Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja rowniez tak to odebralem, wiec Makok, niepotrzebnie naskoczyles na Jakuba!

A gdyby ktos napisal, ze ma akwarium 90l i otrzymal odpowiedz w takim samym stylu, to juz by bylo ok?

Nie popadajmy w skrajnosc pietnujac natychmiast wszystkich, ktorzy wymienia slowo "tanganika" w jakiejkolwiek postaci.

Poki co nie zauwazylem, aby ktorys z watkow byl stricte tanganikanski.

I moim zdaniem lepiej komus zaproponowac zmiane biotopu na tange niz na sile zmuszac go do trzymania ryb, ktore nie do konca moga mu pasowac (saulosi/rdzawe), bo w pewnym momencie ten ktos moze chciec upchac tam inne gatunki i niestety zrobi tym sobie duza krzywde.

Opublikowano
I moim zdaniem lepiej komus zaproponowac zmiane biotopu na tange niz na sile zmuszac go do trzymania ryb, ktore nie do konca moga mu pasowac (saulosi/rdzawe), bo w pewnym momencie ten ktos moze chciec upchac tam inne gatunki i niestety zrobi tym sobie duza krzywde.

Co prawda to prawda sam byłem zmuszony do trzymania p. saulosi chociaż podobały mi się inne gatunki, ale jak już saulosi zaczęły buszować po akwa szybko dostały 240l bez dokładania kolejnych gatunków. Wszystko zależy od człowieka ludzie nawet w 375l. potrafią zrobić taki dworzec, że już lepiej tej piątce saulosi w 112l. Póki co YankeS wygląda na człowieka z odpowiednim podejściem do tematu.

Opublikowano

Ja nie "naskakiwałem", ale jeśli tak to mogło zostać lub zostało odebrane to przepraszam... nie miałem takiej intencji.

Natomiast z pierwszego postu i z tego:

Jezeli chodzi o akwa, to na pewno za jakis czas kupie wieksze. Najpierw chcialbym sprobowac w 112l. Czytalem troche i dosyc duzo ludzi ma pyszczaki w 112 i jakos zyja i sie rozmarzaja. Jezeli 2+6 to za duzo, to sprobuje 1+5.

wynika, że YankeS zdecydował się na Malawi i w dodatku widzi możliwość późniejszej zmiany baniaka na większy... stąd taka moja wypowiedź...

YankeS: 1+4(5) Saulosi popływa spokojnie, a jak zalejesz to i tak przez kilka miesięcy Ci się tak skurczy ta woda, że kupisz większy, więc nie widzę problemu :wink:

mi się skurczyła 240-tka bardzo szybko - nie zdążyła dobrze dojrzeć :mrgreen: