Skocz do zawartości

Obsada dla amatora zbiornik 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Dziś założyłem zbiornik o wielkości 150x50x60. Dno wyłożone piachem 1mm oraz kamieniami (okrągłymi białymi bazaltami 20-30mm. ), na dnie wapienie oraz łupki piaskowca. Filtr FX6, oświetlenie 2x45w. Jestem amatorem od niedawna interesuje się pilęgnicami z Malawi. Za około miesiąc będę chciał wpuścić ryby. Chciałbym prosić o pomoc w dobraniu obsady. 

Opiszę jak moimi oczami wyglada zarybianie takiego akwarium.Chciałbym mieć ryby raczej większe które dorastają do minimum 15cm długości, bardzo zależy mi na różnorodnym ubarwieniu ryb. Pytałem w kilku sklepach zoologicznych we Wrocławiu o ryby i nikt nie potrafi rozpoznać płci, obsługa sklepów mówi że to bez różnicy i w każdym momencie można wymienić samce na samice. Napisze poniżej w punktach czego chciałbym się dowiedzieć, z góry dziękuje wszystkim za pomocną dłoń. 

1) czy mogę trzymać duże gatunki z mniejszymi?

2) czy zrobię rybą krzywdę jeżeli będę trzymał w większości samce?

3) Czy poradzę sobie jeżeli pomieszam ryby drapieżne z łagodnymi? 

4) Jaka mniej więcej ilość ryb może być trzymana w zbiorniku, który mam? 

5) czy muszę od razu kupować całą obsadę czy mogę dopuszczać ryby sukcesywnie? 

6) mogę dopuścić większe osobniki jak mniejsze bedą już w akwarium? 

7) czy mogę trzymać np. po kilka ryb z danego rodzaju czy muszą to być większe ilości żeby ryby dobrze się czuły ? 

8) Czy może orientujecie się gdzie mogę kupić ryby we Wrocławiu. Jak putałem w sklepach to większość proponuje tylko kilka gatunków podejrzewam ze najbardziej oklepanych. 

9) Proszę o zaproponowanie przykładowej obsady do tego zbiornika (proszę pamietać że jestem amatorem). Zależy mi na: kolorowym ubarwieniu, wielkości minimum 15cm a najlepiej pomieszaniu ryb małych z dużymi jeżeli tak można. 

Łączę pozdrowienia 

Kazik 

Kazik .....

pamietaj pielegnice to ryby trzymane w haremach, jesli decydujesz sie na jakis gatunek i dobierasz do niego inne musisz miec na uwadze sposob zywienia (miesozerny czy roslinny) 

trudno jest zaproponowac obsade jesli nie wiemy na ktorym gatunku Ci zalezy 

troche to skomplikowalem ale  mam nadzieje ze koledzy zaproponuja Ci jakas ciekawa obsade

W wątkach powyżej swojego masz przykładowe obsady do takiego akwarium jak Twoje. Ja mogę Ci zaproponować coś takiego: Pseudotropheus acei, Metriaclima fainzilberi Maison Reef, Labeotropheus trewavasae, Melanochromis auratus.

Odpowiadając na inne Twoje pytania; 

ad1/ możesz trzymać większe gatunki z mniejszymi.

ad2/ wszysto zależy od ilości ryb. Pyszczaki są rybami terytorialnymi i wykazującymi silną agresję wewnątrzgatunkową. Dlatego żeby trzymać więcej niż jednego samca z gatunku, musiałbyś im zrobić miejsce, co ograniczyłoby ilość gatunków. Odradzam Ci jednak takie kombinowanie.  Zaczynasz swoją przygodę z Malawi i w ogóle z akwarystyką, więc zrób wszystko po bożemu; jeden samiec i kilka samic.

ad3/Jak wyżej, zaczynasz, więc nie kombinuj. Można połączyć, ale trzeba mieć już trochę wiedzy i doświadczenia.

ad4/ Ok. 20 ryb.

ad5/ Możesz dokupywać sukcesywnie, gdy dotyczy to młodych ryb. Z dorosłymi to jest trudniejsze i wymaga pewnych zabiegów. Robi to się z konieczności.

ad6/ Tak, możesz dopuścić, choć tak jak pisałem, może się to wiązać z pewnymi zabiegami. Masz na myśli dojrzałe ryby?

ad7/ tu wychodzi Twój brak wiedzy na temat pyszczaków. Poczytaj o nich, a dowiesz się wszystkiego. W skrócie; są to ryby haremowe, terytorialne i agresywne (w różnym stopniu i szczególnie wewnątrzgatunkowo), czyli raczej 1 samiec i kilka samic. Jeśli więcej, niż jeden samiec, to mniej gatunków, ale to bym Ci odradzał na początek. Po bożemu :)

ad8/ nie wiem gdzie we Wrocławiu można kupić pyszczaki, ale unikaj sklepów (typowych zoologów). Możesz zamówić w hodowli i odebrać przesyłką.

Na 9 już odpowiedziałem na początku.

Moje uwagi dotyczą grupy mbuna. Chcesz kolorowe ryby, więc skupiłem się na tej grupie. Z non-mbuną jest trochę inaczej. Jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o zachowania.

Edytowane przez pozner