Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zdecydowałem się już na saulosi ale nie wiem ile one żyją - pytam z ciekawości. I po jakim czasie są już w pełni wybarwione?

ile zyja to nie wiem ;) co do wybarwiania sie to pelnie barw pewnie zobaczysz nie wczesniej niz po roku. zalezy to od wielu czynnikow. w malym jednogatunkowym akwa samotny samiec, ze wzgledu na brak konkurencji, moze nigdy nie pokazac pelni mozliwosci.

pzdr

jas

Opublikowano
w malym jednogatunkowym akwa samotny samiec, ze wzgledu na brak konkurencji, moze nigdy nie pokazac pelni mozliwosci.

Z tym, że samotny samiec może nie wybarwić się tak, jak powinien, to się zgodzę, ale dlaczego w jednogatunkowym ma się nie wybarwić :?: Wręcz przeciwnie. W jednogatunkowym na pewno wybarwi się lepiej, niż w akwarium, w którym zostanie zdominowany przez inne gatunki.

Opublikowano
w malym jednogatunkowym akwa samotny samiec, ze wzgledu na brak konkurencji, moze nigdy nie pokazac pelni mozliwosci.

Z tym, że samotny samiec może nie wybarwić się tak, jak powinien, to się zgodzę, ale dlaczego w jednogatunkowym ma się nie wybarwić :?: Wręcz przeciwnie. W jednogatunkowym na pewno wybarwi się lepiej, niż w akwarium, w którym zostanie zdominowany przez inne gatunki.

zgadza sie, co imo nie przeczy temu co ja napisalem ;)

Opublikowano

Okres 10-cio letni jest bardzo realny. Sądze że pełnej odpowiedzi nie uzyskasz. Jest to spowodowane tym, że długość życia pyszczaków może być bardzo różna a w sumie nie wiesz czy ryba zdechła ze starości czy np jako, że była stara to zapadła na chróbsko. Osobiście mam najstarsze pysie które mają około 4 lat, są jeszcze rybami nie zdradzającymi jakichkolwiek objawów starosci.

Jako ciekawostkę podam, ze mój Cierniooczek Khula ( nie jest w akwarium z pysiami ) żyje u mnie już ponad 11 lat dokładnie od 20.01.1995 r. Jest to ryba która gdy ją dostałem miała około 2 lat. Gdy około 6 - 7 lat temu zdychała mi druga rybcia tego gatunku stwierdziłem że to chyba ze starości ... czas pokazał jak mocno się myliłem ;).

Opublikowano

Doświadczalnie i osobiście tego nie stwierdziłem, ale ze znanych mi opisów moge powiedzieć że dla mbuny średną długość życia przyjmuje się 7 lat choć oczywiście mogą wystapic różnice w zaleznosci od gatunków i warunków życia natomiast nonmbuna zyje dłużej i tu przyjmuje się że nawt do 16 lat w zalezności jak powyzej oczywiscie.

Opublikowano
wniosek nasuwa się sam. Dieta mięsna gwarantuje 2 razy dłuższe życie niż roślinna. Dlatego tak lubie mięsko

Oj nie tylko o dietę tu chodzi :) . Duże znaczenie ma tu także wielkość ryb, a jak wiadomo, zazwyczaj więksi żyją dłużej.

Opublikowano
wniosek nasuwa się sam. Dieta mięsna gwarantuje 2 razy dłuższe życie niż roślinna. Dlatego tak lubie mięsko :P:P

Kot.

To też będziemy mogli empirycznie zbadać, zobaczymy kto z nas dłużej pożyje :mrgreen: . Dieta bezmięsna gwarantuje dłuższe życie dlatego mięska nie jem ;).

Tak poważnie mówiąc długość życia jest uwarunkowana wieloma czynnikami, wielkość ryb nie jest tu głównym determinantem. Wydaje się jednak, że akurat u pysi może to odgrywac znaczenie, choć w związku z idea hodowli ryb jest naprawdę bardzo mało miejsc, gdzie pyszczaki doczekały późnej starości stąd mało źródeł mówiących cokolwiek na ten temat.