Skocz do zawartości

Start Akwarium 185/50/56

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w związku ze startem nowego akwarium chciałbym się Wasze grono znawców zapytać czy niżej zamieszczony rozkład kamieni jest właściwy i poradzić co byście w takim litrażu umieścili jeśli chodzi o ryby. W woli wyjaśnienia jedno akwarium już mam 130 l :)

DSC01405.JPG

DSC01403.JPG

DSC01404.JPG

Opublikowano
Godzinę temu, gepard28 napisał:

Witam w związku ze startem nowego akwarium chciałbym się Wasze grono znawców zapytać czy niżej zamieszczony rozkład kamieni jest właściwy i poradzić co byście w takim litrażu umieścili jeśli chodzi o ryby.

To wszystko zależy od tego, jakie ryby będą tam pływać. Jeśli będą to ryby z grupy mbuna, to tych kamieni jest za mało, jeśli będą to ryby z grupy non-mbuna, to tych kamieni jest nawet ciut za dużo. Śmiało mógłbyś zrezygnować z tej środkowej kupki.

Opublikowano
26 minut temu, pozner napisał:

To wszystko zależy od tego, jakie ryby będą tam pływać.

stąd moja prośba o to co byście doradzali do takiego baniaka , bo kamyczków zawsze mogę pojechać dokupić

Opublikowano

Wiem że tam są obsady do różnych baniaków ale przy okazji rozmieszczenia kamieni zadałem pytanie tutaj bo może ktoś mając podobne by mi coś doradził

Opublikowano
Teraz, gepard28 napisał:

póki co czekam na info co do rozmieszczenia kamyczków w baniaku bo może będzie konieczne dołożenie jeszcze kilku

Wszystko zależy od tego co Ci Pozener w 3 poście napisał...Dla m-buny  może być zbyt mało a dla n-mbuny będzie można odjąć. Wszystko zależy od  tego co  wybierzesz.

Opublikowano

Jeśli dla grupy ryb Mbuna to kamieni jest za mało. Dokup wyższe kamienie i nie rozkładaj tak symetrycznie. Zrób z tych mniejszych po jednej stronie gruzowisko, z drugiej dorzuć jakąś bryłę , taką konkretną, obok podrzuć mniejsze kamienie, na środku stwórz niby plażę i wrzuć na nią mniejszy kamień albo dwa, postaraj się by to wyglądało bardziej naturalnie.