Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, eazeo83 napisał:

kurcze a ja dzisiaj regenerowałem 40 tabletkami i 2 litry wody.

Czy zniszczyłem złoże przez taką operacje?

Tabletka waży 12 gram więc dałeś grubo ponad 20% stęzenie NaCl ale na pewno żywicy nie zniszczyłeś.

Na początku zabawy z Purolite też tak dawałem i złoże pracowało dobrze ale nie wiem czy nieco żywota jego nie skróciłem. Po 2 latach i tak wymieniłem na nowe mimo że dalej działało.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.01.2017 o 17:21, michal_j napisał:

i przestało działać ... zachowało się dokładnie jak purolite .. parę dni wciąga a potem staje i po wszystkim

Michal, a napisz ile tej żywicy dałeś do bloku, jakie masz NO3 początkowe w baniaku, i ile l/h wylatuje Ci z tego bloku. Może problem jest tak jak u mnie, że wg kalkulatora blok po 10 godz jest już zapchany, czyli albo więcej zywicy, albo zaczynać z mniejszego NO3.

Edytowane przez wojtekr
Opublikowano

Jak spisuje się ta żywica na ten moment? 

Chciałbym dokupić właśnie PA202 i dołożyć do swojego Purolite A520E.
Z kart technicznych wynika że regeneruje się w tych samych warunkach.
Więc nie widzę przeciwwskazań ale zastanawia mnie pojemność PA względem purolite.

Opublikowano

Heniu, sorry za OT, ale rozmawialiśmy o różnych żywicach w którymś wątku, a tymczasem natknąłem się na coś takiego:

Microbe Lift ORGAN-EX Polymer Bulk 5 Liter Nitrate Removal

http://www.aquariumonlinesupplies.com.au/nitrate-phosphate-removers/bulk-deionization-resin-5l-3-75kg-colour-changing.html

Czy to nie przypadkiem zwykła żywica jonowymienna, tylko za ciut większe pieniądze, bo od znanej firmy akwarystycznej?

Opublikowano

Po przeczytaniu linki sądzę że to nowsza i lepsza oraz o wiele tańsza odmiana Purigenutylko że produkcji nie Seachemu a Microbe Lift.

Wychodzi że bez przesyłki 1 litr kosztuje 61zł  więc o 100 zł taniej niż oryginalny Purigen.

Reszta wszystko to samo - działanie, wygląd, brązowienie przy zapychaniu,identyczna  regeneracja Ace czy Bielinką czyli podchlorynem sodu.

Jedyne co mnie interesuje to cena w Polsce i jak się ma działanie w wodzie z Ursynowa oraz w wysokich pH powyżej 8,5. bo cena zachęca to tylko 2x drożej od Purolite A520E czy PA202 zapożyczone z wodociągówki.

To jednak specjalne żywice dla akwarystyki .

Jak znajdziecie ten MLOrgan-ex w Polsce to próby w nowym temacie by się przydał. :D

Opublikowano

Na razie robię blok na 1,5l litra PA202 (a właściwie chcę trochę pomieszać i PA202 i Purolite e520a), czyli jakby w temacie Twoejgo wątku z rury fi75 - 37cm. Do tego będzie pochłaniacz PO4, ale już poza rurą, bo nie zmieszczę, ale w sumpie wrzucę go byle gdzie. Zobaczymy, czy ta żywica będzie pracować w baniaku.

Równolegle myślę, o czymś typowo akwarystycznym i typowo przeznaczonym do baniaków słodkowodnych. Więc albo ten powyższy ML Organ-EX, albo NGBC (komentowałem go w przeznaczonym to tego wątku, ale nie wiem, czy tam jeszcze zaglądasz). Wydaje mi się, że NGBC byłby dla mnie najlepszy, tylko cena dość wysoka i czasami problemy z dostępnością. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zmierzyłem PO4 i jest 0,5ppm czyli ten Drak Phosreduc 1/2 opakowania działał doskonale przez 3 miesiące i utrzymywał mi fosforany na poziomie 0,1-0,2ppm .

Pora więc na regenerację żywicy PA202 i wymianę na nowy ten Drak Phosreduc.

Podsumowując - doskonały jest taki blok na 2/3l PA202 + 1/3l Phosreduc.