Skocz do zawartości

Malawi, 450l, filtracja, oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, w pierwszej kolejności chciałbym nadmienić,że czytałem wpisy, przeglądałem forum ale nie jestem w stanie póki co wyłapać wszystkiego co mnie interesuje dlatego postanowiłem zapytać o konkretne rzeczy i skupić się tylko na filtracji na razie.

Więc akwarium posiadam słuszne, tak mi się przynajmniej wydaje, może powinienem próbować na mniejszym ale takie posiadam nie używane od kilku lat.

Pojemność 450 l 150x50x60

Jako podłoże chce zastosować piasek najprawdopodobniej będzie to coś z marketu 

Do tego serpertynit w różnych rozmiarach,  ok 8-10 szt, nie wiem ile tego będzie w kg.

Obsada na początek kilka sztuk mbuna raczej średnio agresywnej tak 1+4, na początek bo nie mam doświadczenia w tym temacie za dużo nie licząc jakiś tam przygód w szkole podstawowe 20 lat temu...

Dlatego nie chce od razu z braku wiedz wykończyć docelowej 30-35 Sztukowo obsady 

Więc zakładamy, że przez pierwsze kilkanaście tygodni,  może kilka miesięcy będzie w rym zbiorniku kilka ryb to do tego zestawienia chciałbym dobrać filtracje i zależy mi na niskim kościele operacji dlatego wybrałem na zewnętrzny chińczyka model bodaj 303b, sam pewnie nie podoła więc potrzebował bym wewnętrznego i chyba w FAQ przeczytałem, że przy tym baniaku tak ok 2000l/h powinien mieć i chyba kaskada była by pk ale nie wiem co się teraz rozsądnie kupuje? 

I jakie wkłady zastosować do tego kubełka?

Generalnie zależy mi na jak najmniejszych kosztach obsługi i cenie komponentów 

Jeśli coś jeszcze jest mi potrzebne to proszę o sugestie, porady. 

Edytowane przez eltonides
Opublikowano (edytowane)

Witam

jako nowy poradzę przed kupnem czegoś, dużo czasu poświęcić na KM czytać - czytać, śledzić wątki , na pewno nie jesteś w stanie tyle zaoszczędzić na kupnie bzdur które będą zbędne i  będziesz chciał się pozbyć, co na czasie spędzonym tutaj na KM ( ja tego właśnie nie zrobiłem :( ) pierw zakupy później porady :(

czytaj .czytaj .. później napisz na PW do ludzi z edukacją co do danego tematu, a tak jak i  ja zauważyłem nikt nie odmówi odpowiedzi na konkretne pytania 

a co jeszcze strasznie polecam to .....forum ma wyszukiwarkę... polecam przed PW :)

panowie się już tyle tu rozpisywali że, na każdy twój temat znajdziesz odpowiedz....

lepsze niż google co do Mal :) bo goog... i tak cie tu skieruje co do wiedzy :)

Edytowane przez timi
Opublikowano

Jako filtr biologiczny możesz i zastosować HW 302, z filtrów mechanicznych polecam cyrkulator Aqael 2000 i na pewno przyda Ci się falolownik, droższe to Jebao RW 4 lub  z tańszych JVP 100A.

Wkłady to na pewno gąbka w pierwszym koszu, kolejne to ceramika lepszej jakości lub grys koralowy,  z droższych Matrix Seachem . Tylko nie pakuj tego tyle by przepływu nie zblokować, luźno porozkładaj w koszach. Na zasys filtra HW załóż gąbkę, co by Ci za szybko śmieci nie wciągało do kubła.

Obsady 1+4 na początku nie dobierzesz, chyba że dorosłe zakupisz. Młodych kupujesz 8 lub 10 szt i liczysz na farta,że będzie więcej samic.

Opublikowano
Godzinę temu, Dariusz napisał:

Witam

jako nowy poradzę przed kupnem czegoś, dużo czasu poświęcić na KM czytać - czytać, śledzić wątki , na pewno nie jesteś w stanie tyle zaoszczędzić na kupnie bzdur które będą zbędne i  będziesz chciał się pozbyć, co na czasie spędzonym tutaj na KM ( ja tego właśnie nie zrobiłem :( ) pierw zakupy później porady :(

czytaj .czytaj .. później napisz na PW do ludzi z edukacją co do danego tematu, a tak jak i  ja zauważyłem nikt nie odmówi odpowiedzi na konkretne pytania 

a co jeszcze strasznie polecam to .....forum ma wyszukiwarkę... polecam przed PW :)

panowie się już tyle tu rozpisywali że, na każdy twój temat znajdziesz odpowiedz....

leprze niż google co do Mal :) bo goog... i tak cie tu skieruje co do wiedzy :)

Spoko, doskonale to wszystko rozumiem. 

Swego czasu się interesowałem tym tematem, co kilka miesięcy podchodził do instalacji tego akwarium, nawet miałem już aquela 700,  lecz sprzedałem, zawsze coś wyskoczyło, remont, przeprowadzka i takie tam pierdoły.

Ale teraz jestem już na tyle zdeterminowany, że założę to akwarium tylko potrzebuje paru porad na początek 

Opublikowano
9 godzin temu, eltonides napisał:

I jakie wkłady zastosować do tego kubełka?

Generalnie zależy mi na jak najmniejszych kosztach obsługi i cenie komponentów 

Jeśli coś jeszcze jest mi potrzebne to proszę o sugestie, porady. 

elton zacznij od początku a nie od końca - wpuszczenie ryb to ostatnia operacja po długotrwałym urządzaniu i  dojrzewaniu zbiornika.

1/ Podaj wymiary  tej 450l bo to ważne z zaznaczeniem h - no wiesz wysokości. wpisz to w swój profil by za chwilę w innym temacie nie pytać o wymiary baniaka.

2/ na dno baniaka podkładka ze spienionego pcv 3-4mm biała lub kratki do zlewozmywaka z AGD potem na tym ustawiasz kamienie a na końcu płukany wielokrotnie w małych porcjach przez 2 h :(piasek z marketu .Piasek nawet ze składu budowlanego byle poruszać się w gradacji 0,8-1,3mm

3/ Po nicku wychodzi że Anglik a Polska jest wielka i każda miejscowość nawet taka wioseczka ma swoją wodę a to ważne jaka ta woda - jak wpiszesz to może o swojej wodzie w kranie dowiesz się więcej.:)

4/ Pierwsze to buduj Ustrojstwo do nalewania wody do akwarium bez chemicznych uzdatniaczy - wpisz w szukaj "ustrojstwo"

5/ Kubeł kup HW304A ( nie kupuj żadnego kubła z lampą UV oznaczane literą B - to wyrzucona kasa)  a cena w stosunku do 303A nie wiele wyższa.

Tam dostaniesz w gratisach litr ceramiki - rurki ceramiczne i to chwacit.  Jak dostaniesz jeszcze zeolit i węgiel to od razu wyjmij z kubła i schowaj do szafki - nie powinny zostać na start biologii.

HW304 to pompa 2000l/h więc nie zapchany ceramiką na full da wypływ w  realu 1500-1700l/h  a to całkiem dobra już mechanika tylko jak radzą na wlot gęsta gąbka 10x7cm okrągła z rowkami za 7 zł.

Do tego tylko by cyrkulacja była -kup  falownik jvp100 - 101 lub Sobo 300M i koniec z wydatkami na filtrację.

6/ Następnie to nalanie wody przez ustrojstwo + grzałka 300W tania + rusza filtracja i zaczynasz zabawę w biologiczny start baniaka .

Masz temat " Szablon startu na WA "

A dopiero pod koniec tego startu zaczynasz myśleć o rybkach ile , jakich i co najważniejsze gdzie kupić by po pół roku nie okazało się że kupiłeś stado kundelków a nie ryb z Malawi.

Zanim cokolwiek kupisz to najpierw pytaj na forum no i podstawowa zasada  - zakaz wstępu do zoologów masz bo cię skołują i ogolą z kasy na bank.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, deccorativo napisał:

elton zacznij od początku a nie od końca - wpuszczenie ryb to ostatnia operacja po długotrwałym urządzaniu i  dojrzewaniu zbiornika.

1/ Podaj wymiary  tej 450l bo to ważne z zaznaczeniem h - no wiesz wysokości. wpisz to w swój profil by za chwilę w innym temacie nie pytać o wymiary baniaka.

2/ na dno baniaka podkładka ze spienionego pcv 3-4mm biała lub kratki do zlewozmywaka z AGD potem na tym ustawiasz kamienie a na końcu płukany wielokrotnie w małych porcjach przez 2 h :(piasek z marketu .Piasek nawet ze składu budowlanego byle poruszać się w gradacji 0,8-1,3mm

3/ Po nicku wychodzi że Anglik a Polska jest wielka i każda miejscowość nawet taka wioseczka ma swoją wodę a to ważne jaka ta woda - jak wpiszesz to może o swojej wodzie w kranie dowiesz się więcej.:)

4/ Pierwsze to buduj Ustrojstwo do nalewania wody do akwarium bez chemicznych uzdatniaczy - wpisz w szukaj "ustrojstwo"

5/ Kubeł kup HW304A ( nie kupuj żadnego kubła z lampą UV oznaczane literą B - to wyrzucona kasa)  a cena w stosunku do 303A nie wiele wyższa.

Tam dostaniesz w gratisach litr ceramiki - rurki ceramiczne i to chwacit.  Jak dostaniesz jeszcze zeolit i węgiel to od razu wyjmij z kubła i schowaj do szafki - nie powinny zostać na start biologii.

HW304 to pompa 2000l/h więc nie zapchany ceramiką na full da wypływ w  realu 1500-1700l/h  a to całkiem dobra już mechanika tylko jak radzą na wlot gęsta gąbka 10x7cm okrągła z rowkami za 7 zł.

Do tego tylko by cyrkulacja była -kup  falownik jvp100 - 101 lub Sobo 300M i koniec z wydatkami na filtrację.

6/ Następnie to nalanie wody przez ustrojstwo + grzałka 300W tania + rusza filtracja i zaczynasz zabawę w biologiczny start baniaka .

Masz temat " Szablon startu na WA "

A dopiero pod koniec tego startu zaczynasz myśleć o rybkach ile , jakich i co najważniejsze gdzie kupić by po pół roku nie okazało się że kupiłeś stado kundelków a nie ryb z Malawi.

Zanim cokolwiek kupisz to najpierw pytaj na forum no i podstawowa zasada  - zakaz wstępu do zoologów masz bo cię skołują i ogolą z kasy na bank.

1.wymiar dodany, wszystko w tym temacie jest już jasne, mogę dodać że jest to akwarium Aquela 450 l szyba 10 mm i dwa wzmocnienia 

2. To akurat wiem, wybiorę podkładki bo są tanie i ogólnodostępne. 

3. Tego nie zczailem...jestem z Mmz  i wodę z kranu jeszcze kilka lat temu piłem bez filtra ale sprawdzę jakie ma parametry, jakiś zestaw byś polecił? 

4. Przeczytałem choć nie cały twój temat o ustrojstwie i wnioskuję, że warto to zrobić choć nie wiem czy tylko do zalania pierwszego go stosujecie czy też i do podmiany? 

5. Powiem Ci, że to ma na pewno duży sens tylko ten kubeł względem 303 zżera więcej prądu (35w) ale w sumie 303 i kaskada zezre więcej.

A sam 303 i cyrkulacja nie wystarczy przy takiej obsadzie? 

A grzałka 300 W to gruby temat,  jakiś termostat powinna mieć chyba, żeby można było regilulować temperaturę choć czytałem że lepsze, bezawaryjne są proste konstrukcje 

Generalnie dzięki za rady, są to dla mnie istotne informacje, dużo rzeczy już wiem, podałem ten przykład z rybami żebyście wiedzieli co tam ma pływać,  do innych musielibyśmy dobrać inny stuff.

Obsada wejdzie oczywiście jak akwarium dojrzeje za ok 3-4 tygodnie po zalaniu mam nadzieję 

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Grzałka 300W to nie gruby temat, tylko normalka. Termostat na grzałce to już od dawna standard.

Kubeł bierz taki jak radzi deccorativo, nie mniejszy z lampą UV, bo ona całkiem zbędna jest.

Ewentualnie zerknij na temat kaseciaka, bo to tanie, proste, skuteczne i bezpieczne rozwiazanie. Ale każdy lubi co innego, więc przejrzyj temat i rozważ wszystkie opcje.

Wodę przez ustrojstwo lejesz za każdą wymianą i nic wiecej nie potrzebujesz.

Na dno baniaka zamiast kratek możesz dać piankę pod panele, tania i bardzo skuteczna. Lepsza jest szara, bo jak rybki dokopią się do niej to nie razi w oczy jak ta zielona.

Opublikowano
Godzinę temu, jacio napisał:

Grzałka 300W to nie gruby temat, tylko normalka. Termostat na grzałce to już od dawna standard.

Kubeł bierz taki jak radzi deccorativo, nie mniejszy z lampą UV, bo ona całkiem zbędna jest.

Ewentualnie zerknij na temat kaseciaka, bo to tanie, proste, skuteczne i bezpieczne rozwiazanie. Ale każdy lubi co innego, więc przejrzyj temat i rozważ wszystkie opcje.

Wodę przez ustrojstwo lejesz za każdą wymianą i nic wiecej nie potrzebujesz.

Na dno baniaka zamiast kratek możesz dać piankę pod panele, tania i bardzo skuteczna. Lepsza jest szara, bo jak rybki dokopią się do niej to nie razi w oczy jak ta zielona.

Przemyślę to jeszcze, 304 bierze 55 watów, pisałem że chcę to tanio zrobić ale może jest jakaś alternatywa dla tego kubła za większą kasę ale i z mniejszym poborem prądu??

W pomieszczeniu mam jak pisałem wyżej 21-22 w dzień w nocy ok 18-19 jak nie grzeję więc chyba na początek sprawdzę jaką woda będzie miała temperaturę  bez grzałki ze wszystkimi klamotami, pokrywą i oświetleniem RGB.

Rozumiem, że będę musiał coś wykombinować, żeby podmieniać tą wodę raczej automatycznie ale to jest rozwojowy temat, muszę go w końcu uruchomić bo jak nie zacznę to znowu przeleży kilka miesięcy bo zawsze coś innego się znajdzie do roboty.

Myślałem, też o styropianie, bardzo dobra izolacja i strat ciepła by nie było dużych, taż 1-2 cm do środka, przemyślę to poważnie.

Odnośnie kaseciaka coś tam czytałem ale nie wiem jak to zrobić i co jest potrzebne i na ile jest to lepsze rozwiązanie?

I tak na koniec wywodu zapytam jak chowacie te wszystkie rurki, przewody, zasysy by ich nie było widać w akwarium?

Ja chciałem się ze skałami pobawić, tak je uformować by zasys był nie widoczny a jednocześnie także spełniał swoją funkcję zostaje jeszcze cyrkulator i ew grzałka, macie jakieś patenty?

Dodam tylko, że chciałem obkleić, jak spora część jak już się dowiedziałem, czarną folią  tylną ścianę bez tła strukturalnego chyba, że coś tanio znajdę ale te, które mi się podobają to koszt pond 250 zł o do takiego baniaka