Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 hours ago, h2athor said:

ze składaniem tego narurowca to też będę miał jazde - w życiu nie robiłem tego jeszcze :biggrin:

O ile stosujesz zasade mierzenia 3 razy I klejenia raz, wszystko bedzie ok :). Jestem swiezo po budowie mojego narurowca I rowniez robilem cos takiego po raz pierwszy. Zakup dobry cement do sklejania rurek, pamietaj o czyszczeniu polaczen przed klejeniem i wszystko pojdzie bezproblemowo. Uzywalem cementu i czyscika firmy Griffon, moge bardzo polecic, powinien byc latwo dostepny u ciebie. Wszystkie poprawki, ktore musialem robic wynikaly z problemow na skrecanych polaczeniach, uzywalem tasmy teflonowej, ktorej teraz bym nie polecil. Zainwestuj kilka zlotych wiecej w sznurek teflonowy, fantastyczny produkt. Opisuje budowe mojego narurowca i problemy jakie napotkalem w moim topiku, takze polecam

Opublikowano
35 minut temu, Paulstick napisał:

O ile stosujesz zasade mierzenia 3 razy I klejenia raz, wszystko bedzie ok :). Jestem swiezo po budowie mojego narurowca I rowniez robilem cos takiego po raz pierwszy. Zakup dobry cement do sklejania rurek, pamietaj o czyszczeniu polaczen przed klejeniem i wszystko pojdzie bezproblemowo. Uzywalem cementu i czyscika firmy Griffon, moge bardzo polecic, powinien byc latwo dostepny u ciebie. Wszystkie poprawki, ktore musialem robic wynikaly z problemow na skrecanych polaczeniach, uzywalem tasmy teflonowej, ktorej teraz bym nie polecil. Zainwestuj kilka zlotych wiecej w sznurek teflonowy, fantastyczny produkt. Opisuje budowe mojego narurowca i problemy jakie napotkalem w moim topiku, takze polecam

A mam takie pytanko. Czy można byłoby użyć rurek PP, takich jak używa sie do doprowadzania wody w centralnym ogrzewaniu? Wtedy by można bylo użyć zgrzewarki i wszystko podgrzewać. Co o tym sadzicie? Szczelność wówczas raczej gwarantowana ;)

Opublikowano
9 minut temu, h2athor napisał:

dokładnie taki zakupiłem :biggrin:

Klej grifona ale z atestem KIWA - drinkwater certifikaat. Maja w hornbachu na stanie bo sie dowiadywalem. 

Opublikowano
32 minuty temu, luki174 napisał:

A mam takie pytanko. Czy można byłoby użyć rurek PP, takich jak używa sie do doprowadzania wody w centralnym ogrzewaniu? Wtedy by można bylo użyć zgrzewarki i wszystko podgrzewać. Co o tym sadzicie? Szczelność wówczas raczej gwarantowana ;)

Pewnie że tak kilka osób ma instalację zgrzewaną, choć klejenie łatwiejsze bo jak mamy mało miejsca to ciężko zgrzewarką operować :).

Opublikowano
1 godzinę temu, eljot napisał:

Pewnie że tak kilka osób ma instalację zgrzewaną, choć klejenie łatwiejsze bo jak mamy mało miejsca to ciężko zgrzewarką operować :).

A no to fajowo :D

W przyszłości, jak już założę większy zbiornik, to zainwestuje raczej w filtracje narurowa :)

Przypadła mi do gustu :D

Opublikowano
6 godzin temu, timi napisał:

Dnia 6.12.2016 o 13:23, wojtekr napisał:

akwarium 200x70x70 i sump 250x50x45

@wojtekr masz sump o 0,5m dłuższy niż akwarium???

timi, dzięki za zwrócenie uwagi, oczywiście sump jest 130x50x45h

Opublikowano

... no to pierwszy krok do narurowca zrobiony - dziś przyjechały zawory,  no i zasilacz do oświetlenia - ( 2 tygodnie z Chin - dziwnie szybko ) :)

zawory.jpg