ArthiD Opublikowano 20 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam. Niedawno zacząłem przygodę z pyszczakami saulosa. Akwarium 112L, dno piasek, pare kamieni i kryjówek. Padła grzałka temperatura spadła do 12 stopni, a że niebyło mnie w domu, siostra tylko karmiła i padły samice, samiec cudem przeżył. Założyłem nową grzałkę i pojechałem po nowe samice. Problem mój polega na tym że samiec od razu zaczął je atakować, starym nic nie robił.
Pleziorro Opublikowano 20 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Ale opisujesz nam to jako ciekawostkę ? czy szukasz porady ? jak porady to napisz, ile tych ryb dorzuciłeś i jakiej wielkości, jakiej wielkości jest samiec, dobrze by było wrzucić fotkę baniaka. ps. masz 12 stopni w domu ? szacun dla domowników za wytrzymałość
Mortis Opublikowano 20 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Czy to na pewno samice? Z drugiej strony nowe ryby to tak może się zdarzyć, że będzie ganiał.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2017 ..może być tak ,że po prostu samiec "saulosi" podchodzi przy tych samicach do tarła. A wtedy potrafi być bardzo agresywny.
ArthiD Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor #5 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Samice na sto procent. Ogólnie coś mu odwala, bo z amazonki zrobiłem malawi, i zostawiłem sobie jednego gibicepsa ze starego akwarium i jego też zaczał atakowac a znają sięjuż chwile.
ArthiD Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor #7 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Mam go już pięć lat, a ma tylko około 10 cm, po prostu skarłowaciał. Takie przypadki się zdarzają.
yaro Opublikowano 20 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jak się trzyma taką rybę w takim akwarium to się zdarza. Ale tylko takim akwarystom dla których zdrowie i dobro ryb nie jest na pierwszym miejscu.
ArthiD Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor #9 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Akwarium dostałem razem z rybami parę lat temu.Nie traktuje go jako mebel, ryby nigdy nie pływały głodne, regularnie podmieniam wodę, jak mi się sinice zalęgły nie miałem wahań żeby poprosić rodzinnego o recepte na erytromycynę (mina doktora bezcenna). Jak zmieniałem biotop, to ryby jakie miałem oddałem innemu akwaryście, i mają się dobrze do dzisiaj. A myślę że pięć ryb w 112L (4 pyszczaki i gibiceps) to chyba nie za dużo.
yaro Opublikowano 20 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Za dużo nie. Ale dobrze też nie.
Rekomendowane odpowiedzi