Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. egon44 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich tych dopiero co zaczynających przygodę z biotopem Malawi jak i weteranów ... Chciałem Wam przedstawić mniej więcej jak od podstaw założyć prawidłowo zbiornik z naszym ukochanym biotopem Malawi... Tu mam na myśli to na co mniej więcej należy zwrócić uwagę zanim zalejemy wodą swój malutki kawałek natury... Wiem,że większa ilość z Was ogarnia temat,ale są osoby które popełniają tak ważne błędy... Teraz do rzeczy... 1...Mając już w domu zakupiony zbiornik jako pierwsze nie zapominamy o podkładzie pod niego(tu używamy np. maty,które można zakupić w każdym sklepie zoologicznym,styropian,pianki itp.)...Moim zdaniem grubość 1 cm jest wystarczająca...Następnie nie zapominajcie żeby dobrze wypoziomować samą szafkę czy tam stelaż itd.,a później sprawdzamy to dodatkowo razem z pustym zbiornikiem...Bezpieczeństwo przed ewentualnym pęknięciem zbiornika(odpukać) to podstawa... 2...Podkład pod kamienie na dno zbiornika... Tutaj mamy też do wyboru np. kratki PCV co dajemy do zlewu,spienione PCV,pianki pod panele...Wielu z Was jako podkład poleca lub używa też styropianu...Z mojej strony nie polecam tego materiału jako podkład pod kamienie z tego względu,że prędzej czy później ryby dokopią się do dna zbiornika(tu mam na myśli głównie ryby z gatunku Mbuna) i w efekcie będziecie wyławiać z tafli wody pływające kuleczki styropianowe...Podkład pod kamienie o grubości 3-5mm jest wystarczający...Sposobów ułożenia podkładów na dnie zbiornika jest kilka-jedni układają podkład na całe dno zbiornika z odstępem od wszystkich szyb na odległość 2-4cm,inni dają podkład tylko pod same kamienie(tu mam na myśli kratki PCV)...Najlepszym wyborem(według mnie) jest ułożenie podkładu na całe dno ponieważ w razie jakich zmian w ułożeniu kamieni nie będziemy kombinować jak tu wsadzić inny dodatkowy podkład mając już zalany zbiornik(a szkoda potem stresować rybki lub nawet samego siebie)... 3...Kamienie... Odwiedzamy pobliski skład kamieni i tam za parę groszy kupujemy interesujący nas rodzaj kamienia...Tu wiadomo,że wybór mam ogromny w tej kwestii,możemy wybierać np otoczaki,serpentynit,piaskowiec,wapień(tu nie mam na myśli wapienia filipińskiego który mało co ma wspólnego z naszym biotopem,poza tym nie prezentuje się ciekawie w zbiorniku)...Ważne też żeby nie wybierać kamieni o ostrych końcach żeby ryby się od nich nie pokaleczyły...Najlepiej wybrać jeden rodzaj kamieni,które jako całokształt znacznie lepiej się prezentują niż kilka rodzai kamieni pomieszanych razem...Drugim ważnym aspektem w wyborze kamienia jest to żeby wybierać kamienie w kształcie brył itp. z których prościej ułożyć jakieś fajne w miarę naturalnie wyglądające gruzowisko niż w przypadku np. łupka z którego ułożymy tylko tzw.(garaże itp)... 4...Podłoże... Jako podłoże wybieramy tylko i wyłącznie ‘’piasek’’ o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możemy też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba)... ...TERAZ UWAGA!!! Ważne aby wpierw kłaść podkład na dno zbiornika,później układamy stabilnie kamienie w wybraną przez nas aranżacje a potem na końcu dopiero sypiemy piasek...Także warto to zapamiętać!!!Dużo osób właśnie tak popełnia ten podstawowy błąd przy zakładaniu zbiornika... 5...Oświetlenie... Tu już wszystko zależy od nas i naszych upodobań,oraz jaki efekt w zbiorniku chcemy uzyskać...Trzeba być tu jednak ostrożnym i zwrócić uwagę na parametr taki jak temperatura światła wyrażana w Kelwinach – K, oraz współczynnik oddawania kolorów (Ra). Temperatura światła poniżej około 5000 Kelwinów będzie dawać żółtą poświatę w akwarium (nie każdemu to się podoba). Natomiast powyżej 6500 Kelwinów światło będzie jasne i białe. Współczynnik Ra im bliższy wartości 100 tym lepiej oddaje kolory. Najlepiej by było to od 80 w górę. Inaczej ryby będą wyglądać blado, nie atrakcyjnie i będą miały nienaturalne kolory. Do wyboru mamy następujące rodzaje oświetlenia np. - a1. Świetlówki - występują one w trzech rodzajach: T8 , T5 oraz świetlówki Led a2. Lampy HQI a3. Moduły Led białe barwy zimnej + RGB a4. Naświetlacze Led a5. Diody power Led 6...Filtracja... Tu akurat dobieramy ją pod litraż zbiornika (filtracja mechaniczna) a także pod ilość obsady(filtracja biologiczna)...Do wyboru mamy następujące rodzaje filtracji jak - b1. Filtry mechaniczne z gąbką(wewnętrzne)+kubełki zewnętrzne(biologiczne) b2. Filtry zewnętrzne(biologi).Niektórzy stosują dwa kubełki (jeden jako filtrację biologiczną+drugi jako filtrację mechaniczną) b3. Kaseciak (filtracja biologiczna+mechaniczna) b4. Filtracja narurowa (mechanika+biologia) b5. Sump b6. Filtry Hamburskie (mało spotykane w naszym biotopie ale za granicami naszego kraju cieszą się powodzeniem) Oczywiście dodatkowo do poprawienia cyrkulacji oraz dostatecznego natlenienia wody w zbiorniku mogą być użyte falowniki... 7...Parametry wody i temperatura... W początkowej fazie funkcjonowania akwarium zwłaszcza podczas jego dojrzewania biologicznego bardzo ważne jest kontrolowanie zawartości związków azotowych. Podstawowe testy, w jakie powinniśmy się zaopatrzyć, to NH3/NH4, NO2 i NO3 oraz w późniejszej fazie dojrzewania biologicznego naszego zbiornika testy na pH z zakresu skali 7.4-9.0 oraz GH i KH... Do hodowli pyszczaków w akwarium wskazane jest utrzymywanie temperatury na poziomie 24-28 C. Moim zdaniem optymalna temperatura wody w zbiorniku powinna wynosić 25-26 C. W jeziorze Malawi woda jest lekko lub silnie zasadowa – pH waha się od ok. 7,5 do 8,8.Twardość wody w jeziorze to 4-6 stopni dla twardości ogólnej(GH) i 6-8 dla twardości węglanowej(KH). Jednak na nasze akwariowe warunki wystarczy jeśli przypilnujemy aby twardość węglanowa była na poziomie 10 stopni lub powyżej to pozwoli na utrzymanie pH wody na pożądanym poziomie. Generalnie oprócz twardości węglanowej w Malawi, twardością ogólna nie powinniśmy zaprzątać sobie głowy gdyż nie odgrywa ona żadnej ważniejszej roli w hodowli pyszczków. Nierzadko okazuje się, że pH w kranie jest odpowiednie, i nie potrzebna jest żadna ingerencja akwarysty. Jeśli trzeba zrobić korektę w górę, to zwykle niewielką. Pozostałe parametry wody, takie jak wykrywalne NH3/4, NO2 musimy wyeliminować na drodze cyklu azotowego, natomiast NO3 zbijamy podmiankami wody, po zamknięciu cyklu. Na późniejszych etapach funkcjonowania naszego domowego Malawi NH3/4, NO2 i częściowo też NO3 eliminujemy za pomocą filtra biologicznego... 8...No i najważniejsze rybki ... Tu mamy duże pole do popisu,ale ważne żeby dobrać mądrze obsadę pod względem żywieniowym,temperamentem zachowania,rozmiarów do jakich dorastają oraz przede wszystkim do litrażu zbiornika. Jeśli cykl azotowy przejdzie pomyślnie i bez zakłóceń a parametry wody będą wskazywały na wyśmienite warunki dla waszych pyszczaków to nie pozostaje nic innego jak kupienie ryb i wpuszczenie ich do akwarium. Polecam sprawdzone renomowane hodowle tych pięknych ryb, jeśli chcemy się cieszyć pięknymi kolorami i zachowaniami rodem z jeziora Malawi. Tak na koniec dodam że warto szukać i pytać na forum w odpowiednich działach do tego przeznaczonych jeżeli chodzi o obsady i inne tematy zawarte w powyższych punktach. Powodzenia Edytowane 19 Stycznia 2017 przez egon44 4 12
JemioloSeba Opublikowano 19 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zamknięty i podwieszony. Gdyby autor chciał coś zmienić lub dodać proszę o informację. 1
Rekomendowane odpowiedzi