Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

posiadam filtr JBL i200 i nie wiem czy się nadaje do akwarium 240l, niby jest max do 200 l ale jest to filtr modułowy i można mu doczepić kubełek, ma słaby przepływ bo max 700l/h, dostałem nowy za free i nie wiem czy go sprzedać czy może jednak się nada, a może da się z niego zrobić biologa?  

Edytowane przez BędęMiałRybki
Opublikowano

Mysle, ze ten filterek moze byc za maly dla Twojego zbiornika. Wydaje mi się rowniez calkiem duzy jako filtr wewnetrzny, zajmowalby sporo miejsca w srodku akwarium. Czyszczenie wyobrazam sobie calkiem uciazliwe rowniez. Ciezko mi się wypowiedziec na temat rynku filtrow w Polsce, ale mysle ze moglbys prawdopodobnie go sprzedac za calkiem niezle pieniadze z racji, ze to JBL i zainwestowac je w kubełek SunSun, taki 303 powinien byc wystarczajacy. Pamietaj, wszelakie gadzety typu lampy UV to strata pieniedzy. Alternatywnie moglbys zbudowac filtr kasetowy i tu odwoluje to postow bardzo popularnych na forum na ten temat jako, ze sam mam zerowe pojecie w tym temacie.

Opublikowano (edytowane)

Wybiorę HW-303A i zrobię prefiltr lub kupie jbl 901 zrobię biologa z niego, a za mechaniczny będzie służył Aquael Circulator 2000 albo  kupie jakiś porządny firmowy mocny kubeł i też zrobię z prefiltrem tak jak kolega niżej pokazuje. Zobaczymy na co finanse pozwolą. 

Edytowane przez BędęMiałRybki
Opublikowano

Wracając do JBL i200, miałem go w swojej 2-setce przez kilka (może kilkanaście) miesięcy i sprawdzał się dobrze. Wbrew pozorom nie jest tak kłopotliwy w obsłudze jak się wydaje. Trzyma się na magnesach, więc wystarczy odpiąć magnesy i wyjąć filtr. To tak czysto informacyjnie, bo widzę że filtracja uległa modyfikacji. Później przesiadłem się na Tetry i bardzo je sobie chwalę.