Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@DRAGON7575 na część pytań odpowiedziałeś, dla mnie ważne jest jak ryby się zachowują i czy możesz się odnieść do linku Egona czy zaobserwowałeś jakieś objawy opisujące chorobę. Jeśli masz Red Red z samicami to sytuacja była taka, że dochodziło do tarła i samiec szalał lejąc każdego kto podpłynął w okolice rewiru.

Opublikowano

Z okolicznosci to tylko chyba przerybienie, testy zoolek przed chwila robilem wszystkie parametry w normie .Karmie pokarmami o.s.i 2 razy na dobe.Ryby zachowuja sie normalnie nic niepokojacego sie nie dzieje 

Opublikowano

Akurat o tej godzinie i tymi testami to raczej nie powiesz nam dokładnych parametrów. Jednak wydaje mi się, że masz ostrego harpagana w zbiorniku i stawiam na samca Red Red, że to jego robota.

Opublikowano
17 minut temu, DRAGON7575 napisał:

Bede obserwowal dzieki za odpowiedzi pozdrawiam.

Na razie obserwuj ryby,czy innym osobnikom też się nie pojawiają takie same objawy...

Opublikowano
35 minut temu, Mortis napisał:

ostrego harpagana w zbiorniku i stawiam na samca Red Red

..też odnoszę takie wrażenie. I on wygląda na nieobitego. Dodać do tego obgryzione płetwy  samicy "saulosi" to być może jest  to efekt bójek. Szkoda ,że zdjęcia nie są jednak wyraźne bo nie można jednoznacznie stwierdzić tego o czym mówimy.

Opublikowano

Też myślę, że to są mechaniczne uszkodzenia. Po pierwsze, tak jak napisał Karol, zmiany skórne przy tej chorobie występują w obrębie głowy. Po wtóre, zmiany takie występują w zaawansowanym stadium choroby, a wtedy na pewno wystąpiłyby inne objawy. Po trzecie, te rany są świeże i czyste. Zanim powstałyby takie rany, widoczne by były zmiany skórne, a same rany wyglądałaby gorzej...brzydziej (nie wiem jak to określić). Uszkodzone są boki samców i to też sugeruje trafienia.

Opublikowano

Moja jedna samiczka Maingano miała białą plamę około 4mm na głowie, po 2 tygodniach się wchłonęła, obecnie ma 5mm białą plamę przy ogonie, wydaje mi się że to są rany powstałe w wyniku ugryzień. Ale też uważnie obserwuję tą rybkę, na razie nie podejmuję żadnych kroków, ponieważ jeśli się wchłonęła ta z głowy, to znaczy że to raczej poturbowanie.
Natomiast ślady na boku Twoich Maingano to typowe poszarpane boczki w wyniku walk.

Opublikowano

Widziałem kiedyś coś podobnego u znajomego zaraz po wpuszczeniu ryb do "świeżego" baniaka - problem tkwił w ostrej jak żyletka krawędzi skałki przy grocie.

Opublikowano

W mojej opini podobnie jak Krzysztof pozner uważam że to wynik bójek.

Dziurawica nie wybiera miejsc i występuje w róznych miejscach - tu zawsze obrażenia na bokach samców  ryb świadczą o walkach a nie chorobie.

Zresztą dzurawica wygląda inaczej , najpierw są zmiany skórne a potem oślizłe zapadnięcia w ciele ryby - u kolegi to są świeże ugryzienia.

Jedyne co bym zalecił koledze to preparat prewencyjny do tego by rany nie uległy zakażeniom i szybko się wygoiły a ryby spokojnie i bez ryzyka przeniesienia choroby możesz już oddać koledze razem z tym preparatem by też jak ty zastosował.

To absolutnie naturalny produkt specjalnie na tego typu obrażenia ryb - Kordon Prevent Ich.

http://allegro.pl/kordon-prevent-ich-473ml-zapobiega-chorobom-i6000725468.html