Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, harisimi napisał:

Tego się spodziewałem, świetna toniowa ryba z tarłem w toni :D . Do tego bardzo ładna

Dlatego za Twoją radą je kupiłem i bardzo się cieszę bo jak widać tarło możne być odbywane w inny sposób :-)

Edytowane przez Merlot
  • Dziękuję 1
Opublikowano
31 minut temu, Merlot napisał:

Dlatego za Twoją radą je kupiłem i bardzo się cieszę bo jak widać tarło możne być odbywane w inny sposób :-)

Fajnie to wygląda podobnie jak u moich mbenji tyle ze moje bardziej pchają się do szyby.

Opublikowano
1 minutę temu, harisimi napisał:

Fajnie to wygląda podobnie jak u moich mbenji tyle ze moje bardziej pchają się do szyby.

Postaram się odłowić narybek, to na pewno coś powędruje do Ciebie :-)

• Dziękuję 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czas oskopać trochę temat.

Po powrocie ze spotkania w Augustowie, czekała mnie miła niespodzianka u odłowionej 2 dni przed wyjazdem samicy.

W akwarium kotniku śmiga około 20 sztuk młodzieży.

Co ciekawe samica dość długo nosiła młode w pysku bo około 6 tygodni. Młode są dość duże około centymetra ( we wcześniejszych inkubacjach u innych ryb maluchy były dużo mniejsze, przynajmniej u mnie).

Pierwsze co zwróciło moją uwagę, część maluchów ma płetwę grzbietową prostą, natomiast, pozostała coś w kształcie małej sinusoidy ( przód płetwy wypukły, środek wklęsnięty, tył płetwy wypukły). Być może to wada genetyczna, być może to samce i samice, oczywiście czas pokaże :)

Dodatkowo u mluchów, otoczka płetwy odbytowe mają barwę żółtą.

• Lubię to 2
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Może mała aktualka o tych ciekawych rybach? Jak się zakończyła sprawa z młodymi (co ostatecznie wynikło z tego różnego kształtu płetw o czym pisałeś wyżej) ?
Odchowałeś młode i oddałeś czy jaki był ich los?
(tak pytam bo mi się ten gatunek podoba i biorę go pod uwagę przy planowaniu obsady)

Opublikowano

Niestety tamten miot padł :( 

Jednak pływa już kolejny narybek, ten jak na razie prezentuje się, znacznie lepiej niż ostatni. Jednak jest tylko 7szt, a i ryby rosną bardzo nierownomiernie 

Opublikowano
[mention=8057]Limak86[/mention] przyjedź do Augustowa w przyszły weekend to wszystkiego się dowiesz. Poznasz również moją opinię o tych rybach ?

No troszkę mi tam nie po drodze póki co :)
Ale nie daj się prosić, jak masz się czym podzielić, to pisz bo niewiele znalazłem o tych rybach.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moje jeszcze mode i niewybarwione. Określił bym je jako terytorialne toniowce. Samce pilnują swojego rewiru w toni i przeganiają inne chrystki. Do tarła jeszcze nie podchodziły ale sądzę ze odbedzie się w toni. Mam akwa wysokości 50 cm i one są typowo toniowe. Rzadko bywaja niżej niż 10 cm od dna. Bardzo ruchliwe. Ignorują inne ryby i zajmują się tylko sobą. W najbliższym czasie zmienię obsadę. Będę probował połączyć je z drapieżnikami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1