Skocz do zawartości

Dojrzewanie 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1/3 rybek jest wielkości ok 7cm, reszta maluchy ok 4 cm.

Słabo z dostępnością Kordon Amquel Plus. Mogę zamówić w internecie ale pewnie poczekam kilka ładnych dni na przesyłkę, do tego jeszcze okres świąteczny więc pewnie są opóźnienia w dostarczaniu.

Może podacie jeszcze kilka alternatyw dla tego produktu ?

Opublikowano

Dzięki Pleziorro za propozycję :-) Gdybym jeszcze mieszkał bliżej Ciebie to pewnie bym skorzystał z Twojej uprzejmości ale mieszkam dosyć daleko od Ciebie (ursus) i to dla mnie spora wyprawa tym bardziej, że dużo pracy w firmie i jeszcze dużo zajęć w domu.

Zamówiłem już Amquela z dostawą kurierem ale na dostawę jutro nie ma  szans. Najwcześniej będzie w poniedziałek. Do tego czasu będą robił pomiary codziennie i ewentualnie podmieniał wodę. Napiszcie do jakiego poziomu NO2 mogę dość zakładając, że taki poziom będzie krótkotrwały ? Obecnie (po wczorajszej podmianie) jest pomiędzy 0,2-0,4. Reagować (podmieniać) jak dojdzie do 0,6 czy wcześniej ?

Opublikowano

Grześ wszystkie testy JBLa mają oprócz kolorowych kółek także pasek na górze od zielonego poprzez żółty do czerwonego..

Nie pozwalaj by wynik wszedł na czerwony pasek.

Jest to wartość o której już napisał ci wcześniej eljot - 0,3-0,4ppm NO2.

Może masz zeolit? - w worek i w kubeł ale nie wolno ruszyć gąbek ani złóz , nawet wsadz w worku do baniaka i by mechanik w niego dmuchał.

Tyle razy pisałem by mieć Amquel  przy akwarium jak plaster na rany w domu.

Opublikowano (edytowane)

Dotarł do mnie dzisiaj Kordon Amquel Plus.

Przef chwilą zrobiłem pomiary i parametry są następujące:

NO2 0,1

NO3 20 (co dziwne 4 dni temu NO3 te było 20 a NO2 0,6)

Wlewać ten preparat czy lepiej zaczekać i zrobić pomiar za 2 dni ?

Edytowane przez XGrzesX
Opublikowano

co dziwne to że nadal robicie pomiary nocą ciemną.:(

Preparat wlej od razu wg instrukcji licząc na ilość wody netto w baniaku a pomiary zrób jutro po widoku czyli w świetle dziennym.

Do jutra możesz jeszcze bardziej się zdziwić bo te dzisiejsze pomiary nic nie warte.

chyba sama biologia sobie poradziła z tym wzrostem NO2 - to typowe w każdym nowym dojrzałym dopiero co baniaku zaraz po wpuszczeniu  ryb.  Jak ktoś ma test NO2 Sery, Tetry to często zupełnie tego nie wyłapie. Tylko te czułe to wskazują a ryby rzadko zareagują swoim zachowaniem.