egon44 Opublikowano 20 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Mateuszu z tego co się orientuję to Pseudotropheus sp. 'acei' Mari Gold dorasta do 10cm...
MatiK Opublikowano 20 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 20 Grudnia 2016 W takim razie podeślij mi źródło bo na Onze Malawi-Cichliden nie mają takiej ryby w bazie... Czyżby to był sztucznie skarłowaciały wytwór człowieka?
marcin73m Opublikowano 20 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 20 Grudnia 2016 ja jedyne co znalazłem w kwestii rozmiaru, to: https://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=813 ale słabe to, jako wiarygodne źródło informacji. To nie jest po prostu jakaś skandynawska nazwa handlowa odmiany luwala reef? 1
MatiK Opublikowano 20 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) A no właśnie... Dla mnie wszystko jasne : " Handelsnamn: Mari Gold " - nazwa handlowa, czyli nic innego, jak normalna odmiana Luwala Reef, która rośnie dużo większa niż 10cm. Niby opisują rzeczywiście, że do 10 cm, ale nie chce mi się w to wierzyć.... Edytowane 20 Grudnia 2016 przez MatiK
Pleziorro Opublikowano 20 Grudnia 2016 #15 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Wyglądają jak moje Luwala te ryby nie nadają się do 240l. osiągają rozmiary do ~18cm. W moim akwarium bardzo szybko rosną, już doganiają dorosłe Red Finy (po niecałych 4 miesiącach) a przyniesione były maluszki po 3-4cm. Wbrew utartej opinii, że to ryby pływająca w toni, wcale nie zauważam ich jakoś w wyższych partiach baniaka, bardzo chętnie żerują glony na kamieniach. I wbrew opinii o ich łagodnym usposobieniu, są dość agresywne do małych rybek (1-2cm).
pozner Opublikowano 20 Grudnia 2016 #16 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Mari Gold, czyli pewnie tak jak yellow tail, handlowy dopisek .
Rekomendowane odpowiedzi