Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Klubowiczów i Użytkowników.

Jedni na Wigilię ubierają choinki, inni co roku stawiają akwarium :D Jako, że rok temu 112l spotkało się z dużą pochwałą, pochwalę się trochę większym domem dla Saulosi.

Większe akwarium dla Saulosi dawno planowaliśmy, przetrasportowaliśmy nawet małym Hatchbackiem 2-metrowe akwarium, ale przeraziło mieszkańców.
Czekaliśmy na najzwyklejszą dostawę 240 do sklepu ponad 5 tygodni, będąc co chwilę zapewnianymi, "akwarium będzie już jutro", później zamówiliśmy akwarium w AQUARIUM-FISH, bo tanio, bo blisko.. Przyszły puzzle zamiast szkła.

Najgorszy w czekaniu był fakt, że od tygodniu wszystko było gotowe, pancerna szafka kupiona okazyjne, alumiowa pokrywa, piach, kamienie. 

W piątek, gdy odesłałem kuriera z pęknietym akwarium cudem w jednym ze sklepów nastąpiła dostawa owego szkiełka.

Właściwie cały start przebiegał sprawnie, dopóki nie sprawdziłem drugi raz wypoziomowania akwarium. Wylewanie całej wody, wyciąganie wszystkiego i zabawa od nowa. 

Ostatecznie udało się, wiele jest do poprawienia - za mocne światło i barwa dająca wrażenie, że woda ma kolor moczu, postawienie wysokiego kamienia, który zasłoni filtr (mieliśmy takich kilka, piekne, monstrualne, ale dodatkowo mega ciężkie). No i oczywiście nie ma jeszcze tła.

Po krótkim wstępie:

Wymiary:
120x40x50 (niby szału nie ma, ale przy 112l to jest niebo, a ziemia)

Filtracja:
Aquael 1000 + gąbka PPI 45, Falownik 2000l/h, Tetra ex700 zasypana ceramiką.

Piasek Kreisel z Castoramy + piasek ze 112l. Serpentynit zielony

Oświetlenie: 2x54W Osram, nieofoliowane tylko na środku.

Obsada: 
Chindongo Saulosi 7szt (prawdopodobnie 4+3), redukcja samców za 1-2tyg jak dojdą:
Cynotilapia Afra Cobue
Iodotropheus Sprengerae

Wszystko zrobiłem z dziewczyną, za drugim razem już nie udało się tak dobrze ustawić skał jak za pierwszym. Wiemy, że jest dużo niedociągnięć, ale zeszło nam od 20 do 12 rano (większość czasu szafka robiła fochy i były problemy z nóżkami).

DSC_6520.jpgDSC_6518.jpgDSC_6519.jpgDSC_6526.jpgDSC_6547.jpgDSC_6544.jpgDSC_6540.jpgDSC_6533.jpgDSC_6552.jpgDSC_6549.jpg

Opublikowano

zbiornik bardzo mi się podoba, wygląda ładnie i naturalnie

gdzie kupiłeś ryby ? widać po tych samcach, które zaczynają łapać pasy, że będą ich miały dużo za dużo .. po 7 i więcej ..

Opublikowano
6 minut temu, michal_j napisał:

zbiornik bardzo mi się podoba, wygląda ładnie i naturalnie

gdzie kupiłeś ryby ? widać po tych samcach, które zaczynają łapać pasy, że będą ich miały dużo za dużo .. po 7 i więcej ..

Fish Magic, którego Saulosi są chyba bardzo chwalone..

Opublikowano

są chwalone, ale jednak to przyroda a nie drukarka, jeden wyjdzie perfect a drugi już niekoniecznie ... :(

ten w górnym prawym rogu powinien być bardzo ładny i mieć ~ tyle pasków co trzeba

DSC_6533.jpg

ale poczekaj aż podrosną, zostawisz sobie najładniejsze ..

Opublikowano

Tak zrobię, od dawna mi to nie pasowało, ale dopóki nie zwróciłeś mi uwagi to jakoś to ignorowałem. Dwa samce, które dawno opuściły akwarium bo terroryzowały resztę, wybarwiły się w moment i miały odpowiednią ilość, o ile dobrze pamiętam. Późniejszy dominator ma ich właśnie siedem, do tego od ponad roku nie nabrał kompletnie koloru, a wyżej pokazana przez Ciebie ryba pokazała, że jest samcem około 1-2tygodnie temu i sprawnie jej to idzie.

Dzięki za dobre słowa i zwrócenie uwagi.

Opublikowano

więc nie kupiłeś tych, które są tak chwalone tylko "poprzednią wersję" ..

te, które teraz są / były niedawno chwalone na forum są w sprzedaży chyba od sierpnia / września 2016 .. (te z poniższego zdjęcia)

gallery_15826_22_1469462925_15534.jpg

miałem ryby z tej grupy co Twoje (też od FM) i też miały po 7 pasów i więcej - poleciały do zoologicznego ..

chyba niepotrzebnie oddałeś te dwa poprawnie wybarwione samce ... co masz na myśli o terroryzowaniu, rzeczywiście je tłukły czy po prostu się ganiały ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.