Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.
Posiadam akwarium 500L które od dawna miało wystartować ale nie było mi do tego po drodze :D 
Teraz nadszedł ten czas i chciałem was podpytać czy dwa kubełki chińczyki dadzą radę to pociągnąć ?
Mam aktualnie hw-302 (http://allegro.pl/hanza-filtr-kubelkowy-hw-302-1000-l-h-wklady-i6104343556.html) był by to biolog
I chciałem dokupić tego chinolka (http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-ncf-1500-l-h-akwarium-do-500l-i6243077815.html) na mechanika
Oczywiście do tego będzie jakiś falownik dobrany.

Proszę od razu o nie hejtowanie, że chce to robić po kosztach na chinolach. Po prostu nie sądzę abym siedział w tym na tyle długo abym kupował dobre filtry na lata.
Rury itd mam już pociągnięte więc kubełki zdają się najlepszym rozwiązaniem. Tylko tu pojawia się moje pytanie. Czy dadzą radę ? Lub macie jakąś inną (równie tanią) dobrą alternatywe ?
If1mN1t.jpg

Pozdrawiam !

Edytowane przez AlexSenda
Opublikowano

a co masz schowane za tym bocznym tłem z prawej strony?

z mojego doświadczenia wynika iż każdy dodatkowy a zbędny metr węża lub rury w kuble to duża strata na wypływie z tego kubła.

Ja widzę  oba  wyloty  z obu kubłów z prawej strony po powierzchni wody a oba zasysy  też po prawej nisko nad piaskiem ale tam już coś siedzi???

w mojej opinii do baniaka 500l filtracja mechaniczna jaką da nf1500 będzie za mała bo on w najlepszym razie da wypływ realny ok  1000l/h  czyli to samo jakbyś wsadził AqC1000 z gąbką .

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

w mojej opinii do baniaka 500l filtracja mechaniczna jaką da nf1500 będzie za mała bo on w najlepszym razie da wypływ realny ok  1000l/h  czyli to samo jakbyś wsadził AqC1000 z gąbką .

Myślę Henryku że kubełek(mechanik) o przepływie 2000l/h dałby już radę...

Oczywiście dodatkowo falownik będzie potrzebny...

Opublikowano

Zobaczymy Andrzeju co autor nam odpowie, bo temat jest o dwu kubełkach do 500l  Szczególnie frapuje mnie to to co to :Dza tym ekranem z kamienia po prawej.

Zwróć uwagę że AlexSenda powrócił do nas po 2letniej nieobecności:) 

Witam serdecznie z otwartymi ramionami syna marnotrawnego:D - śmiało pisz - na pewno pomożemy.

W tym czasie jego 450l urosło do 500l ale nie wiemy jakie są wymiary tego szkiełka - przed laty było 150x50 i nie wiem co dalej:( czy to h czy  xy.

Do tego wystroju co zaprezentował falownik jest zbędny;) ale o  ilości i gradacji piasku też nic nie wiemy - wygląda że za drobny i za dużo ale możliwe że to efekt tylko na fotce.

Alex śmiało pisz o wszystkim co cię czeka ale najpierw pisz a potem dopiero działaj bo błędów możliwe że unikniesz. Na przykład dwie długie rury zamiast krótkich kolanek i jak najkrótszych węży w kubełkach.

A jak tam to wszystko stoi za tą ścianką z płyty MDF ?:D

pozdrawiam

Opublikowano

Jak na moje oko po prawej stronie są rurki zasysowe schowane za kamieniem.

Posłuchaj rad Henryka i przełóż (skróć) te rurki wylotowe i daj je z prawej strony nad zasysem. Woda wypływając z kubełków popłynie pod powierzchnią - przy okazji natleniając ją - z prawe do lewej i potem opadając na dno wróci do zasysów nad dnem.

Mam tylko wątpliwości czy ten filtr mechaniczny da radę w Twoim baniaku. Nastaw się, że tak jak napisał wcześniej Andrzej będzie potrzebny dodatkowo falownik, który poprawi cyrkulację wody.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, deccorativo napisał:

Witam serdecznie z otwartymi ramionami syna marnotrawnego:D - śmiało pisz - na pewno pomożemy.

Haha. Dokładnie. Wróciłem do tego tematu po dwóch latach i dzięki za miłe przyjęcie !

A więc już wszystko rozjaśniam. Za kamieniami znajdują się rurki zasysające zrobione pod dwa kubełki :
(muszę tylko znaleźć siateczke plastikową między kamienie a szkło co by ryby za ściankę nie wpływały. jakieś pomysły gdzie to dorwę ?)
3aeXNhs.jpg

Ktoś pytał co się znajduje za dalszą częścią mdf'a : jest to dalsza część pokoju :) (akwarium jest widoczne z 3 stron)
QmV2IFv.jpg
KINGu3o.jpg

Dokładnie tak. Akwarium ma 450L (pomyłka z tym 500l ponieważ kiedyś robiłem sumpa który nie wypalił i mi się pomieszało z tymi litrażami). 
Dalej za ścianką z kamieni mam półkę właśnie na filtry i jakieś inne pierdoły :
Eh0xFt1.jpg

Do tego niedawno dorwałem dosyć mocne listwy ledowe od kumpla które wyglądają tak:
6zOsGem.jpg

Więc już stoi u mnie jeden filtr hw-302 o przepływie 1000L/h. Do tego był by drugi o przepływie 1500L/h . To dalej za mało ? 
Piasku jest tu o ile pamiętam 40kg drobnego kwarcowego. nic tutaj nie mam zamiaru dokładać. Aktualnie jest wszystko tak jak na pierwszej fotce z tego posta.

EDIT: Pomyłka. Aktualnie mam hw-303b o przepływie 1400L. Jaki do tego jeszcze dobrać drugi kubełek ?

Edytowane przez AlexSenda
Opublikowano
Dnia 7.12.2016 o 20:24, AlexSenda napisał:

muszę tylko znaleźć siateczke plastikową między kamienie a szkło co by ryby za ściankę nie wpływały. jakieś pomysły gdzie to dorwę ?

Więc już stoi u mnie jeden filtr hw-302 o przepływie 1000L/h. Do tego był by drugi o przepływie 1500L/h . To dalej za mało ? 
EDIT:  Aktualnie mam hw-303b o przepływie 1400L. Jaki do tego jeszcze dobrać drugi kubełek ? 

UP.

Zaznaczę również, że filtry są na wysokości akwarium więc nie męczą się z podnoszeniem słupa wody. 
Jeden mam 1400L/h . Jaki wystarczy drugi ? Taki sam czy 2000L/h ?

Opublikowano

Jeśli kubełek o przepływie 1400l/h jest filtrem typowo biologicznym,to jako mechanika dałbym drugiego kubełka z przepływem 2000l/h...

Do biologa dałbym 1-1.5l(ale to już max) przykładowo ceramiki bądź innego złoża+ gąbkę na jego zasys jako prefiltr...

Natomiast to kubełka o przepływie 2000l/h dałbym tylko same gąbki i nic więcej...

No i oczywiście prawdopodobnie tak jak pisałeś będzie też potrzebny falownik...

Dnia 7.12.2016 o 20:24, AlexSenda napisał:

A więc już wszystko rozjaśniam. Za kamieniami znajdują się rurki zasysające zrobione pod dwa kubełki :
(muszę tylko znaleźć siateczke plastikową między kamienie a szkło co by ryby za ściankę nie wpływały. jakieś pomysły gdzie to dorwę ?)

Nie wiem jakiej wielkości masz czy będziesz miał ryby?Ale możesz zakupić sobie taką siatkę z PCV którą zakupisz np w sklepie ogrodniczym  https://www.google.pl/search?q=kratka+z+PCV&rlz=1C1AOHY_plPL708PL708&espv=2&biw=1024&bih=653&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi3k87xjvPQAhVFXSwKHbdQAu8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=siatka+z+PCV

Opublikowano
8 godzin temu, AlexSenda napisał:

Zaznaczę również, że filtry są na wysokości akwarium więc nie męczą się z podnoszeniem słupa wody.

A jesteś pewien, że tak będzie działał, we wszystkich instrukcjach dotyczących filtrów kubełkowych, mają się one znajdować poniżej dna akwarium.

Opublikowano
54 minuty temu, darkon napisał:

A jesteś pewien, że tak będzie działał, we wszystkich instrukcjach dotyczących filtrów kubełkowych, mają się one znajdować poniżej dna akwarium.

Tutaj głównie chodzi o to, żeby zasys byl powyżej filtra, gdyż w przeciwnym wypadku nie zadziała fizyka i nie będzie woda leciała do filtra tak, jak należy :/