Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, marcin73m napisał:

? ;)

Ok, rozumiem o co chodzi :)

Zwracam honor - porównałem - choc chyba chodziło mi wczoraj o coś innego :). :)

5 minut temu, crav napisał:

Trzeba go po prostu odpowietrzyc...sposobów jest wiele... 

potrząśnij podczas pracy i zobaczysz ile powietrza wyleci.... 

Hmmm...trząsłem nim na wszystkie sposoby i we wszystkich kierunkach - oczywiście powylatywalo sporo - ale wczoraj jeszcze raz zrobiłem tą operację i już nic nie wylatuje - jedynie to co kilka sekund - tak jak pisałem - wychodzi pojedyńczy bombel powietrza z wylotu.

Edytowane przez pyzy22
Opublikowano

Gdzieś stale łapie ci lewe powietrze i dlatego jest głośny. O kawitację nie podejrzewam bo to strasznie słabej mocy pompki - wiadomo wymóg eko.

Potrząsanie nic nie da.  Kup wazelinę w aptece i posmaruj uszczelkę wokół pokrywy oraz te przy głowicy z wężami - obejrzyj dokładnie cały kubeł czy nie jest gdzieś pęknięty przy klamrach . jeśli to stary a nie nówka to wymień uszczelkę pod głowicą.

Zatkaj palcem powrót by ciśnienie wewnątrz kubła wzrosło wtedy czasami widać gdzie jest nieszczelność i robi się mokro lub kapie woda.

Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

Gdzieś stale łapie ci lewe powietrze i dlatego jest głośny. O kawitację nie podejrzewam bo to strasznie słabej mocy pompki - wiadomo wymóg eko.

Potrząsanie nic nie da.  Kup wazelinę w aptece i posmaruj uszczelkę wokół pokrywy oraz te przy głowicy z wężami - obejrzyj dokładnie cały kubeł czy nie jest gdzieś pęknięty przy klamrach . jeśli to stary a nie nówka to wymień uszczelkę pod głowicą.

Zatkaj palcem powrót by ciśnienie wewnątrz kubła wzrosło wtedy czasami widać gdzie jest nieszczelność i robi się mokro lub kapie woda.

Kupiłem nowy - podstawka bezuszczelkowa. Mam akurat silikon Eheima do smarowania uszczelek -  spróbuję nim może. Kubeł oglądałem bardzo dokładnie i nie zauwazyłem żadnych uszkodzeń - wszystko spasowało idealnie bez użycia jakiejkolwiek siły. 

Opublikowano
8 minut temu, crav napisał:

Potrzasanie da diagnozę czy to powietrze zassane czy problem mechaniczny np wirnik 

Może wąż na zaworach? 

Crav podsunął mi pomysł, sprawdź rurkę zasysu,  która siedzi w akwarium. Jak zdęjmuję z niej gąbkę to rurkę wzruszałem  i był problem zapowierzenia potem ją ustabilizowałem i jest ok. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Mortis napisał:

Crav podsunął mi pomysł, sprawdź rurkę zasysu,  która siedzi w akwarium. Jak zdęjmuję z niej gąbkę to rurkę wzruszałem  i był problem zapowierzenia potem ją ustabilizowałem i jest ok. 

Karol masz na myśli przymocowanie jej na stałe - czy sprawdzenie czy jest dobrze połączona. Nie używam orginalnych JBL końcówek do zasysu i wylotu - tylko eheim instalation set 1 i 2. Tam wszystkie elementy są na siebie wciskane i każda część ma osobną uszczelkę - ale oczywiście posprawdzam wszystko.

Edytowane przez pyzy22
Opublikowano
42 minuty temu, pyzy22 napisał:

Karol masz na myśli przymocowanie jej na stałe - czy sprawdzenie czy jest dobrze połączona. Nie używam orginalnych JBL końcówek do zasysu i wylotu - tylko eheim instalation set 1 i 2. Tam wszystkie elementy są na siebie wciskane i każda część ma osobną uszczelkę - ale oczywiście posprawdzam wszystko.

Czy jest dobrze połączona mam na myśli.Jeśli masz gąbkę jako prefiltr to przy zdejmowaniu do czyszczenia naruszuło się połączenie rurki. 

Opublikowano
6 minut temu, Mortis napisał:

Czy jest dobrze połączona mam na myśli.Jeśli masz gąbkę jako prefiltr to przy zdejmowaniu do czyszczenia naruszuło się połączenie rurki. 

Ok. to wszystko posprawdzam raz jeszcze.

Opublikowano

...weź najnormalniej w świecie zatrzymaj pracę tego filtra. Wyciągnij kosze ze złożem , zrusz je każde z osobna, wyjmij wirnik i sprawdź czy dobrze siedzi. Daj na wszelki wypadek w otwory gdzie są zakończenia ośki trochę wazeliny technicznej, daj lekko wazeliny w wirnik i pod łopatki ( w gniazdo) też trochę wazeliny. To powinno pomóc. Nie sądzę aby był zapowietrzony bo po dwóch tygodniach ciągłej pracy pewnie by sam się odpowietrzył. Nie wierz też w cuda ,że są filtry bezgłośne. Chyba ,że jest wyłączony. Każdy oddaje jakiś odgłos często jeszcze potęgowany poprzez np. rezonans szafki . Owszem..są ciche i bardziej ciche czy bardziej głośne..ale nie bezgłośne. To też sprawa wrażliwości naszego słuchu.