Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam w planach założyć akwarium z biotopem malawi i powoli kompletuję sprzęt. Niestety nie mam możliwości żeby skorzystać z filtra zewnętrznego kubełkowego, ponieważ ledwo wynegocjowałem z żoną miejsce na komodzie, więc o szafce pod akwarium nie ma mowy. Posiadam dwa filtry Kaskadę Hagena Aqua Clear 70 i Filtr wewnętrzny JBL i200. Pytanie do was to: 

Do jakiego akwarium nadaje się ta kombinacja filtrów tak żeby rybkom było dobrze :) (pojemność i wymiary) oraz, który filtr powinien być biologicznym i jak to zrobić ? Czym wypełnić te filtry? 

Tutaj link do filtra jbl i200 gdzie opisana jest jego specyfikacja https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-cristalprofi-i200-greenline--modulowy-filtr-wewnetrzny-do-akwarium-130-200l-p-4895.html

a tutaj do Aqua Clear http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-kaskadowy-aquaclear-30070-p-23826.html tylko nie wiem czemu w opisie tutaj jest maksymalna pojemność akwarium 378l a na pudełku mam napisane max 265l, przepływy wody są zgodne. 

Ja myślałem o akwarium 120x40x50 (240l), filtr wewnętrzny JBL i200 ma cztery kubełki, które chcę wypełnić micro mec JBL , a nie mam pojęcia co włożyć do Aqua Clear 70 i czy taki pomysł jest dobry? Czy może na odwrót micro mec do kaskady a gąbki do jbl. Jest też taka opcja żeby do tego filtra JBL doczepić jeszcze jeden kubełek i wtedy będzie miał pięć tylko długość filtra będzie 42 cm i nie wiem czy to nie za dużo i czy coś to da?

Proszę o pomoc.

Edytowane przez BędęMiałRybki