Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Halo, Panowie, ja mam coś takiego - (rysunek SYSa), sprawuje się bardzo dobrze, możliwość regulacji poziomu zbliżona jak w kominie, zabezpieczenie z rewizją, akwarium stoi jakieś 5cm od ściany szczytowej i wszystko się mieści.

SYSie spoko, wszystko przyjmie sump, nie jedną awarię prądu już przeżyło i to bez mojej pomocy :D

Opublikowano

Dobrze wyliczony sump rzeczywiscie przyjmie naddatek wody - te 2 czy 3 cm.

Tylko, ze przy takim zbiorniku jest to 20-30l wody.

Polecam kalkulator makoka.

Opublikowano
Halo, Panowie, ja mam coś takiego - (rysunek SYSa), sprawuje się bardzo dobrze, możliwość regulacji poziomu zbliżona jak w kominie, zabezpieczenie z rewizją, akwarium stoi jakieś 5cm od ściany szczytowej i wszystko się mieści.

SYSie spoko, wszystko przyjmie sump, nie jedną awarię prądu już przeżyło i to bez mojej pomocy :D

Jak? Ty masz coś takiego? znaczy bez komina? czy masz tradycyjny komin tylko rury z akwa wychodzą z boku?

Sys, pewnie że przyjmie i powinien przyjąć, jednak imho jakoś mnie to rozwiązanie bez komina nie przekonuje... niezależnie od tego którędy te rury z akwa wychodzą...

Opublikowano

A właśnie że nie mam komina, tylko taki ... "kominek" przelewowy doklejony z boczku baniaczka. Sump spokojnie przyjmie - to jest raptem 1-1,5 cm wody z tafli. Woda swobodnie (grawitacyjnie) przelewa się do tego przelewu i dalej rurą wpada na złoże zraszane, u mnie sump to właściwie podstawka pod dość wysokie złoże zraszane - z resztą fotki gdzieś tu były.

Opublikowano
A właśnie że nie mam komina, tylko taki ... "kominek" przelewowy doklejony z boczku baniaczka. Sump spokojnie przyjmie - to jest raptem 1-1,5 cm wody z tafli. Woda swobodnie (grawitacyjnie) przelewa się do tego przelewu i dalej rurą wpada na złoże zraszane, u mnie sump to właściwie podstawka pod dość wysokie złoże zraszane - z resztą fotki gdzieś tu były.

no ale to nie masz rury bezpośrednio z akwa do sumpa... tylko masz doklejony komin, jeśli dobrze rozumiem... a tu padła propozycja zrobienia spusty wprost z akwa...

Opublikowano

w sumie jedyna przewaga jak dla mnie komina, ktory zbiera wode nisko od takiej rury wpuszczonej bezposrednio do akwa to podatnosc na zapchanie

w kominie woda spadajac z wiekszej wysokosci ma wieksza energie, ktora pomaga jej dostac sie do sumpa zabierajac ze soba co da sie zabrac. W przypadku gdy spust jest wysoko, energia wody jest o wiele mniejsza i wtedy wystarczy byle "liść" aby go skutecznie zapchac. Oczywiscie mozna wstawic rure z odpowiednim zapasem bezpieczenstwa.

Opublikowano

Mam doklejony, dla tego napisałem "jak na rysunku sysa" bo dokładnie coś takiego mam doklejone. Nie widzę praktycznych (technicznie) różnic pomiędzy kominem a przelewem.

Opublikowano
z tym że małe i zajmujące sporo miejsca w baniaczku

Czy zloze zbudowane na standardowej kratce 15x15 i cos kolo 40cm wysokosci (wliczajac gabke na gorze i margines bledu) jest male? To ladnych pare litrow biobali, a jesli jeszcze wezmie sie pod uwage ich powierzchnie.... W takim przypadku jak nazwac standardowy kubelek zawierajacy cos okolo 7l materialu filtracyjnego?