniami więc szkoda kleju/silikonu. Najwięcej będzie na środku, mniej więcej jak tu:
http://forum.klub-malawi.pl/index.php?/topic/17767-440l.-by-led4grow-od-A-Z

Opublikowano

Muszę z przykrością stwierdzić że ani All fix ani silikon się do tego nie nadaje. Pierwszy słabo klei piasek i jego biały kolor mocno przebija. Silikon trochę lepiej ale też bez rewelacji :(

33fbbfbb46f995c8b693c89b0abb80fd.jpg

Opublikowano

Po moich doświadczeniach z posypaniem "mokrej" farby akrylowej piaskiem, widzę że silikon jest podobny, chyba lepszego efektu nie uzyskacie. Kolejny etap to zaprawa pomalowana pod kolor i ewentualnie posypana piaskiem.