Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Próbuje podłączyć filtr hw303 po dłuższym czasie spoczynku i troszkę a nawet bardzo sie z niego leje. Uszczelka na głowicy wyglada jak nowa i jest ładnie elastyczna. Wszystko dobrze podpięte. Pompka do pierwszego zassania dość mocno sie opiera wiec zalałem sam dziada od góry przez węża :) W czym moze byc problem?

Jeszcze jedno pytanie. W głowicy przy OUT widzę, ze komora jest czymś tak jakby zaślepiona. Tak ma byc?

IMG_3373.JPG

Edytowane przez Grz3si3k91
Opublikowano

Woda wypływa spod pokrywy? 

Komora powinna być zaślepiona. Zdejmij pokrywę, bardzo dokładnie ułóż kosze, tak aby pokrywa praktycznie opadła i można by było ją delikatnie zamknąć zatrzaskiem. To jest delikatny sprzęt więc wszystko rób delikatnie, nic na siłę. 

Opublikowano

A może trochę wszystko się zeschło i trzeba poczekać na pracującym filtrze, aż wszystko wróci do normy, ale to już trochę ryzyko bo za jakiś czas coś może puścić. 

Jak Paweł wspomniał nasmarój uszczelkę. 

Opublikowano

Jeśli bardzo cieknie, to może nic nie dać. U mnie na wystawie na SGGW, pamiętasz Karol, lekko przeciekał filtr. Po powrocie do domu wstawiłem go do miski i po kilku dniach przestał przeciekać. Wytworzyło się odpowiednie podciśnienie i filtr się uszczelnił, tyle że u mnie się sączyło. 

Opublikowano (edytowane)

Wlasnie skończyłem próbę pod prysznic i muszę powiedzieć, ze cieknie spod zaworów i ogólnie spod głowicy... teraz pytanie czy warto cos z tym robić?

Ostatnio jak filtr pracował to nic nie ciekło ani nie sprawiał kłopotów. Mysle, ze od leżenia w szafie wiele stać mu sie nie mogło?

Edytowane przez Grz3si3k91
Opublikowano

Spróbuj wymienić uszczelki. Póki cały czas pracował, było wszystko ok. Po wyschnięciu uszczelki mogły się zdeformować, nie są przecież tak sprężyste jak nowe. Po ponownym zamknięciu nie układają się dobrze. Mogą wyglądać na dobre, ale już takie nie są.

Opublikowano
2 godziny temu, pozner napisał:

Jeśli bardzo cieknie, to może nic nie dać. U mnie na wystawie na SGGW, pamiętasz Karol, lekko przeciekał filtr. Po powrocie do domu wstawiłem go do miski i po kilku dniach przestał przeciekać. Wytworzyło się odpowiednie podciśnienie i filtr się uszczelnił, tyle że u mnie się sączyło. 

Tak pamiętam,i tu masz rację ciśnienie wypycha uszczelki i może pozatykać miejsca nieszczelne.

2 godziny temu, Grz3si3k91 napisał:

Wlasnie skończyłem próbę pod prysznic i muszę powiedzieć, ze cieknie spod zaworów i ogólnie spod głowicy... teraz pytanie czy warto cos z tym robić?

Ostatnio jak filtr pracował to nic nie ciekło ani nie sprawiał kłopotów. Mysle, ze od leżenia w szafie wiele stać mu sie nie mogło?

Zobacz jak przedstawia się cenowo uszczelka i zawory.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mortis napisał:

Zobacz jak przedstawia się cenowo uszczelka i zawory.

W około 40zł się kolega zmieści za wszystko...

https://www.plantagarden.pl/sunsun-hw/2399-sunsun-uszczelka-do-filtra-hw-303a-i-hw-303b.html

https://www.plantagarden.pl/sunsun-hw/2186-sunsun-zlaczka-do-wezy-do-filtrow-hw-303a-i-hw-303b.html

Edytowane przez egon44