Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a kto tu hoduje neonki czy arowany ?

akwarium 350l a filtr nawet jak będzie w 75% obciążony to i tak jest nadfiltracja.

Oczywiscie świetnie jest mieć nawet cztery kubełki, ale tak z ciekawosci ile osób z forumowiczów posiada nawet dwa ?

Co do wymiany i czyszczenia, czyszczę najpierw jeden koszyk a po dwóch czy trzech tygodniach drugi koszyk, oczywiście płukam wszystko w wodzie z akwarium wiec sory, dam sobie jakoś radę z jednym.

Gdy mi się zepsuje to kupię nowy.

POza tym wydatek 2x po 510 zł jest raczej wysoki, a wirówka jaka się zrobi w akwa 350 od tych dwóch akwariów ?

Więc jezeli bym myślał kategoriami Jakuba to kupił bym dwa mniejsze i tańsze filtry aby ryby nie czuły się jak w wirówce.

Opublikowano
ile osób z forumowiczów posiada nawet dwa ?

Harisimi zdaje się, że ma 2... Ja przez jakiś czas miałem przelewowy + kubełek i to bardzo duży, ale to tak tylko dla bezpieczeństwa i przy starcie akwa.

Gdy mi się zepsuje to kupię nowy.

Ja raczej wolałbym do czegoś takiego nie dopuścić. Po pierwsze nowy kupujesz bez bakterii :wink: . Troche głupio zostać tylko z tymi, które są w akwarium. Po drugie, jak nawali jeden, to masz wybór, albo kupić przez internet i na minimum 2-3 dni zostać bez filtracji, albo kupić w sklepie przepłacając pewnie o 1/3 :wink: .

a kto tu hoduje neonki czy arowany ?

To był tylko przykład. Tłumacząc to na nasze, czy obciążenie 500l w którym pływa 10 szt. nie mbuna jest takie samo, jak gdy pływa tam 30 mbuniaków?

Opublikowano

Ja raczej wolałbym do czegoś takiego nie dopuścić. Po pierwsze nowy kupujesz bez bakterii :wink: . Troche głupio zostać tylko z tymi, które są w akwarium. Po drugie, jak nawali jeden, to masz wybór, albo kupić przez internet i na minimum 2-3 dni zostać bez filtracji, albo kupić w sklepie przepłacając pewnie o 1/3 :wink: .

Ja raczej też nie ale nie mamy zbyt często na to wpływu, przy zakupie nowego filtra po prostu bym wymienił złoże ze starego i wsadził do nowego kubła.

Natomiast jezeli miałbym dla bezpieczeństwa kupować dwa to ok ale do takiego akwarium to najwyżej takie:

http://sklepmalawi.pl/index.php?d=produkt&id=1221

i cena by była tylko o 100 zł większa a nie o 500 zł.

Kwestia jeszcze miejsca każdy wyciska maksymalną objętość z akwarium a potem mało miejsca jest na urządzenia :)

co do Neonów czy Arowan, 10 nonbuna czy 30 mbuna

gdzie więcej produktów przemiany materii ?

Bo wyimaginowane obsady możemy mnożyć a tu padło konkretne pytanie do konkretnego zbiornika.

podejrzewam ze autor oczekiwał odpowiedzi w stylu:

nadaje się lub nie, a jak Cie stać kup dwa a nawet trzy.

Niestety coraz częściej na zwykłe pytanie osoba dostaje pseudonaukowe wywody o wyższości czegoś nad czymś zamiast prostej odpowiedzi.

Więc aby zadość uczynić odpowiedzi forumowicza odpowiem bez ogródek że:

1. Filtr ten nadaje się do tego akwarium i jest super i cichy i bezawaryjny,

2. Jeżeli Cie stać na wydanie o 100 zł więcej kupienie dwóch słabszych filtrów takie jak w linku powyzej, zapewni Ci stabilizację akwa, spokoj duszy w przypadku awarii, no i zawsze możesz wyłączyć jeden do czyszczenia, a drugi wyczyścić za pół miecha.

Opublikowano

Dwa takie kombajny do 350l dlaczego nie, same plusy. Tylko zaraz dojdziemy do tego, że najlepiej to mieć mini oczyszczalnie ścieków i zasypac połowę piwnicy ceramiką. Bo ryby od wieków wydalają tyle samo, a potrzeba coraz większej filtracji wciąż rośnie.

Opublikowano
...Bo ryby od wieków wydalają tyle samo, a potrzeba coraz większej filtracji wciąż rośnie.

i to są doskonałe, nie moje słowa na potwierdzenie tego co w innym wątku nazwałem "kubełkomanią"... i się dziwić, że czuję niechęć do kubełków, z winy ich świetnych działów marketingu :D

Opublikowano

Mam 5 kubełków i nie narzekam :mrgreen: . Tak naprawdę to pałam do nich głębokim uczuciem :wink: . Jeden jest prostokątny i dość głośny ale wydajny :D to Fluval a drugi ciuchutki i zieloniutki :D to ten od Eheimów makclasików. Aha mam jeszcze tetre ... tyż fajna tylko biobale mi wypływają i koszyki wciskam na szybkiego jak mi się biobala paluchem nie uda ale za to jaka rura :lol: i całkiem maciupeńkiego Eheimika dla synka a co, akwa 60 litrów 2 bojowniki 3 kiryski i 3 kardynałki ale co im będę żałował a niech mają :mrgreen: . No i mam jeszcze drugiego Fluvala na strychu narazie go nie używam ale kupiłem za 100-wkę a dobry bo od szwagra ... przyda się. 5 kubełków na 3 akwa w tym jedno maciupkie. Powoli zaczynam się bać ze do emerytury nazbieram ze 100 kubełków i będę je dołączał do wszystkiego i stanę sie kubełkofilem :mrgreen: ale szczerze je polecam. Jak mi przy głowie szumią 2 kubełki gdy zasypiam to czuje sie jak nad Jeziorem Malawi i jak jeszcze lecą bąble z napowietrzenia to czuje sie jakby hipopotamy puszczały w oddali bąki ( zbiera się bąbel pod kamieniem i od czasu do czasu bum aż pokrywa podskakuje :mrgreen: ) wybaczcie jeśli pomyliłem biotopy i nie ma tam hipopotamów ale krokodyle jakoś mi się w tej wizji nie podobają bo maja tak aerodynamiczny kształt że taki porządny bąk mógłby je wyrzucić na brzeg. Kubełek to jednak kubełek a nie saturator wewnątrz baniaka. Kupujta se kubły i ile by ich nie było nigdy nie będzie za wiele. Chyba mnie poniosło ;) ale to tak dla rozluźnienia tematu :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

• 9 lat później...
Opublikowano

Sam użytkuje tego typu filtr zewnętrzny.Model polecił mi kuzyn który hobbystycznie siedzi w klimacie  akwarystycznym już kilkanaście lat i sam serwisuje różnego rodzaju filtry. Przy długość 120cm i 300l akwarium filtr spełnia swoją rolę wraz z wewnętrznym z obsada na chwile obecna 20 sztuk pyszczakow. Podmiana wody raz w tygodniu i woda jak kryształ.Polecam do takiego akwarium z biotopem jak w tematyce forum.