Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy

Mam akwarium 126l i chcialbym miec tam pyszczaki. Tylko nie wiem jakie i ile? Czy moga byc z pyszczakami kiryski spizowe i zbrojniki niebieskie ( bo takie mam z poprzedniego akwa)

Opublikowano

Witaj na forum...

Do twojego litrażu najlepszym wyborem będzie np Chindongo saulosi(dawniej Pseudotropheus) w układzie 1samiec+4/5samic...

Najlepszym rozwiązaniem byłoby dla ciebie powiększenie zbiornika na minimum 100cm to już miałbyś trochę większe możliwości w doborze obsady...

Kiryski oraz glonojady odpadają bo to całkiem inne biotopy oraz parametry wody,dieta,temperament zachowania itp...

Opublikowano

Oprócz tego gatunku co proponowałem wcześniej możesz spróbować jeszcze z Labidochromis chisumulae...

Tak jak pisałem do twojego zbiornika nadaje się tylko jeden gatunek w układzie 1+4/5...

Jeśli planujesz zakupić młode ryby to zakup 10szt,a potem z czasem jak określisz płeć ryb to pozbędziesz się nadmiaru samców zostawiając układ o którym wcześniej pisałem...

Opublikowano
9 godzin temu, Trzaskinho napisał:

A moge miec zmiksowane te ryby??
Labidochromis caeruleus 
Pseudotropheus saulosi 
Iodotropheus sprengerae 

Tak jak napisała koleżanka @suricade do tego zbiornika tylko nadaje się jeden gatunek bez żadnym mixów...

Labidochromis Caeruleus odpada moim zdaniem całkowicie w tym litrażu...

Ewentualnie w grę tylko wchodzi albo Chindongo saulosi(Pseudotropheus) albo Iodotropheus sprengerae ...