Skocz do zawartości

Melanochromis auratus spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę przyznać, że przekonuję się iż to faktycznie nie jest łatwa ryba. Zacząłem przygodę z 9 sztukami w grudniu 2015. W trakcie jednej z przebudów akwarium jedna zaginęła do dzisiaj nie wiem gdzie i jak. Zostało 8. Po kilku miesiącach okazało się że mam 3 pięknie wybarwione samce. Do września tego roku jakoś było spokojnie do czasu, aż jedna z samic rozpoczęła inkubację. Myślałem, że donosi jajka ale osłabiona zaczęła być goniona przez samce. Pewnego ranka patrzę i już zamęczona. Pomyślałem zdarza się.

Niedawno druga samica inkubowała, po około tygodniu to samo, rano zamęczona. Na trzeci przypadek już nie czekałem odłowiłem dwa samce i oddałem do zoologa. Te 3 samce walczyły między sobą niemiłosiernie ale okazało się że to inkubujące samice nie wytrzymywały agresji.

Ma teraz 1+3 i zobaczymy co się będzie dalej działo. 

Opublikowano

Trochę za ciasny zbiornik masz na 8 szt auratusa, przy obecnym układzie 1+3 może ci się udać, ale wszystko zależy od charakterów ryb. Przez wiele lat styczności z auratusami zauważyłem, że im bardziej hodowlane pokolenie tym agresja wewnątrz gatunkowa większa. Obecnie od 2 lat mam F1 z  Cichlidenstadl w układzie 1+4 i są wręcz łagodne, a samiec to taki ciapciak nawet mniejszy i młodszy saulosi go goni.

Opublikowano

Tak prawda też teraz widzę ze jakby było większe akwa to moze nie byłoby takiej jatki.
Jak wyciągnąłem dwa samce to ten trzeci obecnie od razu jest spokojnieszy i zaczął normalnie wypływać/ Wreszcie widać go przy szybie a nie z nosem broniący swojego terytorium. Tak jakby odpuścił walkę o teren. Fakt nie ma z kim walczyć :)

Opublikowano

no własnie. Teraz samice będą sie tłukły :)
To są piękne ryby ale charaktery bardzo zadziorne.