Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, JemioloSeba napisał:

U mnie wszystkie pompy i grzałka są pod jednym pstryczkiem. Przed karmieniem "pstryk", wszystko się zatrzymuje i ryby sobie w ciszy i spokoju szamają. Po jedzeniu "pstryk" i znów wsio się załącza. Tylko światło mam pod osobny włącznik aby ryby nie jadły po ciemku :)

Taki układ sprawdza znakomicie

A jak po jedzeniu zapomnisz zrobić "pstryk":D   jestem w domu więc nie powinno być problemu a jednak wielokrotnie zapomniałem zrobić to drugie pstryk czasami po godzinie a bywało że i po kilku godzinach mi się przypomniało i tylko po tym jak zauważyłem że ryby dziwnie spokojne - brak silnego ruchu wody je rozleniwia.

Oczywiście można a nawet trzeba rozdzielić urządzenia w akwarium na dwa odrębne systemy zasilania :

- jeden na stałe z oświetleniem, grzałką i blokiem adsorbera , brzęczykiem

- a drugi właśnie z funkcją feed czyli wyłączane na czas karmienia czyli wszystkie pompy filtrów wody tak wewnętrzne jak i zewnętrzne , falowniki, skimmery i co jeszcze nam kręci wodą w zbiorniku.

Oczywiście Seba ma rację najtaniej jest się schylać i ręcznie pstrykać bo przy kilku urządzeniach z własnymi funkcjami feed staje się to upierdliwe bo biegasz wokół baniaka i po kolei wciskasz feed a i tak cośtam nie ma tej funkcji jak np. ten skimmer i problem pochłaniania żarcia pozostaje.

Zależy to podejrzewam też jakie ryby mamy - jak karmisz predatory to nie ma problemu że stynka wpadnie do kaseciaka a karmienie się kończy jak ostatnia stynka znika więc robisz pstryk - ale mamy pokarmy sypkie pływające i tonące i każdy ma swój ból z tym problemem - często inny.

Rozwiązanie Damiana czyli "funkcja feed na cały baniak" rozwiązuje ten problem.

Jak to wygodne - może docenić ten kto to zrobi i sam się zdziwi jak upierdliwe było poprzednie schylanie się do wyłącznika w szafce albo gdzieś na podłodze za akwarium.

W moim wykonaniu masz dwa microswiche z przodu na koronie baniaka  jeden robi stop i odlicza czas do automatycznego włączenia i jest regulowany od 0 - 10 minut a drugi przerywa odliczanie czasu i natychmiast uruchamia pompy.

Niby sprawa błaha ale ponieważ to nie jest drogie rozwiązanie bo ok 100zł to trochę przypomina to rozwiązania w nowoczesnych samochodach.

Gdybyś wybierał w aucie - czy skrzynia biegów manualna czy o 1000zł droższa ale automatyczna DSG  to większość wybierze manual bo powie że lubi machać wajhą i mieć odejście pod kontrolą.

Ja mam auto właśnie z DSG i powiem wam że nigdy już nie wrócę do manualu.

W każdych warunkach ten automat  jest szybszy od manuala a zupełnie nie musisz pamiętać by ci nie zgasł na skrzyżowaniu bo o sprzęgle noga zapomniała.

Tu też nie musisz pamiętać by te zatrzymane filtracje ponownie włączyć.

Ale nie namawiam że każdy powinien to mieć i się nie zdziwię jak nie zrobi tego feeda - dla wielu ta stówa to dużo.

Opublikowano

Ja mam rozdzielone na dwie sekcje. Specjalnie kupowałem rozgałęziacze z wyłącznikiem. Przed kamieniem wyłączam a potem... Często zapominam włączyć. Może przydałoby się zaprojektować taki auto feeder z regulowanym czasem. 

Opublikowano

Wchodzę w to w ciemno :) jeśli będzie bez wodotrysków typu sterowanie komórką i wifi.

Od razu także wyrażam chęć wzięcia udziału w testach, jeśli takie ustrojstwo powstanie ;)

Opublikowano

Po co projektować jak on już jest od dawna - wystarczy kupić i zmontować. wtedy kosztuje 39zł albo od razu kupić zmontowany i uruchomiony - wtedy 49zł

https://sklep.avt.pl/avt1879.html

można też złapać na allegro ale nie zmontowane.

Mam od tygodnia taki pracujący ale nie mam czasu skończyć opisu dla laika.;)

Ponieważ napięcie sieci 230V jest na płytce drukowanej więc musi być w obudowie , żeby nie poraził prąd.

Ma swój własny zasilacz 5V do elektroniki i pobiera 2W - przerobiłem tak że ma styki zwierne i rozwierne. Po włożeniu do pudełka jest absolutnie bezpieczny bo ma galwaniczne odseparowane 5V 

po zmontowaniu ma wymiary 5x10cm x 3 h  i można wsadzić w dowolną obudowę plastikową byle miała wymiar 5x11x3h

Ja kupiłem razen z tym AVT1879 w ich sklepie obudowę zasilacza  Z30J - biała z wtyczką sieciową

20170119_110747.jpg

na czerwono zaznaczone przeróbki  - wielkie słowo jedno zwarcie i w inny styk wyprowadzenie do feeda.

start - stop wyprowadzasz sobie gdzie chcesz by było pod ręką i by nie nurkować do wyłączników.

Po niedzieli wstawię dokładny opis dla laika.

Potencjometrem można ustawić czas feed do 4 minut  a jak chcesz więcej to elektronicznie ile chcesz .

start zaczyna odliczać te 4 minuty i sam włączy a stop możesz te odliczanie sam przerwać szybciej zanim odliczy te 4 minuty.