Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ma ktoś może filtr z tej serii i ma pomysł na jego wyciszenie?. Od dwóch tygodni chodzi w moim baniaku i nie zauważyłem żeby był cichy lub jak oceniają go niektórzy "niesłyszalny". Przed zakupem czytałem o nim bardzo dużo i dlatego postawiłem na ten model. Oczywiście opinie są różne ale wydaje mi się, że w tym momencie jest głośniejszy niż mój bilog HW302. Pewnie problem tkwi w odpowietrzeniu ale już chyba wszystko zrobiłem - pochylanie, szybkie ruszanie prawo lewo, góra dół. Nie mam za bardzo pomysłu co jeszcze można zrobić. Zauważyłem, że co jakiś czas z wylotu wychodzi bąbel wodny co by sugerowało, że filtr gdzieś zasysa powietrze. Końcówki zasysu i wylotu mam z Eheim instalation Set, które są dopasowane  bardzo dobrze i nie sądzę żeby tu leżała przyczyna jego głośnej pracy. Macie może jakieś pomysły.

Z góry dzięki za odpowiedzi.  

Opublikowano

Otwórz jeszcze raz i zalej go normalnie wodą z akwarium ( kubkiem, czy wężem), nie używaj pompki. Gdzieś Ci zasysa lewe powietrze. Ważne jest by jak najmniej zassał wody kiedy przełożysz łapki zasysu w pozycję otwartą. 

Opublikowano

Własnie nie używałem pompki - zasys zrobiłem standardowo - przez usta i był już w 90% zalany wodą z poprzedniego filtra HW303. Ale oczywiście jeżeli ma to pomóc spróbuje Karolu jeszcze raz.

Opublikowano
54 minuty temu, pyzy22 napisał:

Własnie nie używałem pompki

To właśnie użyj pompki, po to jest, żeby wyssać lewe powietrze. Gdzieś ci siedzi powietrze i dlatego masz hałas. Normalny przepływ nie wyciągnie Ci tego od razu, ale z czasem to powietrze ujdzie.

Opublikowano
8 godzin temu, pozner napisał:

To właśnie użyj pompki, po to jest, żeby wyssać lewe powietrze. Gdzieś ci siedzi powietrze i dlatego masz hałas. Normalny przepływ nie wyciągnie Ci tego od razu, ale z czasem to powietrze ujdzie.

Ja miałem podobny problem i zacząłem zalewać bezpośrednio kubeł tak by go woda całkowicie wypełniła, zamykałem filtr, otwierałem przepływ, woda minimalnie została zassana i było ok. Jednak u mnie po wymianie wirnika filtr nie jest już taki cichy. 

Opublikowano
9 godzin temu, pyzy22 napisał:

w tym momencie jest głośniejszy niż mój bilog HW302

moim zdaniem HW-302 jest wybitnie cichy i porównania do niego z reguły wychodzą na niekorzyść innych filtrów ;)

Opublikowano
21 minut temu, marcin73m napisał:

moim zdaniem HW-302 jest wybitnie cichy i porównania do niego z reguły wychodzą na niekorzyść innych filtrów ;)

A no fakt jest cichy i pracuje ciszej niż JBL, w którym wymieniłem wirnik. Jednak czytałem kilka opinii o HW302, że zdarzały się modele mniej udane. 

Opublikowano
Teraz, Mortis napisał:

Jednak czytałem kilka opinii o HW302, że zdarzały się modele mniej udane.

Egzemplarze mniej udane ;) zgadza się, trochę tu loterii.. jak się trafi :)

Opublikowano
54 minuty temu, marcin73m napisał:

Nie porównuje go do HW302 - ale w tym momencie 1501 pracuje głośno - wieczorem słychać go z odległości 10 metrów. Z testów innych użytkowników wiem, że może pracować ciszej:).

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, pyzy22 napisał:

wydaje mi się, że w tym momencie jest głośniejszy niż mój bilog HW302

4 minuty temu, pyzy22 napisał:

Nie porównuje go do HW302

? ;)

Ok, rozumiem o co chodzi :)

Edytowane przez marcin73m