Skocz do zawartości

Planta Gainer classic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planta Gainer classic - kupiłem dziś głównie z myślą o innym biotopie, ale czasem dolewam trochę do mojego malawi, bo całkiem skaliste to ono nie jest. Sprzedawca mówił, że niby lepsze od tetry. Żeby było jasne, mam wielki dystans do tego, co mówią sprzedawcy :wink:

Chciałem zapytać, czy ktoś to stosował?jakie ma doświadczenia?

Dodam może, że płyn ma kolor magi do rosołku :wink: butelka z dozownikiem, 100ml - 10,50zł. Producent - "Aqua art"

Opublikowano

Z ogólnodostępnych nawozów jest to najlepszy nawóz mikroelementowy. Jednak ogólnie taki sobie. W moim holendrze się nie sprawdzał do końca bo zawierał za mało żelaza i miedzi. Ale w akwa o małej ilości światła tj poniżej 0,5 W/L będzie lepiej działał.

Opublikowano

Takie właśnie mam, tzn jest poniżej 0,5W/l. A gdyby oprócz niego dodawać żelazo?jako uzupełnienie tych "braków" w samym Planta Gainerze?

Opublikowano

Napisz co chcesz uzyskać i jakie masz objawy niedoborów pierwiastków u roślin? To ci napiszę czego masz dolewać 8) Może być i tak, że na przykład brakuje u ciebie makroelementów a nie mikro (kupiłeś mikro). Z makro bardzo prawdopodobnie brak potasu i wtedy należy podać K2SO4 siarczan potasu. Dając coś na ostrą pałę możesz wywołać zakwit wody a tego chyba nie chcesz?

Opublikowano

Jasne, że nie chcę. Powiem tak - do malawi narazie nie kupiłem nowych roślin, a te, które mam teraz, są na wykończeniu. Bardziej chodzi mi o rośliny w innych zbiornikach.

Objawy: żółkną liście, w jednej z roślin stają się cienkie i dziurawią się, w efekcie liść umiera i odpada.

Kuba, powiem szczerze, nie znam się na roślinach i możliwe, że faktycznie źle dobrałem nawóz. Proszę o łagodny wymiar kary :wink:

Opublikowano

Hmmmm. Najpierw bardzo skrócony wykład jak diagnozować niedobory.

1. Czy (i jakie) objawy są na starych czy młodych liściach? (to pozwala diagnozować pierwiastki mobilne i niemobilne)

2. Podać 3 podstawowe parametry wody TWO, NO3, PO4

3. Temperatura wody

4. Gatunki roślin

5. Natężenie światła

6. Dozowanie CO2 (ewentualnie czy wogóle jest?)

7. Czy dziury są pomiędzy żyłkami czy na żyłkach i czy w centrum liścia czy brzeżnie?

8. Czy występuje chloroza czy nerkoza?

Opublikowano

Ufff, Kuba... nie na wszystko odpowiem.

To, co mogę powiedzieć teraz:

temp 25st, dziurki są pomiędzy żyłkami, objaw tylko na jednej roślinie, nie mam CO2, świetlówka niestety nie do odczytania (dostałem używaną), wiem, że zwykła, akwa ma ok 65l. Przypuszczam, że światła może być za mało, ale chwilowo nie mogę dać nic innego. To może ile światła powinno być a takie akwa?

Gatunków nie podam, po prostu nie wiem, większość dostałem. Ale postaram się coś znaleźć. NO3 zmierzę i napiszę.

Wiem, że to są słabe informacje i rozumiem, jeśli nie będziesz w stanie dać w miarę konkretnej odpowiedzi, to dla mnie jasne.

Opublikowano

Aha :!: tak mi się przypomniało teraz. Ta roślina jest od gościa, który ma CO2. A ja nie mam. Inne rośliny, kupione w sklepie, nie mają objawów tych dziurek w liściach.

Opublikowano

Dokładnie pomimo, że niedobory są gorsze niż małe nadmiary ale "małe"... Potrzebujesz do tego akwarium chociaż około 45 W. Są jednak rośliny, które dadzą sobie radę przy tych 18 W ale musze wiedzieć jakie Ty masz :) itd. Gainer dolej 4 naciśnięcia na razie.

Opublikowano

Tyle właśnie dolałem :wink: postaram się znaleźć nazwy tych roślin i napisać. Pomyślę nad zmianą światła (czyt.jak najszybciej to zrobić :wink: )

Wielkie dzięki Kuba za dotychczasową pomoc :!: