Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podmiany rób co tydzień, obserwuj na początku parametry. To nie hodowca tylko zwykły sprzedawca, należy unikać takich ludzi...

Zmieniaj akwa albo oddaj ryby...

Opublikowano
2 minuty temu, marekmax77 napisał:

To podmianki robić co tydzień czy rzadziej?

Musisz sam to ocenić sprawdzając parametry. Taka jest przyjęta średnia podmiany, ale jest to kwestia indywidualna.

Opublikowano
12 minut temu, marekmax77 napisał:

To się cieszę ze chociaż woda ok ;) To podmianki robić co tydzień czy rzadziej?

Z mojej strony napisze tylko że teraz przy takiej ilości ryb które posiadasz co tygodniowe podmianki były by wskazane...Oczywiście jeśli NO3 będzie na poziomie 20 to bym się wstrzymał...Ale ogólnie lepiej zrobić tą podmiankę tygodniową i mieć spokój ;) 

Opublikowano

Dzięki wszystkim za podpowiedzi teraz wiem na czym stoję

Te testy często robić ?czy tylko jak zauważę coś niepokojącego ?

Czyli to NO3 na jakim poziomie będzie ok

egon44 jak 20 to nie podmieniać ?

Opublikowano

NO3 na poziomie 20 jest jeszcze niby ok, ale dla jak najlepszej jakości wody należy utrzymywać je w jak najmniejszym stężeniu... Testy rób co 6 dni przed podmianą żeby nauczyć się biologii w Twoim akwarium. Jak będziesz widział co ile trzeba podmienić wodę to potem te testy staną się zbędne, tym bardziej kiedy baniak się ustabilizuje.

Opublikowano
16 minut temu, MatiK napisał:

Jak będziesz widział co ile trzeba podmienić wodę to potem te testy staną się zbędne, tym bardziej kiedy baniak się ustabilizuje.

Tylko dodam, że taka sytuacja będzie miała miejsce dopiero, gdy będziesz miał stałą, dorosłą obsadę. Dopóki tego nie osiągniesz, będziesz musiał kontrolować parametry co jakiś czas, wyrywkowo, powiedzmy raz w miesiącu. Potem testy faktycznie staną się zbędne.

27 minut temu, MatiK napisał:

Testy rób co 6 dni przed podmianą żeby nauczyć się biologii w Twoim akwarium.

Teraz rób jak napisał MatiK

Opublikowano
Teraz, pozner napisał:

Tylko dodam, że taka sytuacja będzie miała miejsce dopiero, gdy będziesz miał stałą, dorosłą obsadę.

Słuszna uwaga, nie dodałem z rozpędu :) 

Opublikowano
38 minut temu, marekmax77 napisał:

Te testy często robić ?czy tylko jak zauważę coś niepokojącego ?

Czyli to NO3 na jakim poziomie będzie ok

Co do testów to kolega @MatiK;) już tobie wyjaśnił co i jak...

Jedynie dla pewności przy tym przerybieniu  co masz w tej chwili to mierzył bym jednak NO3 dzień przed podmianką oraz 1-2 dni po, żeby sprawdzić czy się coś zmieniło,bo nie wiadomo kiedy może gwałtownie(czy też nie) wzrosnąć...

Myślę że przy poziomie NO3 miedzy 15-20 nie masz się czym martwić...Wiadomo im mniej poziomu NO3 tym lepiej dla ryb...

48 minut temu, marekmax77 napisał:

egon44 jak 20 to nie podmieniać ?

Z mojego punktu widzenia tak jak napisałem wcześniej przy tej obsadzie to ja bym podmienił jednak wodę może nie w tej ilości co piszesz ale np 20l...Potem po zbadaniu wody będziesz widział czy NO3 spadło czy zostało na wcześniejszym poziomie lub wzrosło...Jak wzrośnie do poziomu ponad 20 to potem robił bym podmianki 40l...

Tak więc obserwuj ryby i parametry a potem działaj...W razie problemów pisz tutaj lub do mnie na priv...Pomogę ;) 

Powodzenia :) 

Opublikowano
8 godzin temu, egon44 napisał:

Co do testów to kolega @MatiK;) już tobie wyjaśnił co i jak...

Jedynie dla pewności przy tym przerybieniu  co masz w tej chwili to mierzył bym jednak NO3 dzień przed podmianką oraz 1-2 dni po, żeby sprawdzić czy się coś zmieniło,bo nie wiadomo kiedy może gwałtownie(czy też nie) wzrosnąć...

Myślę że przy poziomie NO3 miedzy 15-20 nie masz się czym martwić...Wiadomo im mniej poziomu NO3 tym lepiej dla ryb...

Z mojego punktu widzenia tak jak napisałem wcześniej przy tej obsadzie to ja bym podmienił jednak wodę może nie w tej ilości co piszesz ale np 20l...Potem po zbadaniu wody będziesz widział czy NO3 spadło czy zostało na wcześniejszym poziomie lub wzrosło...Jak wzrośnie do poziomu ponad 20 to potem robił bym podmianki 40l...

Tak więc obserwuj ryby i parametry a potem działaj...W razie problemów pisz tutaj lub do mnie na priv...Pomogę ;) 

Powodzenia :) 

Podmieniłem tak jak pisałeś 20l jutro sprawdzę jeszcze raz i dam znać sprawdzić tylko NO3 czy wszystko ?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, marekmax77 napisał:

Podmieniłem tak jak pisałeś 20l jutro sprawdzę jeszcze raz i dam znać sprawdzić tylko NO3 czy wszystko ?

Pozdrawiam

Dla pewności i spokoju ducha ;) zmierz jeszcze No2...

Tak przypominam jeszcze- zaznacz sobie markerem nakrętkę z buteleczki odczynnika proszku testu NO3,bo jak go pomylisz z inną nakrętką a tym bardziej mokrą lub wilgotną to test może być do wyrzucenia bo może pokazywać niedokładny wynik pomiaru...

Edytowane przez egon44